Beogradske novine

StrauaZ

Petak

BEOGRADSKE NOVINE

28. septembra!917.

Broi 26?.

posmatrač sleći, Žovek se mora 'diviti lakomislcnosU, s kojomsti mmunski nolitićari i Vlržavnici gurnuli svtjju zermju. u rftt i u sigurau propast. Spccialuo Eumuni, koji njs« PJ ma!o vezani l>ili za Sporazum, Cak, koji su bili u savezu sa Gentralnim Silama, i čije simpalijo za Rusiju nisu nika'da bile ni veliko ni iskrene. Čak nisu bili ni u formalnom pravu, jer im nije protila opasnost od Centralnih Sila, nego su sami prvi obja!sili rat. Ali pusta gramžljivost zaslepila im je bila oči, i kad su imali gotovo ugovore na papiru misiili su 'da imaju Ei'delj i Banat u džepu i da treba saino (da dotlju i da ih uzmu. Ali su pogodifi Jco prstom u ncstol Da u kratko ponovim ciij moga pijeonja: Sporazumne siic ugovor 1 ma su 'dale Talijanima i Rumuniina toliko na račun srpskih pretenzija, 'da so srpski narod bo* ri i ginc za čisto tn’dju korist. Kad se tomc doda joti i to, da stt' i>nc nttdilo Bugarima Mačcdouiju, da pro klju na njibovu strauu, onda uemamo dovoljno reči, kojima bi osudili zas'epIjcnost srpskc vladc, što blagovremcno •nijc napustiia Sporazum i sačuvala ta(lanju Srbiju, uStcdivsi zemlji silno žrtve, Jer, i u siučaju poiiOclo Sporazuma, poSlo svcga ouoga, što jo ugovorima obe'ćano 'dmgima, srp ski narod ima da j.zi'djc praznih šaka i da ima •ono, što bi i inačo imaodn uije mlazio n nl.

pinili napora kod sporazumnih sila. Tim će so vla'dama sporaznmnih sila dati povotta., đa u Inteiesu što skorijeg okončenja rata 07nače svoje što jo in°guće ograničcnije usiovo, pa 'da se đodje do zaključenja primirja, čirnc bi so pružila mogućnost 'da sc udjo u pregovoie o mira.. Optimizam u Vaiikami. M i r j o S p r i j e n o v e g o d i u e. (Naročiti brzojav „Beogradsklli Novlna") Rotterdam, 27. seCtenibra. Potvrdjujući glasovc 'alijanske štamj[5e javlja ,,D a ily Tc 1 cgr a ph'\ da će razašiljanje odgovora središnjih vlasti od stranc pape bUi propraćeno novim iznenadjujućim predlozima. U Vaiikanu vlada mišljenje, da će sc do inira doći j o š p r i j e n o v e g o d i n e. AsqiiiUi o odgovoru središujili viasd. (NaročiH brzojav „Beogradskiti Novlna“) Amsterdani, 27. septcmbra. Asquith jc u Lccdsii održao duži govor, u kojem se osvrnuo ua odgovor središnjih vlasti i utvrdio, da taj odgovor ne sađržaje nikakvih obećanja, kakve bi žeijela Engleska i njeni saveznici. Naroćito se u odgovoru središnjih vlasti ništa ne spomiuje o odstupanju Elsas-Lotaringijc i ponovom uspostavljanju Belgije, bez čega nema mira. Izjava ioiKloiiskog španskog postanstva. (Nnročitl brzojav „Bcogratlskih N'ovitia")

