Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

230 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

„Искушеник“ који је свршио само четврти разред основне школе, а поред тога је вичан правилу и пјенију црквеном, и ако је могуће вичан још и коме занату, кад наврши 20. годину узраста, може примити чин „Послћдованје во одђанје раск ! камилавки“и постаје прост „монах“ који ће вршити дужности певца, црквењака, трапезара, гостилника, вратара и т.д.; а који жели получити виши степен свештенства (јеродјакона и јеромонаха) мора имати већу и бољу спрему, коју ће у будућем учебном заводу монашком добијати. Нико не може положити монашке обете пре навршене 24. године узраста.

3.) 5. 13. да се измене овако:

„Искушеника у манастир прима настојатељ, а у чини за брата прима га Сабор братски.“

4.) Наређење 8. 19. излишно је, пошто искушеник који жели получити степене дјаконства, без потребне за то квалификације неможе ни монахом постати.

5.) Цело ТУ. поглавље (8. 8. 20—25) да се скраћено уврсти тамо где се говори о запту и дисциплини. ; |

6.) Натпис поглавља У. „Права и дужности“ да се замене са „О дужностима монаха и јеромонаха“ и према тој примедби, да се цело поглавље измене овако:

9. 5. 25. и 26. да се сасвим изостави, и да на прво место дође 8. 30. место 8. 25. и који да гласи: „Настојатељ дужан је водити надзор над братством, да у свему живе и раде по правилима и у томе сам предходи братству добрим примерима својим, водити матицу братства и манастирски летопис;

Подносити епископу дијецезану, од времена на време извешћа о животу и раду браће и о сваком важнијем преко године догађају, било знања или одобрења ради;

Без знања настојатељева, или одобрења, несме нико од братства нити ићи куда нити радити што, него за све настојатеља питатии одредбама се покоравати, сваку му послушност и поштовање као своме духовном оцу одавати и опомене његове свесрдно примати, а он опет, има бити свима праведан и сву браћу једнако љубити и пазити, као што добар отац једнако љуби и пази добре синове своје.

9. 27. да се измене овако:

„Намесник“ којег настојатељ поставља, заступа настојатеља у свима пословима, кад је исти одсутан или препречен, а иначе врши оне послове, које му настојатељ повери.

Намесник води рачунске књиге и саставља годишње рачуне о примању и издавању, као и инвентаре о свему покретном и непокретном имању манастирском.

8. 85. 28. и 29. остају, а 8. 31. да се овако измене:

„Сабор братства“ који се састоји из настојатеља, јеромонаха, јеродјакона и оних монаха, који су обете монашке положили, сазива настојатељ по потреби.

При гласању, кад су гласови на једнако подељени, одлучује она страна, с којом је гласао настојатељ. О саветовању сабора братског, које руководи настојатељ, има во-

дити записник један од братије кога настојатељ одреди — определи.