Arhiv UNS — Kultura

мзмеђу себе: Заиста је оно света истина што људи веле, да пробирач обичио нађе себи утирач.

49. Тужи неки шумар цигакина судији што му је украо пушку. Циганин да би се пред судијом оправдао, доведе другог циганина за сведока. Кад је судија запитао овога шта он може посведочити, а он се поче клети и говорити да то није истина да је он ову пушку украо, јер је он знао Још кад је кста пушка била пиштољ.

50. Једно циганче дође код неког ковача да буде шегрт. једном пошље га мајсторица у симиџиницу по два печена пилета, носећи циганче печене пилиће куии замирише му ови, и он почне једно пипкати и дрпкати док најпосле не седне пред једну кућу на клупу и не поједе једно цело пиле, пак онда оде кући и метне оно друго на фуруну па изађе на поље. Кад је мајсторица хтела да исеће пилиће и да их изнесе на сто зачуди се кад виде да има само једно пиле у тепсији, па зовке циганче и запита га: Море, а где је друго пиле ? Циганче јој плашљиво одговори : За Бога мајсторице, па то је оно друго.

51. Циганмн који је чуо да се великој господи обично одаје чест „Ваша милост“, зато је почео и сина свога учити о томе. Једног дана пошље он свога сина код спахије да узајми једну врећу :кита. Овај дође код спахије, поздрави га лепо и пољуби у руку па онда почне говорити Господине! Мој отац његова милост, послао мени моју милост к вашој милостк, да нам узајмите ову врећу жита ; Спахија се насмешк, пак жу онда одговори: Ти твоја милост, твој отац његова, а ја моја, дакле ко ће од нас тројице држати врећу, ко-ли жито сипати, ко-ли ће тек пуиу врећу кући однети ?

52, Један господар заповеди своме слуги циганкну д га у пет сати пробуди. Цкганмн да неби у рече ко врем пр еспавао, непрестано је седео и бројао сате, па кад му се већ тако дотужало седети, чује он где откуцну на цркви два сата. Сад он скочи као бесомучан оде господару свом на врата и почне лупати што је игда могао. Господар се т. гне иза сна и запита ко лупа, а циганин му одговори да Је он, и да је дошао да му јави да је сад тек одкуцнуло

21