Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 269

прјесели јего Бог ва вјечнаја, и избави јего от многометежнаго и труднаго живота сего вјека, даде јему покој вјечни в мире вјечном : остави злоковарним человјеком им љубимују завјест, злобу, укорение, " поношение;) оклевјетание да бодрствуетсе и возносјатоја по вејуду, јако зли сини человјечески ; иже в Блажение памјати много претерпе даже до конца от стропотни человјеков, Бог ими по дјелу ваздао в си вјек.

А Блажено почившему Архиепископу пекскому и Патриарху сербскому Г. Г. Арсенију четвертом будет по слову Господњу: претерпеви до конца спасен будет; и воистину будет, со дерзновением глагољу, понеже вса исполњел јест по уставу и чину свјатија соборнија, апостоло-јеросалимскија восточнија церквје, житие благочестно водил с немалим трудом за Благочестис, за отечество, за обште добро, днеју и ноштију трудилсе: при кончини жизни своеја "вса должнаја христијанскаја исполнил јест; с покајанием чистое исповједание, јелеја освјашчение, причастнение свјатое, плоти кров Господњу возпријал јест: тестамент устмени сотворил јест пред трех лиц и всак глагол станет по евангелскому слову пред двои или трех, ипо 11-ти днев по преставлении, славно, честно провожден и погребен бист во манастиру Крушелолу. И паки глагољу јемуже буди вјечна радост и со свјатими упокоение.

Но преосвјаштени в себје плачем, скри се свјет очију моеју, изгуби отца милостивјејшаго, сломи се штит, и ва всем остал се аз много бедни, много страдални и много жалостни, скорбни, ништи; а врази паче и паче воздвизајут роги, обаче о всем буди воља Божија, благословјен Бог изволиви сице, вса надежда моја на Бога јест и будет, зде седим у резједенции и стоим аки камен (но не претикание) да сохранит нас Бог: но по реченију архијерејском и народном прилучивши се зде о погребенију Блаженија памјати, до сабора архиерејскаго зде да пребудемо, а нам непоказаша с чим жити, и. от куда трошити на потребнаја: и того ради рекох аки камен. О всем от преосвјаштењејшаго вашего добраго, мирнаго и полезнаго совјета иштем и чекати буду. Со сим остају и себје у свјатие мо-

литви и в љубов вручаем, и јесам смирени слуга 511. Јоан Георгиевић с. р. В Карловцје генв. 26. 1748. · Епископ многожалостни.

Патријарх је Арсеније ТУ. био добротвор Ђорђевићу, а Ђорђевић му је био и за живота и после смрти благодаран питомац, што је ретко који митрополит и патријарх дочекао после своје. смрти од својих „љубимаца“, међу којима је било и такових, који су им за живота „љубили стопе“, чак и сваки им је „атом клицао живео“, а по смрти цупкаше стопалом (над гробом им, или се први бацише на њих каменом и братимише с њиховим највећим злотворима — с којима су у осталом и за њихова живота тајно шуровали и дојављивали им дворске тајне.

Да митр. Ђорђевић није био ни противник науке, види се јасно и из овог примера.

Он је у Липском — Гејрдо-у — 1770/1. школовао о свом трошку два млада Рашковића, Мојсија и Димитрија, синове митровачког капетана Алексе Рашковића.