Arhiv UNS — Kultura

њега шта му вели онај Јкесар Давид па као бееомучан продере се: Богме он попо то велк, да он черега неда све дотле док му не платите она два што сам их још оно пре од њега однео. Те тако осрамот пред свеитом свога господина попу.

63. један циганин кога су за његова злочинства хтели да обесе, и кад су га већ довели под вешала, замолн он судије, да му доведу бербера који ће му пустмти крв ; јер вели да је он чуо да ]е то кајбољи лек проткв смрти.

64, Некако циганче ушуља се у једну башту па почие брати воће и јести, и не само што се довољно најео него је почео брати што ће и собом понети. Опази га некако баштован, где је он силно воће кабрао, па га запита: Море шта ти то радиш ? А циганче му одговори: Ето видиш господару, шта радмм, берем воће. Баштован да би га лакше ухватио, зовне га да му нешто ново каже, али ]е циганче било оштроужније од њега па му одговори; Мени је мој отац говорио, да деца неморају свашта знатн - и умакне.

65. Побегне неки циганин из војничке службе, но кад га ухвате осуде му 50 батина и то по гачама. Кад |е циганин ово чуо, јако се обрадује, свуће гаче па их баци судкјама и рече: Ево вам гаче па их удрите колико вам је воља. За ову досетљивост буде циганин опроштен од батина.

66. Путовао иеки циганин на галији по мору, У један мах дигне се бура тако јака да Је цело море ускомешала, а цигани бојећи се да галиЈа не потоме, клекне на колена н почне се молити светоме Криштофу п обећавати му, да ако га сад од прооастк спасе, чим оде кући, упалиће му у славу тако дебелу свећу као нога. Мало даље од циганина стајао Је Један морнар који је све чуо шта је циганин светом Криштофу обећао, па га онда запита; А знаш ли ти цмго шта си све обећао, та ти да сво твоје имање продаш па не би то обећање испунити могао. А цигакин му на то шапћућм одговори: Та ћути лудо, да те не чуЈе свети Криштоф, па кад он нас избави и ми изиђемо на суво, онда ћемо се тек паметније разговарати ако баш та свећа коју ћу му у славу запалити и не буде као што рекох тако дебела као нога, а она ће бити бар кешто тања од овога жога малога прста.

27