Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

Инкриминисање трговине органима, независно од инкриминације трговине људима, делимично је започело 2003. године, решењем којим је у Кривични закон, у групу кривичних дела против живота и тела, уведена нова инкриминација под називом „насилно узимање људских органа или делова тела“. 65 Делимично, јер је инкриминисана само активност недозвољеног прибављања органа или дела тела. Паиме, инкриминисани су сви недозвољени начини узимања органа или дела тела од друшг лица, а апострофирани су сила, претња и обмана. Ту би се свакако могло подвести и нуђење, односно давање материјалне или друге користи.

Квалификовани облици се односе на довођење у опасност живота лица коме је узет орган или део тела, његову трајну неспособности за рад или трајно или тешко нарушавање здравља или унакаженост, као и наступање смрти, затим на организовано вршење кривичног дела, те на прибављање имовинске користи за извршиоца или друго лице. Као елеменат бића кривичног дела није предвиђена сврха насилног узимања органа или дела тела, али несумњиво је да се под инкриминацију могу подвести случајеви трговине органима, у којима би то била прва фаза процеса, који по својој природи садржи већи број координираних активности. Иако извршилац може бити свако лице, инкриминација обухвата само лица која на недозвољен начин, а најчешће насилно, узимају органе или делове тела од друшг лица, а не и све остале актере који учествују у недозвољењим радњама у вези са процесом трговине органима.

Потпуније инкриминисање трговине органима (ткивима, ћелијама), ван контекста трговине људима, везује се за доношење Закона о трансплантацији органа (ЗТО) 66 и Закона о трансплантацији ћелија и ткива (ЗТЂТ). 67 Правни основ за доношење оба закона налази се у чл. 224 Закона о здравственој заштити. 68 „Област ћелија и ткива

експлоатације предвиђене ставом 1 овог члана“ (чл. 388, ст. 8), односно „ако је поменуто искоршпћавање положаја жртве трговине људима учињено према лицу за које је учинилац знао или је могао знати да је малолетно“ (чл. 388, ст. 9).

65 Закон о изменама и допунама Кривичног закона Србије (чл. 54а), Службени гласник PC, бр. 39/03. Занимљиво је да се у образложењу тих измена и допуна КЗ, у ствари, ништа не говори о мотивима за увођење нове инкртшнације: „Чланом 2. Предлога закона предложено је кривично дело које до сада није постојало у нашем Кривичном закону И у међународним размерама све су присутнији појавни облици извршења овог кривичног дела. Висина запрећене казне може одвратити евентуалног учиниоца од вршења овог кривичног дела.“ Такође, те инкриминадије нема у Кривичном законику из 2005. године.

66 ЗТО, Службени гласникРС, бр. 72/2009.

67 Закон о трансгшантацији ћелија и ткива - ЗТЋТ, Службени гласникРС, бр. 72/2009.

68 „Органи, ткива и ћелије, као делови љуцског тела, могу се узимати и пресађивати само ако је то медицински оправдано, односно ако је то најповољнији

90

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017