Beogradske novine

Strana 2.

Beograd, nedjelja

Beogradske Novine

9. januara 1916.

Proklamacija generalnog gouverneura. Njegova je Preužvišenost, gospodin carsko i kraljevski vojni generalni gouverneurpodmaršalgrofSalis-Seevis izdao proglas na narod, u kojem objavljuje početak svoje uprave i ujedno poziva svakog njegovu upravu oblasti i organe s pouzdanjem podupirati. Kao svoju volju označuje on sigurnom i pravednom upravom zavesti red u ovoj zemlji, i konačno joj pomoći do mira. Proglas je kratak, bez t'raza, bez pustih obečanja. Grof Salis-Seevis je austro-ugarski vojnik, pa nije kao takav vičan mnogo govoriti, a 1 i t i m v i š e r a d i t i. Kad on obečava, da će narod izvesti iz ovog žalosnog stanja, u kojeg je zapao krivnjom zločinačkih vogja, pa da će mu pomoći do mira i ozbiljnog rada, to može svatko siguran biti, da će on svoje obećanje i održati. Zađaća, koja je povjerena, njemu časnioima i činovnicima, nije laka. Ivadaje god. 1903. Petar Karagjorgjević pomoću krvave zavjere zasio na prijestolje, ova je zemlja bila zemlja blagostanja i opšteg napretka. Ovaj narod imade zahvaliti razboritim prijašnjim vladama, koje su uviđile, da ova zemlja može napredovati samo u uskoj vezi sa moćnom susjeđnom monarhijom, pa su nastojale, da se u Beču i Budimpešti ne smatra srpski narod neprijateljem. Pijani oficiri nijesu svojim sabljama sasjekli posljeđnjeg Obrenovića, nego su sasjekli i razboritu ovu politiku. Nikada se nije nikoji zločin toliko osvetio na narodu, kolilco odstranjenje dinastije Obrenovića, koje je taj narod ostavio nekažnjeno. Petrom je iz kuće Karagjorgjevića uselio i drugi duh u vlađi. Petar je iz svog progonstva đoniosasobom crneosnove, pa je više radio da ove ostvari, nego da se brine za blagostanje i napredak naroda. On i njegovi su pomoćnici u prvom redu nastojali, da otruju dušu ovog naroda idejalima i osnovama, koje se nijesu mogle ostvariti, pa su na taj način odvraćali narod samo od mirnog rada. Narodnoj se je fantaziji prikazivala slika buduće Velike Srbije, koja bi morala sizati do obala Jađranskog mora i duboko u Ugarsku. Pripovijedalo se je narodu, da se ovaj san jmože vrlo lako ostvariti, jer velika je Rusija neprijatelj Austro-Ugarske, pa samo čeka priliku, da monarhiju smrvi. Ako bude Srbija kod toga potpomagala Rusiju, kao naplata ostvariti će se ove osnove. Na taj su način polučili Petar Karagjorgjević i Nikola P a š i ć, da je narod u svojoj groznici precjenjivao vlastitu svoju snagu. Srbija je sve dublje zapađala u dugove, svakog dana postajala ovisnija od Rusije i njezinih saveznika, pa je konačno postala njihovo slijepo oružje. Pošto su narodne vogje uzele na sebe krivnju podlog i sramotnog đjela, usmjelili su se u pouzdanju na obećanja avojih vanjsk'ih

prijatelja, na rat protiv Austro-Ugarske monarkije. A što se je dogodilo? Petar Karagjorgjević, Nikola Pašić i svi ti zločinački vogje su pobjegli, srpska je vojska uništena, a zemlja poharena! Ovo je prava slilca sna, kojeg je Petar Karagjorgjević lijepim bo jama slikao a»iom narodu. Danas su pobjeđonosni vojnici cara austrijskoga i kralja ugarskog, koji su pobijedili umišljenog Petra Karagjorgjevića, gospođari ove zemlje. Ali ovi vojnici nijesu barbari, kako se je prikazivalo ovom narodu, nego pioniri srednjoevropejske kulture, kojoj su svojim pobjedama otvorili i vrata Srbiji.

