Balkanski rat

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 497

Број 30

је слава и славна успомена на све оае који нису жалили своје животе. за увелачање и славу Србије и Српског Народа, и која ће вечито чувати и храниги усномену на славно пале за Част и Име српско. Слава му !

Џтт српски јуиак — Јучачка смрт јунака Ибрахипа Вапте У последњој крвавој борбн код Дукага погинуо је јуначки четник одреда војводе Вука—-Војина Поповића, Ибрахим Балга, Србин муслиман из Херцеговине. Он је био један од најхрабријих и најбољих старих четника у одреду лабских чета за време рата са Турском и у одреду војводе Вука у овом рату. Рахметли Ибрахим није имао ни осредњег образовања, јер је био по занимању тежак, али је ипак схватио национални карактер савезничког рата прочив Турске. Његово јако ре лиЈиозно осећање није га могло задржати у моменту, када су се његова једнокрвна браћа спремала да осве те национапни пораз коеовски и да по цену својихживота прошире границе своје слободне државе. Балта ,е био међу првим четницима, који су добровоо>но по-

хитали у борбу. У првим сукобима на Мердарима у караули Дубници Балта се неустрашимо борио и са двојицом другова ушао први у арнатско село. Када су се у Васиљевцу појавиле многобројне чете Арнаута и почеле пустошити и палити српске ломове, Балта је од љутине шкргутао зубима и предлагао воднику једног малог оделења чете Џинићу да се изведе јуриш и да се употребе бомбе. Он је молио, да њега првог пошаље. Балта би још тада ради свог јаког патриотског осећања нашао смрт, да није чету задржао четнички вођа Коста Пећанац, уверивши чету, да се ту налази око пет стотина Арнаута. У косовском походу Балта је био стално у извидници, обилазећи арнаутске куће. У борбама код Приштине и у Љуми ббрио се са необичном одважношћу. Недавно, када су настали први сукоби са Бугарима, Ибрахим Балга оставио је одмах своју скромну службу и ступио је у чету Војина Поповића. Издржао је све напоре и учествовао тачно у борби, док га није на Дукату погодило тане оних које је највише мрзио. Апах рахмет сјпе!

Наше пншђђе

Уврнастш Бугареве

ВаЧојнвгв вољв Тр?ћН ПОЗВВ на страшн (страна 470;! Процирући напр?д у овоме иобедоносном иоходу срп сда војска је у освојеним пределнма као стражу остављала трећи поаив, који је своју дужност [вршио на опште задовољство својих старешина. Наша данашња слика пред ставља кумановско поље носле бигке, а на њему се сасгала два наша стражара из трећег позива. Управо то старешина народие воске обилази страже, али то се врши и ако строго по пропису лежерно и без војничке, каеарнске укоченоети. Стражар рапортира старешини шта је до сад цриметио, а четовођа га слуша пажљаво, ал’ у исто време завија и цигару, па ће, кад рапорт прими, и свог стразкара нонудити дуваном, и заједно ће диманећи наставити пут преко крвавога разбојишта до другог стражара.

Ђвнврап Оазев БУГАРСКИ ГЛАВНОКОМАНДУ,ЈУ ЋИ На 1ЧВТ8ВЈ стражи СТРАНА 469. Нродирући наиред труие се задрже по где сат два да се одморе од нренапорног марша, којим је наша војска не само изненадила но и задавила цео евет. Тада се истуре напред предстраже да мотре на кретање непријатеља. Горња слика нредставља нашег војника на нредстражи коју обилази официрска патрола. Војник на стражи рапортира лежерно, више пријатељски шта је виде 0 и приметио од како је исгурен испред трупа