Arhiv UNS — Selo

Разуме се да је дужност државе , да претходно изради план о овом предузећу, у коме he битн јасно обележена сва правна, фпнансијска и техничка питања , која задиру у обим овога посла, па тек онда да се приступи самоме раду. А пошто главна тешкоћа лежи баш у томе, како да се та питања реше и доведу у склад са односима који код нас владају, то ie неопходно потребно , да што већи број наших стручнпх снага узме учешћа 'а по потреби да се зва.нично ангажује) у разређивању ових питања путем штампе, јер се на тај начин само могу избећи погрешке, које се код ових предузећа скупо плаћају. Толико за данас. А подробно о осталим наведеннм питањима, говорићу у чланцима, који he доћи за овим. Z

ПОУКЕ ИЗ МЛЕКАРСТВА

(НАСТАВАК). б. Спрчевпна (назепн).

Сирчевина је саставни део млека , који се у водп растоп.нен налази у њему. Кад се са заскоруп.веног млека паж.Бпво скине скоруп, онда остане на површинп млека један слој плавкасте течности, које је главни саставни део растоп.вена сирчевина. При кувању млека растоп.вена сирчевина остане непромењена и млеко се не прогруша, ако претходно шгје преврело. При кувању образује се на површини једна танка покожпца. Кад ову скинемо са млека, образује се на њено место друга, и то из сирчевпне која се у млеку налази. Пређе се држало , да се ова кожица ооразује дејством кисеоника на сирчевину; но Хопе је доказао да је ово миш.вење пеосновано, јер се иста кожица образује и на млеку које се у безваздушном простору кува. Фирстенберг објашњава образовање ове кожице наглим испаравањем воде из горњег c.ioja кућевнога млека, коју нема кад да замени вода из доњих слојева млека. Ова кожица спречава испаравање воде у млеку, дакле спречава кондензацију млека. По Велкерт-у састоји се сирчевина из ; £- г\. -rr 0 ! угљеника оо о i 0 водоника 7'l-i « азота 15*41 « кисеоника , ’2’2 03 « сумпора 11 1 « и ФОСФора 0 74 «

ТЕЖАК СВЕСКА V. СТРАНА 24 8

18 8 6 годнна xvii