Arhiv UNS — Selo

ПРОТИВ ПЕРНАТИХ НАПАСНИКА

ДОСЕТИЛИ СЕ

УЕНГЛЕСКОЈ је недавно произведено страшило на надувавање, у људскол обличју и величини. Израђено од ПВЦ матерпјала и постављено на пратеће постоље, оно се окреће и помера у зависности од ветра.

Произвођач препоручује Еупцима да страпшло одену у своју стару одећу ради

још веће сличности ca човеком, као и да их сваких неколико дана премештају са

места на место да се птице не би навикле на његову статичност. Што се распореда страшила тиче, лроизвођач саветује да на свака три до четири хектара буде постављена по једна лутка.

Електронско страшило растерује птице

Елечтроника продире у сва подручја производње и живота ш се у виду „Ме-

gastress 11“ јавља и у виду страшила за птице. Оне изазивају велику штету и невољу ратарима, повртарима и виноградарима. Класична страшила од старих крпа и одела у виду људске прилике нису растерала птице па су зато изумитељи у Енглеској створили електронско страшило које у временским размацима испушта 56 алармних звукова. Страшило ради на батеријски погон а има четири звучника који стоје испод или изнад крошњи дрвећа, вино-

ве лозе. Један тип страшила начињен је у виду јастреба са великим, застрашујућим очима од рефлектујућег црвеног или златастог материјала. Распон крила му је 940 мм. Друго страшило повремено испушта звук сличац праску пушке, са додатком самртног крика, вероватно птичијег. Произвођач из Енглеске не даје податке о цени ни о томе колико страшило у близини куће и насеља узнемирава децу и одрасле у време поподневног одмора.

Дренажа земљишта помоћу пластичних цеви

Како одвести воду из вртова на ниским, веома тешнмм земљжптима цроблем је многих љуДИ. Данас постоји јефтино решење које не захтева грађевинско искуство нити копање шанчева дубљих од 25 центиметара. Нови производ, назван ленд дрејнер, састоји се од цевасте пластичне мреже окружене порозном тканином кроз коју корење не може да продре. Чим се закопа у земљу цев игра улоту канала кроз који површинска вода може да капље и затим се та вода одводи до најближег јарка за дренажу. Ленд дрејнер се израђује у дужинама од по 15 метара и може да се укопа обичном баштенском мотиком. Чак и колена и места где се спајају поједини делови не захтевају никакво водинсталатерско знање: потребни су само лепљива трака и маказе. Уређај је врло јефтин и може да се користи не само у кућним баштама, него и на спортским теренима, пољопривредним земљиштина, те за потребе лаке индустрије. (Произвођач: BTR Landsсарег, Centurion, Way, Faringtan, Leyland Preston, Lancs. PR 5 2 RE).

Опасни додаци храни

Има много година како се почело причати о галофаку и друшм препаратима који се стављају у храну за животиње или у храну која се износи на наше трпезе. У оба случаја хемијске супстанце доспевају у наш организам, изазивајући разне промене. Лондонска прехрамбена комисија, као потпуно независно тело, обавила је истраживања о томе колико могу да буду опасни адитиви разни додаци који се стављају у храну због лепше, привлачније боје, мириса трајнијег чувања и других својстава које купац цени. Комисија је нашла да ствар није безазлена. Неки адитиви изазивају запалење коже, астму па чак и извесне форме рака или смањују плодност људи. Узрочна веза ових појава са адитивима у храни је још претпоставка заснована на

истраживањима на животињама али су изнети и случајеви да су те'појаве наступиле на људима. Пре неколико година, на пример, жене које су у северној Енглеској радиле на изради чипса, додајући со и сирће добиле су запалење коже од адитива за ароматизацију хране. Фабриканти су радницима после тога дали рукавице али помоћи није било, као ни за наредну смену жена која је наставила да ради на овој линији. Проблем је нарочито значајан за Велику Британију у којоЈ сваки грађанин са храном годишње поЈеде 20 килограма разноразних адитива. ОваЈ проблем је изражениЈи данас него пре пола века а биће још тежи у следећим годинама кад се очекуЈе ново повећање адитива у храни за људе. Према томе, закључуЈе лрехрамбена комисија, време Је да се нешто предузме.

ПРОЗОР У СВЕТ

Шећер без калорија

Супстанца коју садрже осушени листови биљке stevia rebaudiana 300 пута је слађа од шећера и, у једнаким колЈтчинама, ослобађа само 0,015 калорија, према 20 калорија колкко има кафена кашичица обичног шећера. Биљка је успепшо пресађена у Тајланду где се гаји на хладним брдима на северу земље, али би се ш речима стручњака, могла гајити и у неким деловима Кине. Јапан увози 8.000 тона сахарина (замена шећера) да би га прарадио у нискокалоричну храну и зато се веома интвресује за ову биљку. Берба траје само 20 до 45 дана у идеалним климатским условима. По хектару се убере лишћа у годишњој вредности три до осам хиљада долара. Предвиђа се да he овај „шећер без шећера" наћи велику примену, поготову што стопа потрошње газираних пића, расте сваке године за 11 одсто, а велике мултинационалне компаније Још проширују своје лишгје цроизвода киске калоричиости.

33