Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

себно оне којима се прописују кривична дела, па их третирамо и као делове помоћног кривичног законодавства (чл. 78-81 ЗТО; чл. 98-100 ЗТЋТ). Инкриминације садржински спајају елементе трговине људима и елементе трговине органима (ткивима, ћелијама) као самосталне појаве. 72 ,Ј4нкриминаторие одредбе дизајниране су тако да покривају све аспекте сложеног дела одстрањивање - одузимање - пресађивање органа, било од живог било од почившег донора, са или без пристанка. Радње које су побројане као разнородни модалитети ових дела покривају и све потенцијалне учеснике у ланцу трансплантације.“ 73 Осим тога, у оба закона су исте квалификаторне околности за све три инкриминације: малолетно лице као пасивни субјекат, тешка телесна повреда и смрт даваоца органа (ткива, ћелија), као теже последице, и на крају бављење вршењем тих кривичних дела или извршење дела од организоване групе.

4. ЗАКЉУЧАК

Трговина људским органима, несумњиво, представља сложену криминалну појаву која садржи бројне координиране нелегалне активности уз учешће већег броја актера, чији узроци се, првенствено, налазе у већ хроничном нескладу између недовољне понуде легално прибављених органа намењених трансплантацији и огромне потражње за таквим органима широм света, а пре свега у развијеним државама, што генерише развијање „црног тржишта“ људских органа и ствара прилику појединцима и криминалним групама да управљају тим тржиштем и развијају и шире криминалну делатност. Убрзани развој медицине, посебно у области трансплантације органа, ткива и ћелија, осим прогре сивности, има и своју „тамну страну“, која проистиче из недовољне доступности медицинских услуга свима којима су потребне, а манифестује се у њиховој нелегалној

' г Ижриминисана је принуца над лицем како би оно дало пристанак да се његови органи или органи другог лица за живота дају ради трансплантације, под условом да узимање органа буде и обављено, као и принуда над лицем како би оно дало сагласност за узимање сопствених или органа другог лица, после смрти. Затим, тзфиминише се лице које уз било какву накнаду да или нуди свој или орган орган другог лица ради трансплантадије, или врбује, превози, пребадује, предаје, продаје, купује, посредује у продаји или посредује на било који други начин у трансплантацији органа или учествује у поступку трансплантације органа који је предмет комерцијалне трговине, као и онај ко обави пресађивање органа или учествује у поступку пресађивања органа лицу које није дало писмени пристанак за пресађивање органа или узме орган од умрлог лица, односно учествује у узимању органа од умрлог лица код кога није дијагностикована и утврђена мождана смрт, ипи ако обави узимање органа или учествује у поступку узимања органа од лица које је за живота забрашшо давање органа у случају своје смрти.

73 Т. Шурлан, 12.

92

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017