Arhiv UNS — Kultura

Циганин ову циповку и добије апетит на њу, украде је ш поједе. Капетан огладни уз пут п рекке Циганину; Чујеш, дед ш ону циповку. Какву циповку? Одговори Циганин ја ништа незнам за њу. Та ваљда киси ћорав био, видно си кад сам је у торбу с месом метнуо. То је дакле била циповка? одговори лукави Циганин, а ја сам богме мислао да Је то лебац, па сам га појео.

20. Неком Циганину умре жена. Овај уместо да је жали он сазове цело своје циганско друштво, закоље прасе и каже да му свирају. Ови одмах почну свирати, а ои почке играти. Дође поп да сарани Циганку, но кад види како |е Циганин весео и игра, он га онда запита: Море, Циго, какво те весеље спопало кад ти је ето жена умрла ? Циганин му на то одговорм: Ми, кад смо се, попо, састалн и онда смо весели били и играли, па зашто сад да не будемо весели и да не играмо, кад се за увек растајемо ? то |е наш цигански обичај.

21. Свирали Цигани једном младом господину којн је врло лепо и лако играо. После игре запитаће ои једног свираћа Циганина: Јел’, Циго, како ја лепо и лако играм V Циганин му на то одговори: јесте господмке; Но дајте нама само вашу кесу с новци па ћете онда још и лакше игратп.

22, Неки слуга Циганин хтеде се свом гоеподину улагати, па му почне приповедати како је он био војник, и како Је дошао Једном у неку земљу где је видио пчеле тако велике као Једна овца. Нато ће га запитати господин смешећи се: Па колика им тек онда кошиица мора бити. Такова исто као год и код нас, одговори Циганин. Па како су онда могле улазкти у њих ? запита господин. Цигаиин му на то одговори; Баш сам Ја онда дошао, кад еу оне хтеле улазити, па кад су мене виделе оне се поплаше и одлете за то ке могу вам баш право казагн како су оие у кошкицу улазиле.

23. Некакав Циганин војник дође код једне бабе иа. квартир. Иста баба није ни пошто могла овога Циганииа трпити и увек се с њим кошкала и препирала. *— Циганин Је све те бабине . грдње трпељнво подносио, па тако

10