Bro

Neka đakle

i

ovaj naroa prije svega stanje stvari, kakovo zaista i jest, nel^ konačno shvati svoju zadaću, koju imaj izvršiti, da se najme mirno i intenzivnl posveti poštenom radu za svoju zemlju-r narod, pa kod toga s pouzđanjem podupii generalnog gouvernera i njegove oblast. koji imaju kao cilj samo dobrobit stano^ ništva ove teško prokušane zemlje. Zajedničkim radom naroda i vlad<gurno će se moći izliječiti rai zadala zločinačka politika Petra KaragjOi, vića ovoj zemlji, pa je privesti lijepoj dućnosti.

RATNI IZVJESTAJI. 1

Izvještaj austro-ugarskog generalnog štaba. K- B. Beč, 8. januara. Rusko bojište: Bitka je u istočnoj G a 1 i c i j i i na granici B u k o v i n e iznova započela. Na S t r y p i je neprijatelj zorom započeo svojim navalama. Nekolikim je jakim odjelima navalnih kolona uspjelo pod zaštitom magle prodrijeti sve do naših baterija, ali su pro tunavalom honvedskih pješadijskih pukova 16 i 24 i srednjegalicijskog puka br. 57 opet bačeni natrag preko naših položaja. Izmegju 720 zarobljenih Rusa nalazi i jedan p u k o v n i k i d e s e t d r u g i h č a s n i k a. Naši su položaji na Dnjestru stajali prelco dana pod žestokom artilerijskom vatrom. Na besarabijskoj je fronti započeo neprijatelj navalom oko podneva; kojoj !je prethodila živa artilerijska vatra. Svo je nastojanje neprijatelja bilo upravljeno protiv naših položaja kod Toporoucza i R a r a n c z e. Borba je bila vrlo ogorčena. Rusima je pošlo za rukom djelomično prodrjjeti u naše položaje, ali su od naših pričuva nakon krvavogboja nabajonete bačeni opet natrag. Kod toga je zarobljen jedan časnik i 250 momaka. Kod Berestiany-a i u Volhiniji bačene su natrag ruske izvidnice. Na Styru je naše topništvo koncentričnom vatrom osujetilo, da neprijatelj ponovno ne zauzme groblje kod Czartorijska. Talijansko bojište: Neprijatelj je tečajem čitavog dana upravio žestoku topovsku vatru protiv tolmeinske mosne brane i onog dijela sjeverno ležećih jaraka, koje smo mu nedavno oteli. I kod Oslavije, kao i na D ob e r d o b u bili su mjestimice žestoki artilerijski bojevi. Jugoistočno bojište: Nema promjena. Zamjenik glavara glavnog stožera podmaršal pl. Hofer.

psi

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. ia-

Wolffov ured javlja: K. B. Berlin, 7. januara. Zapadno bojište: Ništa novo.

Istočno bojište: Neprijatelj je danas bačen opet groblja, sjeverno od Czartorijska, koji je jučer zaposjeo. Balkansko bojište: Položaj je nepromijenjen. Vrhovno vojno vodstvo. ti

Izvještaj turskog glavnog generalštaba. K. B. Carigrad, 6. januara. „Agence telegraphique Milli“ javlja: I r a k š k a f r o n t a : Nema nikakvih promjena.

Kavkaska fronta: Bilo je samo beznačajnih borbi nal predstražama. U odsjelut Milo iznenadiley. su naše predstraže neprijatelske pređstraže., n na čijoj je strani palo 6 vojnika. Dardanelska fronta: Na desnom je krilu i u sredini trajala^ s vremena na vrijeme vrlo jaka artilerijska borba. Jedna neprijateljska krstaricaS i jedan monitor obasipali su neko vrijemefc obalu kod A 1 d ž i t e p e, pa su se pos!ije 0 c povuldi. Naša je artilerija ućutkala jednmre običku bateriju. Jedna poljska baterija ga- li i f gjala je sa uspjehom neprijateljski logor ,0 j kod Seddil Bahra. Naše su anatolij-* ske baterije gagjale s vremena na vrijemell pristaništa kod Seddil Bahra i T e k e s i £ B u r n a. Poručnik Rirk B u d i k e napaonu je jedan francuski aeroplan, koji je letio če preko morske tijesni, pogodio ga i pošto^ je bio povrjegjen pao je na anatolijskuK obalu prema Akbahu. Aeroplan će se vrlo lako popraviti. Avijatičar je nagjen mrtav.F U odsjeku Anaforte našli smo 2000'. sanduka pješačke municije, 130 otvorenihj kola i jedan zakopan mitraljez.