Balkanski rat

Страна 284

6АЛКАНСКИ РА'С

број 18

Кашн јлиц

АТ ТИЉЕРИСКИ КАПЕТАН

АЛЕКБАНДАР СННШКЋ ЈУНАК СА СКАДРА У првој борби, што ју је наша војска водила са опседнутим Турцима у Скадру у почетку декембра 1912 видно се истакао и особито одликовао онда поручник, а сада капетан Синђелип, који је са својом брдском батеријом највише допринео да се борба на Дајчу сврши нашом потпуном победом и поразем јачег непријатеља. И доцније у борбама под Скадрсм Синђе лић се одлично показао и за то је одликован златном медаљом за храброст и награђен капетанским чином.

Донек ошбодшца оа Косову. — Нек сте ереЋнн када сте наи дошап! У своме продирању од Новог Пазара за Митровицу десна колона Ибарске војоке, под командом ђенералштаб ■ ног пуковника Миливоја Ј. Николајевића, стиже до села Јошевика, где је имала да пређе један већи пото:с. Вече се већ спуштало и командант изабра с оне страна потока бивак, а сам се задржа код брвна, да нико од војника не би газио реку да не оквасе ноге но дл сви пређу под његовим надзором по брвну. Како се пређе брвно, мало ниже, била је једна већа кућа, по свему се види добра домаћина. Са балкона куће посматрала је жена прелазак војске, а домаћин са још двојицом сељака стојао је иред кућом, око које је аисио силан дуван у листу. Један од војника приђе домаћину и замоли га да му прода мало дувава. Домаћин га задржа дохвати нож и одсече виску од неколико метара, па је да војнику, да је поделп с друговима. Док су они што су први прешли делили и поделили лобијеви дуван наиђоше и др\ги, па мислећи, да им је дозвољено приђоше кући и почеше сећи дував. — Назад! Зар вам је мало што вам је човек поклонио онолики дуван но јоп 1 узнмате сами! подвикну отрогим гласом пуковник Николајевић када је приметио намеру војвика. Жена је још била иа балкону, али када чу енергичну наредбу расрђена команданта истрча пред кућу восећи нуне руке дувана.

— Немој, господине, славе ти, да грдиш ове твоје јунаке. Зар они дају живот за нас, а ми да не дамо ово мало дувана за њих. Нека носе колико хоће од мене им . Богом просто било. Ево, браћо, иа носите колико који може. Одавно ми вас жељно очекујемо и срећни смо да вас еашом сиротињом можемо услужити. Нека сте срећни када сте нам дошли, рече жена предајући војницима нову виску дувапа од преко 50 метара дугу. У очима старог ратника пуковника засија се суза радосница, гато му је Бог дао живота и здравља ди овакав дочек доживи на Еосову.

ПЕИ1А ДИЈСКИ ПОТПОРУННИК МВОЈЕ БТОЈАНОВНЋ ЕОДНИК У 7. ПЕПГАДИЈСКОМ Г1УКУ ЈУНАК СА ЕИТОЉА. У овом рату имали смо пуно дивних примера личне храбрости и невероватног ножртвовања, које је ишло до самоодрицања Један од највећих, извесно највећи успех наше дичне пешадије био је прелазак преко девет мостова код Новака на Битољу. Херој то га епохалног подвига непадмашне наше пешадије јесте наредник Миливоје. кога са великим задовољством и ликом овде приказујемо као једног од највећих хероја овог славног рата.

наш тт