Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 273

Члан 3.

Савет надгледа и надзирава управу народних школа, болнице и друга добротворна народна заведенија, приходе и расходе њихове, као и цариградских цркава; испитива и решава распре у погледу прихода манастирских, који зависе од Патријаршије, као и о заветима и свештенодарователним писмима, о обвези при прстеновању младенаца од стране родитеља и сродника невестиних. Разгледа недуховне наредбе портине упућене Патријаршији, а у колико се односе на вакуфске у погледу земаља и других царских установа, упућује да их развиде судови и меџлис.

Члан 4.

Ако епархијоте једне Епархије поднесу тужбу на свога Архијереја, а тужба је световне природе, упућује се на Синод. Члан 5.

За управу народних школа и других општенародних заведења, Савет у "договору и пристанком Патријарховим, поставља епитропе и надзсрнике од људи поштених и искрених.

Члан 6.

Савет прегледа и одобрава годишње рачуне поменутих епитропа, и свој наход уводи у осебену протоколу.

Члан 7. ,

На свршетку сваке године прегледа се каса — благајна — од нових изабраних (последњи пут изабране половине) чланова, и благајник показавши прилоге — документе — за свако издавање, запечати их у коверту и оставља их у Архиву.

Члан 8. Савет саставља прорачун на народне потребе — народну касу — и под-

носи га на одобрење Порти. А за купљење одређених свота, бира се на 2 године поуздан касир, који без писмене наредбе Саветске не сме ни паре потрошити. Дужност му прописује Савет, као и другим служитељима.

Члан 9.

У сваком заседању мора бити присутно најмање 7, чланова. Већина гла- , сова решава, а ако су гласови подједнако подељени, одлучује страна с којом је гласао председник.

Члан 10.

Савет има свој печат састављен из три комада, од којих је један у рукама једног члана од Архијереја, а два друга у рукама световних чланова, а кључ од затвора где се држи печат, у рукама је председниковим.

Овај се печат удара на црквено-даровна писма, завете, исправе за црквено-народне дугове, судско саветска решења, на која се имају потписати сви чланови.

Црквено-даровна писма и завете мора Патријарх потврдити.

Сваки допис што га издаје Савет, има се уписати у кондик-про· токолу. - ·

„Архив“ св. Ш. 18