Arhiv UNS — Kultura

опет замоли да га пусте а џаба им и чакшира и свега на свету. Ови га пусте а он трчи капоље из варошке куће. Тако прође опет неко време, а циганкну нису могле изићи никако оне чакшире из главе, он је и дању и ноћу иепрестано мислио ка њих. Најпосле рече у себи: Та идем сада па ћу уздржати за њих 30 батина макар знао одмах крепати на клупи. Што је мамислио то је и учинио. једног јутра оде он опет код оног господина, па га силом салети да му даде чакшире, Јер вели, сад ћу издржати погођених 30 батина, па макар одмах црко. Господин га почне одговарати велећи му ; Та ево видиш да си већ двапут пропао, па ниси био у стању да их издржиш. Али циганин кије се дао ннкако одговорити, него навали на господина силом и рече : Ја сам, истина господару пробао већ двапут, али знаш како оно веле, да трипут Бог помаже. Господин на те његове речи, није имао куд ни камо већ мораде пристати, и тако оду обоје опет у варошку кућу, где циганин сад већ навикнут на батине, заиста и издржи погођених 30 батина, затим устане и господин му мораде датк чакшире и’ рече му; Море, циго, тебе су те чакшире баш скупо стале. А циганин му на то одговори: Та кишта господару, тако сваком било, који год хоће силом да добије „ц рве н е ча кш и р е“.

57. Циганче једно дође први пут у варош и спази у једној трговини мумаказе —■ незнајући шта је то, запитаће једног човека: јел куме, шта се тим ради? А човек га зовне собом кући, уз пут му приповеди да се тиме усењкује свећа. Кад су дошли кући, па да би се циганче уверило, запали човек, свећу, па кад је била већ мало догорела онда му даде мумаказе и каже му да је усекне. Циганче кеуко овоме послу, узме мумаказе, расклопи их, а прстима брже боље усекие свећу па онај гар метне у мумаказе, и заклопи их, пак се онда почне чудити тој справи и рече; Боже мој, шта још варошки свет не ће изумети, да и за усекњивање свеће праве машице а ми под чергом кад нам се и највећма ватра разгоре не требамо их, него је полако голим рукама около потстичемо. Тако кад се вратио својима под чергу није умео доста да се нафали шта је којешта новог тамо у вароши чуо и видео.

58. Некакав ђенерал шетајући се на коњу, сретне уз пуг једног војника циганина пкјаног који му приђе ближе и ухватившк коња за уздицу запита ђенерала пошто ће му

24