Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 183

вјестисте, доволно послужило за информу инструментов у пункту бившаго ради Господина Темиш: разговора прилагаетсе оригиналное писание жителства темишварског.

За произведение владике Павла во епископа извјестни су Наши многократни отвјети што и от нас за Себишку епархију вотуме неискаше, прочаја же широко знаете; чтоже между тим јешче будет вам јављати се, нам извјештујте. Господин Администратор на реамбулацији и по Монастирем находитсе, и того ради продолжаст тамо поход, јако да би кој новац више прибрал се.

Прилагаему копију послату нам от Господина Провизора далског посилаем вам, да видите, какве је новине, за 500 Ф. окрнити нам, а о том Господин Плашкиј добро инФормират будет за у Белграду примате новце, да Ми и после ових 500 Ф. узимали, и наплаћивати јесмо били, и кад бисмо били дужни или би за одбијање било, ондак би отбили јеште. Но сад да се гледа у овом дјелу по-

моћи, и что сврху тога мислите, јавите нам —

Карлов: 29. декем: среда.

Господину Матолају у Беч.

Ваше од 29. протекшаго Мјесјаца декем. онако пуно желаниа, и честитања већ прославлених светковина, Народни тамо находјаштисе депутирти Нам писмено от туд посведочили, и јавили, како њима от потребе бивше њеке акте, кое за скорим временем от овуд тамо послати се нису могле, ваше Благород: у тој потреби јесте им рукопомошт дали, за то и у напред таковог усердиа от вас надјејати се и свагда такво благодарением отслуживати имамо, и сврху "тога свагда бити - Доброжелатељ

1743. Јануара 9.

В' Карлов. в среду почта !.

Депутиртом обштенародним у Беч.

За секретара Крижара да је дошао. Викара да је дошао.

За епитропе, како се отговарајут.

За Г. Администратораже да је отишао у Беч.

За Черкића да је лажно и да ние он помагао у десетку, но обрдиректор и Перч, а он преко указа силном руком чрез пандура узео на трећи хаков.

Дара ради Г. Постсекретару У сандучићу њекаја чрез г. Администратора Карловачког послата,

Агент себе от пензиона Г. нишкаго да наплатит, или депутирти да му наплате от народних новаца на начин, како ће им у нужди народној пак он позајмити.

12. У протоколу цело писмо.

22. Г. депутиртом.

Чуде се зачто ове почте от них писма непримише, питају, да извјесте ако су какво послали, које би сад ваљало да дође, примају ли они сва писма от овуд посилаема исправно, и у коем су состојанију дјела народна.

26. Г. депутиртом у Беч.

Захвалили да су Г. Г. офицјери краине Подунавске и Потиске с нима по министрах ходили, и у напред препоручили. А кад би