Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

272 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Члан 7. Члан — световњак —, који после 2 године престане бити чланом, може поново изабран бити и то тек после 2 године. Члан 8. Изабрани — световни — чланови Савета треба да су цариградски стални

житељи, и изодавно поданици Портини, да су старији од 30 година, да имају искуства и да уживају поштовање и од правителства и од народа.

Члан 9.

Ни један се члан Савета не може на оу би захвалити пре, него што му истекне време т. ј. тек после 2 године.

Члан 10.

Ако који члан међутим умре пре, него што му истекне рок на које је време изабран, изабере на место његово Патријарх са Митрополитским Синодом и члановима Савета друго лице, које такође Порта потврђује, ког ће мандат трајати само дотле, колико би трајао онога, на чије је место изабран. Такови пак може поново изабран бити.

Члан 11.

Ни један члан Савета не сме се удаљити из Цариграда на више од 2 месеца, иначе се мора изабрати на његово место нов члан по чл. 10.

Члан 12.

Сваки члан Савета мора редовно долазити у седнице, ако пак ко има "нужна посла, мора се пријавити председнику, а ко без пријаве одсуствује више од једног месеца, тај треба или да даде оставку, или се на његово место изабере други по чл. 10.

Члан 13.

Ако се покрене тужба против ког члана Савета због подмићивања, ако је исти Архијереј, има се поступати по чл. 8. устава Џ. за Архијереје, а ако је световњак, упућује се његова кривица на Порту, да се по царском закону изрече пресуда.

Члан 14. Савет има своју канцеларију у Патријаршији, којом управља први писар. Члан 15.

Световни чланови Савета не мају плате,

Т'лава ТЕЛ. Делонруг Савета. Члан 1.

Савет се редовно скупља у седницу двапут недељно.

Члан 2.

На сваки поднесак што се упути Сенату ставља се број и дан пријема, и после се с њим поступа по пропису.