Arhiv UNS — Kultura

продати тог коња ? Ђенерал му одговори да ће му сутра цену казати. У тај исти мах изиђу Још њих неколико војника којима ђенерал заповеди, да одведу овога пијаног у касарну и да га тамо затворе док се не испава. Сутра дан даде изнети ђенерал пред себе овога цкганина војника и запита га, шта би му он хтео дати за његовог коња, а овај се одмах досети па рече: Онај трговац што је хтео јуче вашег коња да купи, данас још пре зоре отпутовао (као бајаги он се истрезнио). Чувши ђенерал ове мудре речн циганинове, насмеши се на њега, опрости му све и отпусти га без каштиге.

59. У једној великој трокаткицк ухвате некаквог циганина чак горе на трећем кату у крађи па га љуцки издеветају и стерају преко басамака доле у други кат где га такође опет овде дочекају укућани и добро продеветају. Сад тек на ту ларму узбуне се сви остали укућани што су доле становали па кад су циганина нс другог ката доле стерали ови га дочекају који с грабљама који с вилама, па пошто су га добро излемали нстерају га на сокак и затворе за њим капију. Циганин кад је био већ на сокаку а он почне посматрати ову грдну кућу па чешкајући се по глави и леђима, рече у себи: О, брате, нисам се ни надао да ће ме у овој кући ови добри људи тако лепо дочекати и почастити.

60. У некаквом селу имао је свештеник обичај сваке недеље и празника придиковати и људе у вери обучавати. једанпут прође један циганин поред цркве баш онда кад су људи из ње излазили, па међу осталнма спази он и свога некадањег комшију, где са свим нешто тужан из цркве излази, оа га онда запита, зашто је тако невесео, да му се није што хрђаво догодило у цркви. А овај му одговори да ннје, него да је попа о неким стварима придиковао за које он чксто не може ни да верује да је то истина. Цмганин му на то рече; Па што .би се ти куме љутио, како је он мени једанпут рекао, да има на небу само један Бог, а ја сам опет тврдио да су тројица, па као год што он није хтео мени дћ верује, тако исто гшсам ја њему ко што би се ти за то љутио, макар он шта мени приповедао мени ће то бити све једно, само нека је мекн сад добро добро ће ми бити све дотле цок год још има коња за трговину, а кад нам власти већ једном и то забране, онда немарим макар ме овако живог здравог бацкли у пакао. Тако је цига свога комшију утешио и овај га позове на ручак где је сиромах за пуним столом све до мркле ноћи благовао, а за тим се и сит и пијан поврати к својима под чергу и приповеди им

25