Arhiv UNS — Kultura

оне драгоцене хаљине и отпаше му оружје, за тим узјаши на арапскога хата, узме главу и сретно се поврати натраг у табор. Кад је дошао исприча своме заповеднику све по реду како се то збило, и како га је надвладао. Заповеднику се ово јуначко дело допадне па запита циганина чиме хоће да га наградн за тај његов труд, а Циганин као и сваки другн Цигании најволио је слободу, па то и заиште, те тако га одмах нз војске отпусте и обећају му сваке године помоћ све дотле док год живи.

17. Буде један Циганин за разна злочикства осуђен на вешала. Када га је већ џелат у руке добио, почне га Цнганин молмти, говорећи; Немој ме господару вешати за врат, јер сам око врата јако тугаљив, већ ако баш хоћеш а ти ме обеси око појаса где ни најмање тугаљивости немам.

18. Неки свештеник даде истући једиог Циганина за то што је овај јео у петак меса. Затим запита Циганин свештеинка: Кажи ти мени попо, али је слободно човеку појести бар оно месо, што му је од јуче иза зуба остало. ■ јесте то је слободно, одговорн му свештеник! Циганин чувши то, једва је чекао да дође други петак, и он у четвртак у вече стрпа један крај шунке у уста, и тако стим легне да спава. Сутра дан т. ј. у петак узме шунку, па пролазећи поред свештеннкове куће почне је јести. Свештеник, који је | у исти мах на прозору био, епази Циганина и повиче иа ј њега: А шта је то проклета фајто циганска зар се тако држи пост. пнси ли ономад бко деран што си меса ждерао, хоћеш и сад да те наново дам повалити на клупу, па да те поштено издеветају за тај преступ. На то му Циганин прихвати реч; ја сад нисам ништа крив, попо, јер си ми тн допустио да смем оно месо појести, које ми је преко ноћ мзмеђу зуби заостало а ево видиш, попо, ова ми је шунка целу ноћ у устима била, па кроз то чисто нисам могао ин да заспим и једва сам чекао да сване па то ме дакле сада грдиш и претиш ми с батинама, кад си ми, као што рекох ти сам то допустио. Видећи свештеник да са Циганином не може никако на крај изаћи, рече му: Иди мн без трага с очију да те више не видим. Са овим речма уђе унутра и затвори прозор.

19. Служио један Циганин код иеког капетана који је у ратно доба морао измаширати. При поласку узме собом иа пут меса и једну циповку. Кад је капетан паковао, смотри

9