Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

214 _ Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Члан 1.

Савет разгледа и расправља распре око наследства што се заподену између два хришћанина, и доставља решења Патријарху.

Члане 12.

У овим се члану говори опширније о заветима и оставинама Хришћана.

Члан 13.

Свако писмо — решење Архијерејско о приходима и расходима на народне школе и болнице и друга општенародна заведенија и на цариградске цркве и манастире, и завете и поклоне црквама има Савет признати за достоверно.

Члан 14.

Овај члан говори о томе, како они, који хоће да подигну парницу због наведенога у 3. чл. предмета имају положити предујам за извидне трошкове.

Члан 15.

Чланови Савета дужни су да надгледају и мотре да Патријарх води старање и да има ревност да се у реду добром обдржавају свештена и даровна заведенија православна у Отоманском царству, да се добро управља са приходима по хрисовуљама и заветима, споразумевајући се по потреби и са духовнима старешинама поменутих заведенија.

Члан 16,

Сваки члан Савета и сваки Хришћанин, кад дозна да неко од свештенодуховног реда учини нешто против закона и црквеног правила, дужан је да то пријави Патријарху и Синоду, како би се учиниле потребне мере за његово поправљање, односносно да се казни.

Ето, ово је устав цариградског мешовитог Савета, за којим је г. Полит толико пути — по свом обичају — уздисао, и својим читаоцима приказивао га у сасвим другој боји, него што је у ствари.

Желил' ли и г. Полит и остали народни прваци, који не знајући шта треба да знају, фразама пуне главу својим вернима, да наша Јерархија даде вернима — народу — онаква права, каква даје грчком народу у Цариградској Патријаршији „Мешовити Савет“; уверени смо, да ће им га она радо и весело дати.

Нека и ово послужи за доказ, како ми неозбиљно и површно радимо.

Приметити нам је још и то, да не постоји овакав мешовити Савет и у четверопрестолним Патријаршијама, него само у Цариградској. Г. Полит слушао је у своје младо доба за четверопрестолне Патријархе, па чујући да постоји мешовити Савет у цариградској Патријаршији, држао је да онда мора постојати и у остале три.

Ро