Arhiv UNS — Kultura

тога дан два дође опет чивутин горереченом господину и плачући потужи му се како је прошао код судије. Господим се нађе у чуду, и врло му буде жао што је сиромах Чива ни крив ни дужан страдао, за то га лепо обдари, а свога лукавог слугу циганина даде двоструко казнити и отпуети га из службе.

14. Питао један свештеник Циганина, колико има Богова ? А знаш ли ти попо ? запитаће Циганин. Да богме да знам, одговори свештеник. Па кад ти знаш, што онда меке питаш, а оно што ја знам нећу тебе питати. Нато се насмеши свештеник и остави Циганина па оде.

15. једног Циганина мрзило је радити, па за то кауми да иде просити. Тако дакле једног дана стане и он са осталим просијацима у ред да проси милостињу, пружајући свој шешир пред сваког који је туда пролазио. Кад је видио да му нико ништа неће да удели, он онда почне викати: Уделите и мени немому. Чује то један господин па му рече: Море Циго како си ти ием кад ето говориш ? Цигаиин му на то одговори : Богами господине незнам више ни речи казати него само оно што сам мало пре изговорко. Чувши ово и други људи, почну Циганина карати са речма: За што ти Циго здрав и читав просиш, што не ћеш да радиш, већ другоме досађујеш ? Те тако Цигакин мораде опет ићи да ради.

16. У оно време, када је аустријски двор водио рат са Турчином, лежале су тада обе војске близу Карловаца. Вођа турске војске био је неки силни јунак од арапског врло богатог рода. Међу аустријским војницима десио се и неки Циганин којн немарећи што |е непријатељ тако близу њих под шумом зађе у ту исту шуму, да насече себи неколико камиша. Деси се тако, да Је у исто време и онаЈ Арапин на коњу кроз шуму шетао се, па у шетњи иаиђе на Циганина, викне на њега, како он сме туда кроз шуму лутати. Циганин се уплаши од њега па клекие на колена и почне га молити да му озај живот поклони и да га не посеће. Али оно место на ком је Циган клечао било Је блатно, за то се он одмах досети, завуче полако руке у блато и заграби пуне шаке блата, па сњим лупи Арапину у очи, тако да Је овај одмах чмсто заслепио. Док се он почео брисати, дотле га Је Циганин с коња свалио, трго мач и одрубио му главу. Свуче с њега

8