Načelnik c la/nog stožera pl. Arz o poiožaju na ratištima. Položaj hol.ii nego Ii ikada dosada. Kb. Rerlin, 27. eoptombra. I . ilavaiiic „N at i o n a 1 z c i 1. un g“-a. V lr.or llahn, razgovarao se *a načclnikom c. i k. glavnog siožera, barunom pl. Arzora, koji mu jc u glavnom ovo rekao: Pomoć Icoju znpavlne si’o ukazuju Italiji u svo vcćoj mjcri, pobudičo možda fivu, da pvoduži svojo napoic na putu za Trst, ali ćo jc nsši lirabri borci na Soči znati Kočckati. Napori oko sv. (Lilnijola pitanjc su ugicda talijansko vojskc a taj položaj po sehi nijc ništa vi.iC nego ’dobra osmatračka tačka. I kad bi oii prcšao u neprijateljeve rukc, ou bi izazvao vrlo malo izmjcno na fronlti. Aa istočnom iiontu j" 1 primjetno mirao. Možda se ncprijalelj uvjerio da su mii svi nupori bcskorisni. Aašc su m‘ čelc i tamo vanrcdno držale i postigio. uspjebc. Arz jc priznao, Ja jc ruska vojska oboljela oi raspuštcnostl. 0 pitanju rnira Arz jc rckao, da so rat vodi da bi so omogućio častau mir, to jo njegovo lično mišljenjo, ali na vojskovo'dju u ovom ratu nc smiju imnii uticaja izglc'di za mir. Ja s punirn pouz danjein giedam u naslnpajućc dogaijajo. Nika'da vojska nije liolje stojala, nika'd poiožaj nijo bio sjajniji nego li u nvom trc nutku. Poslije odgovora središnjih vlasti na papinski prijedlog za mir. Bapina inirovna akcija. Kb. Bcrlin, 27. scpternbra. JS’aročiti dopisnik „Tiigliche Rundscliau“-a u Ilaagu sa/nao je iz tamošnjih diplomatskih krugova: Iz raznih znakova daje sc zaključili, da ćc poslijo prijema odgovora središnjih vlasti na papinu notn, slijoditi điplomatski papiu korak na španskom i holandskom dvoru, čimo ćo otpočeli produžcnje pa-

. Haag, 27. sepiembra. K:tko ,,N i e u \v s C o u r a u t“ javIja, šptuisko jioslanstvo u Londomi je izjaviio: Nijc tačna amstcrJarnska vijest, da jc berlinsko poslauštvo saopštilo. da Špauija potpomaže papimi mirovnu ponudu; Španija jc istina s blagodarnošćti prihvatiia paplne pobndc, ali nije u stanju da utvrdi, da li i u koliko mogu zaraćene sile da prijcdlozima nadjti dovoljnu osnovu za otpočinjanje pregovora. S toga ona pvijeuloge nc može potpomagati. Jcdan priicdlog o amerićkom senatu. (Nnročili brzojnv „Beogradsldh Novina") Karlsruhe, 27. septembra. I’rema ncw-yorškoj vijcsti „Daflv Mail“-a znlitijevali su senatori Lodge i Stonc u senatu da sc pojavl predsjednik Wilson. da bi od ujega euli o jednom važnom pitanju, kojc se o mogućnosti mira daje izvcsd iz papine note i odgovora središnjih vlasti. U iine pređsjednika je dao potrebnu izjavu državni tajuik Lansing. Eugleski glas. (N'aročiti brzojav „Bcogradskih Navuu ') Rottcrdam, 27. septcmbra. ,.M a li c h e s t c r O u a r d i a n“ piše: Na njemački odgovor mora odgovoriti Lloyd Ocorge. Svakako njcmačka mirovna noia može niti prelaz u svjetsko-istorijsku odiukti. Sađržina note dišc izvjesnom pomirljivošću i iskrenošću. Idtićih četriiaest iftna donijećc nam potrebna objašnjcnja.

