Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Ваља напоменути да je одређивање јачине и трајања болова и страха задатак који би судија морао да препусти без поговора стручњацима из областн медицине и психологије.

14. У првој разматраној одлуци- Суд употребљава помало неправнички израз како би истакао да тужиља трпи душевне болове велике јачине због губитка фетуса. Наиме суд говори о неизмерном душевном болу који трпи тужиља те сматра да правичност налаже да јој ce да право на новчану накнаду. Суд ce није бавио питањем трајања тих болова. Чинн ce да за тим није нн бнло потребе и то из најмање два разлога. Прво, као што je речено, изгледа да y наведеном случају и кратко трајање душевних болова велике јачине оправдава давање новчане накнаде. Друго, чак п кад не би било тако, тешко je замислити родитеља чији ce душевни болови велике јачине преко ноћи претварају y болове ниског интензитета.

15. У другој анализираној одлуци Врховни суд Босне и Хрцеговине je дао два аргумента која већ на овом месту заслужују критике, Најпре, своју одлуку je поменутн суд засновао на непостојању раније судске праксе која допушта право на новчану накнаду y разматраној врсти случајева. Чинп ce да je на тај начин Врховни суд Босне и Херцеговине показао одсуство спремности да озбиљно размотри да буде тај ко ће да створи један нови образац за примену права y погледу права на новчану накнаду за претрпљене душевне болове y случају губитка фетуса. Рекло би ce да кроз призму тог оклевања треба да буде посматран и други аргумент који je суд дао. Наиме, суд je сматрао да ce само са рођеним дететом може успоставпти прпсан психички однос. Само због смрти већ рођеног детета могу да буду претрпљени душевни болови веће јачине што оправдава досуђивање новчане накнаде. Рекло би ce да сам живот оповргава овакав начин резоновања. Могуће je да постоје родптељн који према свом жпвом детету не гаје никаква или гаје слаба осећања. У случају његове смрти могло би да ce деси да не трпе душевне болове велнке јачине и дужег трајања. Још je вероватније да ce родитељн емотивно вежу за своје нерсфено дете и да због његовог губитка док ce још налази y утроби трпе душевне болове високог интензитета и дужег трајања.

рутиавања психичке равнотеже оштећеног. Супротно: Пресуда Врховног суда Србије, Рев. 6937/98 од 4. фебруара 2000, Николић, наведено дело, стр. 225.

282

Г. Георгијевић, Новчана накнада моралне штете... (стр, 275-290)