Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

уређена је посебним законом, у доносу на људске органе, у складу са Препоруком Комисије ЕУ да се област трансплантације ћелија и ткива уређује посебним законом независно од Закона о трансплантацији органа. 4 * 69

У ЗТО, у делу под насловом „Значење израза“ (чл. 3), у ствари, појмовно се разграничавају термини који се често употребљавају у теорији али и пракси. 70 Начелима поступка трансгшантације 71 , на индиректан начин, указује се и на могуће забрањене или инкриминисане активности. Од значаја за материју која је предмет овог рада су и одредбе чл. 18-20 ЗТО, којима се прописује да је поступак давања органа добровољан, односно да се услуге у вези са трансплантацијом органа обављају као недобитне услуге и да се поступак трансплантације може обављати само ако је то медицински оправдано, односно ако је то најповољнији начин лечења, уз поштовање начела поступка трансплантације. Тај закон даље изричито прокламује забрану давања односно примања користи од донирања и примања оргаиа, односно трансплантације, између даваоца и примаоца (чл. 25), забрану оглашавања, односно рекламирања потреба за органима, здравствених установа и здравствених радника који обављају поступак трансплантације, као и оглашавања донирања, са изузетком промоције добровољног давалаштва органа (чл. 26), те забрану трговине органима, уз изричиту обавезу здравствених радника да одбију учешће у поступку трансплантације и да без оддагања, усмено и писмено обавесте надлежне државне органе и Управу за биомедицину уколико посумњају да је орган који се трансплантира предмет комерцијалне трговине (чл. 27).

Посебан значај за супротстављање трговини органима (ткивима, ћелијама) имају казнене одредбе оба поменута закона, по-

начин лечења лица и ако су испуњени услови прописани законом. Начин, поступак и услови за узимање и пресађивање органа, ткива и ћелија, као делова људског тела... утврђују се посебнгш законом - Закон о здравственој заштити, Службени гласникРС, бр. 07/2005, 72/2009 - др. закон, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012, 45/2013 - др. закон, 93/2014, 96/2015 и 106/2015.

69 Вид. Образложење ЗТО, стр. 2, и Образложење ЗТЋТ, стр. 2.

/0 Појмови трансгшантадија и пресађивање често се користе као синоними, али их законодавад разликује. органа или делова органа јесте медидински поступак узимања органа, односно делова органа са живог или умрлог лица због пресађивања у тело другог лица ради лечења, укључујући све процедуре за припрему обраду, очување, праћење озбиљних нежељених појава и озбиљних нежељених реакција, као и дистрибуцију органа, односно делова органа. Пресађивање органа јесте медицински поступак којим се узети орган уноси, односно инплантира у тело другог живог лида ради лечења.“

,х Начела на којима ЗТО темељи поступак транстшантације су; солидарност, медицинска оправданост, заштита интереса и достојанства, доступност и забрана дискртшнације и безбедност (чл. 4-8 ЗТО)

91

Божидар Бановић (стр. 70-97)