Arhiv UNS — Kultura

беше велики шаљивчина, и кад смотри циганина где овај с грабљама нишаии, пукне из пушке и убије зеца, а циганин од страха одмах се заједно с зграбљама прући на земљу колико је год дуг. За тим пркђе му ловац из шуме и продере се на њега: „Зар ти циганине не знаш, да је лов свуда забрањен“. Циганин скочи на ноге па склопивши руке, стане молити ловца: Г осподике, молим те опрости ми, то је први пут у моме животу што сам зеца уловио, а до сад још нисам ни то знао, да и грабље могу пуцати.

108 Пратили циганина на вешала, па уз пут почне га свештеник тешити и говорити му; Благо теби циганине, ти ћеш још вечерас у рају са свима анђелима и светитељима вечерати и провеселити се. Циганин се мало промисли, па онда рече: Та какво, ми је наопако благо, кад ће те ме сада обесити -- него знаш попо шта, хајде да се ми мењамо, ти си и онако од твога детикства увек научио благовати, па то би весеље са светитељима и анђелима више теби приличило, а ја би био задовољан вечерас под чергом са мојом циганком и циганчадима н са једном чинијом пасуља и кором окорела хлеба мени би то слађе пало него ли сво печење овога света.

109. У некаквом рату изгубио један циганин војник па се сад почне вајкати н говорити : Ја сам непрестано само молио Бога да ми спасе живот, а за ноге сам сасвим и заборавио, да и њих у мојој молитви споменем.

110. У једној вароши осуде некаквог злочинца на вешала, па кад су га већ извели да обесе, свет се са свију страна почне гурати и турати ближе к вешалама, само да што боље види. Међу светином турао се силом и један циганин, Видећи овога један млад шаљивчина где се тако силом тура и гура кроз свет, па му рече : Море, циганине, видиш какви су то злобни људи, па неће да те пусте ни наследство твоје да видиш јер и ти ћеш тако проћи и на вешалама скончатк. А циганин се на то окрене овоме господичићу и рече: Ништа, ништа, господине, изволите ви само напред јер је ваше првенство, а ја ћу бити задовољан ако вас узмогу и издаље на вешалама видети.

111. Дође један циганин код неког попа па му рече како је украо од свога комшије један пар свиња, али почем

41