Arhiv UNS — Kultura

куда него се| као бесомучан продере на сељане: Шијаци једни, та ви не знате, да ја ако хоћу онда је моја кобила ждребка, а ако ли пак не ћу да је ждребна, то онда није.

104. Некакав сед»анин сретне па путу циганина изапита га|: х\lоре, циго како је, шта радиш ? Циганин му на то одговори, како је мени још како тако, али како је тек моме баби. На то га сељанин зачуђено запита: А зашто велиш како је моме| баби, шта је с твојим бабом. Та умр’о је. Но па шта те је брига, бар је отишао у рај. Та ако је и у рај откшао то је још добро, али ако је отишао у пакао, онда ће бити зло^

165. У последњем пруском рату био је и један цигакин војник, кога су наместили на једном од главнијих места да чува стражу, и на сваког који би год туда прошао три пута виче да стане, па ако овај не би хтео стати, онда нека га поплаши вагром, т. ј. нека пуца на њега. Тако да би се осведочили о његовој верности, кад је циганин стајао на стражи, заиђе му стражмештар иза леђа и пође брзим кораком близу њега горе доле. Циганин смотрквши овога где иде овамо онамо, повиче ка њега у три пута ко си, стани, али кад овај не хтеде стати, онда циганин спусти своју пушку доле с рамена и метнувши је на страну рече: Сад ја знам шта теби фали, почекај мало пријане, па тури руку у џеп и извади труд и кресиво и укреше му мало ватре.

ЦП - Цlб6. један циганин који није хтео пред судом да призна своју кривицу за то га повале на клупу и почну га полако шибати и испитивати. Сад циганин почне молити судије, да га пусте и да га више не туку, па ће им све од речи до речи казати. Судије на ово пристану и пусте циганина. Кад је сиромах цига са клупе устао, почне јецати и као бајагп гушећи се у плачу рече: Та не могу вам, господине, сада од бола још ни толико рећи, колико сам вам у први мах казао, па макар ме одмах убкли.

107. Један циганин грабећи сено на ливади, у један мах спазк *зеца па надигне грабље и почке њима нишанити као да ће бајаги да пукне из њих и да га убије. Некакав ловац

40