Arhiv UNS — Kultura

два сата, дакле можете, рече, још пуна три сата комотнс спавати.

53. Један циганин на самртној постељи лежећи запита попа, да ли је истина да се ка оном свету не мора ништа радити а овај му одговори да је то права истина, |ер уместо рада тамо ће се само благовати. Циганин чувши то, уздахне и рече: Но хвала Богу, бар ћемо се онда мало одморити а ја сам тако чуо да ћемо ми цигани морати и на оном свету радити то јест, мораћемо помагати грмити.

54. Запита неко једног циганина: Море, циго, за што ти држиш кера? Циганин му то одговори: Та ваљда не ћу ја лајати.

55. У једној пољани где је силна војска лежала разапне шатор и некаква женска која је пиво точила. Она |е непрестано викала: Овамо одите момци, ево који хоће боцу пива за два грошића. Али иста жека када је разапињала шатор, нија па.зила где ће и како ће своје пиво да смести, тако у непажњи својој намести буре у Једном ћошку али тако да је исто готово до половине од остраг вирило испод шатора. Спази то један циганин војкик пак се привуче до бурета, пробуши га и наточи из њега пива, па кад се добро сам поднапио, онда и он почне викати: Овамо од’те момци, ево пива за грошић боца. Момци чувши ово, нагрну око њега, почну пити и плаћати сваки за сваку боцу циганину по један грошић. Они су тако непрестано пили и плаћали све дотле, докле год није већ почело из бурета танко цурити, а, цига кад је то видио он лепо скупи новце па се уклони, а тако кад је са свим нестало у бурету пива уклоне се и они, и оставе жени празко буре. Лукави циганин не само да Је помогао жени расточити пиво него Је и своје џепове добро напунио, а она скрота могла Је кукати за своЈим пивом.

56. Једног свеца дође кеки циганин у цркву као бајагм да се помоли Богу за своје грехе. Тек што Је ушао погледм по цркви и спази у Једнога господина лепе црвене изшаране чакшире, па како их Је видео одмах жу се допадну и почне размишљати како би он до тих чакшира дошао. Тако размишљајући уврти он себи у главу, да он мора те чакшире

22