Arhiv UNS — Kultura

сподару: Ала молим вас господине, немојте ви мене држати баш тако, као да ја ништа на свету не знам ја добро знам да првенство увек припада господару.

39. У некаквом селу живио је неки пекар, који је увек носио на глави од црвене кадиве капу. Он његову пекарницу није никад ни отварао, него ако је когод хтео што од њега да купи, он би само куцнуо у прозор, а овај би га отворио и кроз њега пружио све шта би тко захтевао. Циганин је један сваккм даком туда пролазио и посматрао би њега и његову црвеку капу, и увек би помишљао, како би он до те црвеке капе доћи могао. Тако дође једно вече мало касније и куцке код пекара на прозор. Овај по свом обичају отвори прозор да види које и шта хоће, и чим је промолио главу кроз прозор, а Циганин се залети из помрчине и зграби му капу с главе и умакне у ледине.

40. Неки Циганин гајдаш буде једном позван у комшинско село у сватове. После сватова врати се он кући, и.лрође кроз некакву шуму, пак ту у хладу седне мало да се одмори и да се прихвати. Извади из торбе мало сира и леба и почне јести, али у један мах искрсну пред њега трн курјака, а он се јако од њих уплаши и да би их ублажио, баци једном мало сира, а другом и трећем опет хлеба, и све дотле им бацао редом док год им нкје све из торбе поделко. Курјаци му се све већма приближаваху, а он се онда досети па рече : Е, сад сте ручали, па сад тако сити да видим умете ли што играти узме своје гајде па их надува и почне свирати, а курјаци чувши зуку разбегну се куд који. Сад Циганин престане са свирком и помисли у себи ах, што нисам Ја то пре знао, да вам гајде тако годе, засвирао би ја вама и пре ручка.

41. Један Циганин хтео је да се ожени, па за то је ишао три пута једно за другим код свештекика, но кад год Је дошао увек, би га његови млађи одбили са речма да господин сад нема времена, јер мора да учи придкковати. Кад се Циганину већ досадило тако долазити а он ће онда рећи : Зашто је примило село таквог будака попа који незна још ни продиковати.

42. Поред неког села у Немачкој била је једна велика шума, у којој се налазио врло грдан медвед и који је сваке ноћи овоме селу штете наносио. Чују за то њих три цига-

Дшгански Сlет.

2

17