Arhiv UNS — Selo

ЏЕПНЕ ЦЕВИ ЗА ГАЈЕЊЕ ЈАГОДА

Цевасти судови који пгтеде простор за гајење јагода, лековитог биља, украсних биљака па чак и поврћа, имагју џепни распоред да би се олакшало сађење и поливање. Обликоване су тако да све биљке примају пуну сунчеву светлост ради бржег сазревања, тврде произвођачи ових нових контејнера. Трајна, двослојна прлипропиленска конструкдија џепних цеви, изолује корене да би се потпомогло рашћење биљке, а употреба покретних жида напред и позади дозвољава спајање цеви тако што се свака цев може окренути у било крм правцу ради избегавања сеновитих места. Сабијање или слегнуће земље сдречено је крилцима која стварају џепове и подупиру до пет биљака у свакој цеви, а држе се у месту ломоћу галванизованих жица. Цевима је потребно само 0,01 метара кубни компоста, што их чггаи веома економичшш за пуњење и лако пренооивим са максималном тежином до 10 килограма. Њихов вертикални положај одржава воће чистим и дозвољава брање уз минимално савијање тела што је велика предност за старије бвраче. У овом тренутку џепне цеви се израђују у тамно зеленој боји и очекује се да ће им век трајања бити 10 година. Димензије су им 150 милиметра пута 'l3O милиметра пута 760 милиметра у висини. Произвођач: Gardenhaven Ltd, Bridge House, 3 Hythe Quay, Colchester, Essex, England CO2 BJB. A

НАПИТАК КОЈИ ЛЕЧИ

ИСКУСТВО ОВЧАРА

Одгајивач оваца из Велса, Харолд Корк, спасао је до сада велики број оваца појећи их напитном који сам справља од бобица зове

AKO CE ДЕСИ да нека од овада које припадају Харолду Корку занемоћа, постоји само један начин да повратн живахност добар гутљај впна од зовиних бобица.

Према Корковим речима, овај топли напитак Је веома делотворан, посебно ако се има у виду чињен|ида да бо-

бице зове имају лековита својства. Обично прибегава овом леку када нека од оваца и-

ли јагње изгуби апетит или има неку упалу. Приметио сам да овца губе вољу за животом ако са здрављем није све у реду, тако да овај умирујући напитак може да значи и прекретницу ка оздрављењу каже овај седамдесетогодишњак. Осим наведеног третмана, Харолд Корк се присећа и других народних лекова које више не примењује упркос чињеници да су у своје време били делотворни. Пре доста година, одгајивачн су животињама облагали ране паучином да би зауставили крварење. И плесан састругана са crapi-DC амова служила Је као нека врста пеницшшна. Напушт'ена Је и пракса да се крмачи даЈе топло шгво да се спречи да прождере своје младе, као и Обавезна кашичица џјl- која се давала болешљивоЈ Јагњади за Јачање. Ипак, Још се на сточним сајмовима може видети понеки одгајивач како поЈи своју стоку вискијем. Ваљда да их ободри!

ЦРВЕНА ДЕТЕЛИНА УТИЧЕ НА CТEOHOCT

Ако Јунице пре оплодње храните силажом справљеном од црвене детелине пре ће остати стеоне тврде британски истраживачи. Они су две групе од по 21 јунице хранили силажом од обичне траве и силажом од црвене детелине. Стеоност ове друге групе коЈа Је добијала оброке силаже од црвене детелине имала је за 78 одсто већу стеоност него Јунице прве групе. После .овог опита који је изне-

надио и саме истраживаче Тони Остин, представник Института у месту Харли у ЈужноЈ ЕнглескоЈ је рекао да силирана црвена детелина сигурно повећава успех у првој оплодњи и високу стеоност. Ипак треба бити опрезан и сачекати даљи ток пстраживања да би се тек тада дала општа препорука у погледу утицаја силаже црвене детелине на оплодњу и стеоност говеда.

ПЛАСТИЧНА МИШОЛОВКА БЕЗОПАСНА ЗА ДЕЦУ

Дрвено-металне мишоловке биле су смрт за мишеве али неугодне и за неупућену д'ецу. У Енглеској је пуштена у продају пластична мишоловка чије Је име »Plastlkatz«. Њен облик подсећа на мачку и неупоредиво је боља од познатих типова.

Облик справе је такав да миш мора да извије леђа не би ли cq домогао мамца. У том положају на његов отворен кичмени пршљен свом снагом се спушта назубљени део мишоловке. Смрт js тренутна, без капи крви. Јефтина пластична конструкција омогућује да се клопка са мртвим шопем избаци мада штедљиви љу-

ди могу само да уклоие миша а клопку понвво поставе на згодно место. Проверено је да мишоловка „пластикактз" није опасна по домаће животиње ни децу. Ако случајно увуку у н>у прстић могу само да се мало повреДе. (Произвођач Kalepost Ltd 5 Biam Way, Leicester, England LE32GZ). УЛТРАЗВУН РАЗГОНИ НРТИЦЕ Кртицв задају много невоља власницима башти, паркова и спортишх терена.

Тим мукама је, изгледа, дошао крај јер је утврђено да кртице не могу да поднесу стресове које изазнва једна електрокска направа. Названа је »Mole Run« чији ултразвучни генератор, постављен на врху металне сонде, пободене у земљу испушта по кртицу неугодне звучне потресе и оне зато беже главом без обзира. Уређај се напаја из шест батерија од по 1,5 В и са њима ради 150 дан|а. Једна справа покрива терен величине 20 X4O метара а нешкодљива је за људе.

32