Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 267

(бр. 2560.) у ман. Крушедолу над гробом Арсенија ТУ. патријарха подигао је плочу мраморну с натписом, који је наведен у поменутим записима, његов син — духовни — и брат Јован Георгијевић еп. карансебешки. И његова је заслуга што је Арсеније донесен из Беча где је умро, у Крушедо и сахрањен у гробници владике св. Максима; његовим је настојањем патр. Арсеније ТУ. дао зготовити покров над кивотом цара Уроша у Дечанима и Стевана првовенчана у Студеници; 1758. дао је израдити слику деспота српских Стефана и Анђелине, Максима и Јована Бранковића и поклонио ман. Крушедолу заједно с написамон од њега на слици кратком историјом о њима, а подједно и нову слику истих деспота по старој слици, што ју је нашао у ман. Шемљугу, те их заједно послао у ман. Крушедо (бр. 3034 3036.); 1756. дао је својим трош“ ком премоловати иконостас у _Уу ман. Крушедолу (бр. 3037.); 1760. приложио је јеванђеље ман. Дечанима (он је био неко време дачански архимандрит) с кратко написаним од њега описом истог манастира; 1770. дао је направити сребрн врг (в. опис у „Старинару“ за 1886. стр. 93.); 1770. дао је у бакру изрезати антиминс; 1770. дао је митр. Ђорђевић израдити дивну емајлирату иконицу у овалној "Форми (ширина 9 смт. а висина 10 смт.) која је углављена у среди сребрне плоче (шир. 25. смт. а виг. 29 смт.) искићена разним шарама и камењем. Иконица је ношена приликом свећења богојављенске водице и својина је карловачке саборне цркве. И како досад није нигде описана описаћемо је овде.

Икона је подељена на два дела, у горњем је горе око Божје у једној квадратној плочици емајлиратој, испод њега у облацима Бог отац, унаоколо и са стране Исуса Христа који стоји у води са обе стране анђели св. Јован држећи у левој руци крст, десном га полива.

Из облака на пантљичици која се спушта до главе Исусове стоји: „Сп Сств сна мон козавва..,“

У другој половини стоје светитељи: Симеон мирот. обучен у мантороз и петрахиљ, држећи у десној руци крст, а у левој бројанице; св. Сава арх; Еп. у архијерејском је држећи у левој руци јеванђеље, а с десном благосиљајући; св. Арсенил архиеп. у архијерејском окруту држећи у левој арх. жезал, с десном благосиљајући; Стефан крал серб. деч. у владалачком плашту, држећи у десној владалички жезал, а у левој плаву куглу; св. Лазар вел. књаз серб. у владалачком плашту, држећи у десној осечену своју главу, а у левој крст.

Доле у квадрату емајлиратом, у среди грб митрополитов, а са стране (три) натпис: „Тоаннђ перви Арх:епископђ карл. и Митр. Слав. серб. и вал. народа. Доле 17 70.

Одостраг је на икони овај запис:

Вљђ славв стни Нераздћлина Тбце вђ Чтже стителен и просветителеп Сербских написати и украсити, Ффстрои Јљанн Перввш Арх. Ешкљ Карлов. всегф сербскаго и валахгскаго Народа Митрополитљ "и обоих цесар«. кралћвскихљ Величествђ таннвш Совђтникђ В. ВЂнић 64 (1771.)

У истој се пркви налази дивно израђена архијерејска штака од самог сребра, тешка 3:35 кила, а дугачка 128 смт.