Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

употребљава y једнини илн множнни, испуњена. Због губитка плода y току трудноће мајке родитељ или родитељи трпе одређене душевне болове. Због тога би ce могло рећи да y конкретнпм случајевима родитељи трпе душевне болове због смрти блиског лица. Ипак, неопходно je већ на овом месту условити снагу овог утврђења питањем на које ће одговор бити дат y нешто каснијим разматрањима: да ли ce може говорити о смрти детета y случају када оно ннје било ни рођено, то јест док није било напустило тело мајке?

Чак и када буду прузроковане штете о којима члан 200. Закона о облигационим односнма води рачуна то није довољно да би могао да буде постављен захтев за добијање правичне новчане накнаде. Потребно je да буду задовољени одређени критеријуми који додатно сужавају право на новчану накнаду нематеријалне штете.

Б) Исиуњеносш in concrete законских кришеријума за досуђивање новчане накнаде

13. Закон о облигационим односима поставља један услов посебног карактера и неколико који ce могу схватити као општи. Наиме, право на новчану накнаду нематеријалне штете je условљено пре свега јачином и трајањем првтрпљених болова и страха. Нема сумње да болови и страх слабијег интензитета и краћег трајања не дају право на новчану накнаду. 6 Исто тако, са лакоћом ce намеће закључак да болови и страх јачег интензитета и дужег трајања дају право на новчану накнаду. Судска пракса узима y обзир болове и страх средњег интензитета и трајања. 7 Чини ce да слабија јачина болова и страха не би могла да оправдају новчану накнаду без обзира на дужину њиховог трајања. Сасвим супротно, чини ce да би болови и страх изузетног интензитета могли да оправдају новчану накнаду чак и када би били краћег трајања, 8 али то не би могло да важи за средњу јачину болова и страха.

6 Николић, наоедено дело, стр. 221-222. (Пресуда Окружног суда y Београду Гж. 5171/99 од 30. септембра 1999.)

7 Николић, наоедено дело, стр, 175. (Врховни суд Србије, Рев. 3874/99 од 17. фебруара 2000.)

О Сасвим супротно мишљење о том питању може ce пронаћи y судској пракси. Николић, наведено дело, стр. 225. (Пресуда Окружног суда y Пожаревцу, Гж. 119/99 од 29. јануара 1999.) Као допунски критеријум, сасвим супротно намери законодавда, суд je захтевао, како би досудио новчану накнаду, да интензивни страх доводи до трајног на-

281

Г. Георгијевић, Новчана накнада моралне штете... (стр. 275-290)