Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

284 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

му вјели иди и испроси пак мени донеси, или га под клетвом остави. А от имовити људи узимао што највише могао.

и.) И за ово више уписато, сви сиромаси моле се и туже сеи прјепоручују се да облагчате и да провидите за них да су равни у ланку пристојному Архиереју своему са осталими христиани, како по иних епархиах чини се, тако просимо и ми.

а.) Аште ли по самрти г. владике ученик (Дијонисије) начне

чинити по обичају учитеља своего: ми сви кои се у овој епархији

находимо заклињемо се пред Богом и вашим свјатителством, да хоћемо краину пусту оставити са осталим нашим добром. -

1) На ипаки молимо се клетваним објетом и јего рукописом

утвердите јего, да онаков нам не будет пастир, но по воли божие и по писанију и просимо и молимо сви.

41.) За боли напрједак наш и за утверждение православиа у ових западних краинах поставите и јеште јединаго епископа: мужа богобојажлива, кои би по воли божие стадо упасао и варазумно људе на познанисе божие, а и ми кад би во близ у суседству видели како твори са стадом, и наш би пастир притчу имао: молим, молим, молим не презрите молби нашее, но по судби божие правду нам сатворите; аште на далеко отстоим телом, савокуплени јесми духом и не отметни ка васокој правди благочастивој.

На полеђици: Прјеосвјаштеному г. г. великому митрополиту србскому врховному, будимскому же и сремскому, прјестолному митрополиту, господину г. Вићентију Поповићју нашјему же г. оцу и милостивому архипастиру да варучитсе ва свјатителские руцје частно.

А

Викентие милостију Божиеју вел. Митрополит и архиепископ всем Србљем под властију свјатато римскаго цесара и проч.

Смјерение Наше пишет ва свјатују и свјаштенују обител монастир Комоговину, всему Братству Мир и Благодет божија буди со всеми вами. И аште хоштете о нашем Смјерении слишати и разумјети Благодатиеју божисју и молитвами пресвјатија богородице, јеште ва живих находимо се, паки вјесто ви буди, како по произвољенију божиему и милостију свјетлаго и агустњејшаго цесара, собравшу се веје освјаштеному сабору Словјено Сербскаго Народа, јако духовни, тако воинствени и помјестни ва царској свјатој и свјаштеној обители катедри Нашој митрополицкој Крушедолу, и извољением Божиим и Благодјетију духа свјатаго, и хотением всего народа Нашего трисугубнаго чина, приехом пр'востолски престол архиепископство и митрополитство, бити Архиепископ всему христианскому народу под властију цесаро кралевском, и тако јесмо о свему договор и промотрение имјели, ва том бо и приспје на сабор

посланик ваш чешњејши игумен кир Петроние, и нине паки поидје

тамо и он хоштет ви вса изуст болше и извјестние сказати овамо бившаја на саборе, того ради имјејте между собоју љубов и покорение и послушанис ту и тог преобивает и правила церковнаго необленујте се, но подпуно по уставу др'жите и богу молите се и ва чистоте пребивајте и всјакис злие вешти огребајте се, и скоро тамо хоштет прити и ваш новопостављени Епископ кир Дионисие,

ас.

њеаша. сањао ада аса.

8