Arhiv UNS — Kultura

како је он целог дана данас био срећан, несео и потпуно задовољан, но само му је то још једино жао што се тако брзо смркло.

61. Један циганин пође по вароши да проси, па кад је већ неколико мангура напросио уђе он у једну крчму да се мало одхмори и да коју чашу вина попије. Баш у тај нсти мах седео је и један Шваба у тој крчми и јео кобасице, али циганин како је смотрио кобасицу, одмах се посади до Швабе и поче размкшљатм како би он ту кобасиду од њега украо, и тек што се Шваба окренуо на страну да с неким другим неколико речи проговори, али цига брзо употреби прилику те зграби Швабину кобаскцу па ужакне из те крчме у некакву друту, где лепо за један сто седе, наручи себи чашу вина, па извади из торбе кобасиду и почне је са свим на тенани јести. Кад ал у један мах, ето ти онога Швабе на врата да потражи цигакина што му је однео кобасицу; но лукави циганин како је Швабу на врати смотрио а он одмах зажмури на једно око и учини се као да је ћорав само да га неби Шваба познао, али Шваба ]е већ детле ушао бко унутра и видио цмганина где седи и једе кобасицу, па кад опазн да је циганин ћорав он га запита: Комшија од кад си ти тако ћорав, а циганкн му одговори, богже још из детинства кад Схмо се играли беочуга па ми је један мој пријатељ некако штапом избио га, па ето као што видкш од то доба постао сам фуч на једно око. Чувши ово сиромах Шваба, окрене се тужно од њега и оде својим путем, а лукави циго одмах прогледи и на друго око, и стаде у крчми седећи и славећи са Швабином кобасицом.

62. Некакав сеоски псш имао је слуту циганина, па га једног свеца пошље к месару који се зваше Давид, да му донесе један черег јагњећи на вересију. Циганин оде по заповести к хмесару и заиште као што му Је поп казао један черег, но овај му га не даде него рече, да каже попи, нека пошље најпре новце за она два черега што их је пре тога однео, па онда може опет даље на вересију носити. Циганкн враћајући се кући, морао је проћи поред цркре где је његов господар служио службу, из љубопитства уђе к он мало у цркву да се помоли Богу, ко кад је ушао унутра чује где поп даје придику, тако у своме говору кад ]е највеће ткшина у цркви владала, рећи ће поп гласно: Чујте, моји добри Хришћани, шта нам се у псалтиру вели цар Давид али циганик чувши ово име Давид, помисли да иоп пита

26