Sastanak njemačkog Relchstaga. (Naročitt brzojav „Beogradskiii Novina") Bcrlin, 27. sopienibra. Keichstag je'danas poslijo podneopet pristupio svojim poslovuna. Za sutra zaknzana sjc'dnica glavnog odboni odloj žcna je za potak prijo po'đne. U njoj ćo 'državni kancelar uzcti rijcč, a poslijo njega govoriće i državmi sekretar spoij nih poslova. dr. pl. Ki'thlmann. U

sjcdnici će se raspravljati o njemačkom odgovoni na papmsku notu i o cjelokupnom političkom položaju. No misli 8c, 'da ćo izvodjcnja državnog kancolara 'donijoti ikalaa iznenadjenja. Socija!'demokrat8ka frakcija nam'crava da pođnesc inlcrpclaciju o navodnom potpomaganju agitacijo za oladžbinsku stranku od strano viatli a naročilo od slrano nekih vojničkih mjesta. Njeniački Relchstag odgodjen do 3. oktobra. (Naročitl brzojav „Bcogradskili Novlna") Beriin, 27. septembrn. Rciciistag sc, nakon što je uputio osnovu zakona o liaknadnom kreditu glavnom odboru, o d g o d I o do 3. okbra, kako bi odbori dobili vremeua za raspravljanje. Nastoji se, da sc sadanja sesija svrši do 10. oktobra.

Nova potapljanja, Kb. Bčriin, 27. septembra. Molffov urcd javlja: N.cmačke pOdmoraice su na sjevemom morskom ratnom poprištu i opct potopi'C 25.C0T brato regisirovanih tona. AledjU potopl.enim bro'dovima na'azc se i cngleski ornžani parni brod ,,Ro!esbi“ s 3955 tona, kao i dva ncpoznata ongieslra oražana parna lno'da, od kojih je jedan bio od nekih 10.000 tona po jzgle'du . Winnitrediena“. Ruski haos. Nov uitimatum ,,sovjeta“ vladi. (N'aročtti brzojav „Bcosradsk’h Novina“) 2eneva, 27. septembra. ,,P e t i p J o u r n a 1“ javlja iz Petrograda: Gubirak đvinskog fronta obodrava radnički i vojnički savjct da vladi uputi nov ultimatum. Težnja je sovjeta sa svim otvorena, a ta je, da narod glasanjcin iskaže d a J e p rcti v p r o d u ž e n j a r a t a. Sarno bi veliki iispjeli oružja saveznika na sviina froutovima mogao spasti položaj u Rusiji. Vojnlčki savjet hoće mlr. ČN'aročit! brzojav „Beograđskik Novina") Ženeva, 27. septembra. ,,P c t i t J o n r n a 1“ brzr/avlja iz Pctrograda: Gubitak dvinskog fronta okuražio je vojnički savjet k ponovn o m u 11 i ni a t u m u n a v I a d u. Težnja vojuičk-og šavjeta jc očito ta. 1 da sc g1a s a n je m n a r o d a 1 | vojske izniiđi riješenje pro1 tivprođužcnjarata. Ruskc uaroduc uiasc za uiir. j (Naročitl brzojav „Bcogradskih Novina") Bcilin, 27. septcmbra. ,.Kreuzzeitung“ đoznaje iz Stockholma, da sc svuda po Rusiji drže narodni zborovi u k o r i s t m i r a i d a s e p r o p a g i r a n e p 1 a ć a u j e porcza sve d o ti d e. d o k s e v 1 ad a n e o d a z o v e ž c 1 j i n a r o d a u k o r i s t m i r d. Kaledjiu — gospodar jtižue Rtisije. (Naročiti brzojav „Beograđslđh Novina") čenstohava, 27. septcmbra. ..D z i e n n i k P o 1 s k i“ javlja 25. j o. inj., da je kozački hetman Kalej d j i n imenovan višim zapovjednikom I Ulcrajine, tako da je sada on faktični gospodar južne Rusijc izmcdju D n j es t r a i D o n a. Knlcdjin je najljući neprijatelj Kereuskog, raspoiaže spremnom vojskom i može da dft odiučnijega otpora od Kornilova.

vojnem času“ (i 'drugi) napisan slovcnačkira narječjcui. Velika pogrcška je Srpkinjo iz Beograda, što nijc govorila isiočnim đijalektom da.se jnš jače istaknc zajednica misli i težnja svo tri ju gosiov'ensko žcnc. Sem ako opet tu izoicnu u dijulektu nijc učinilo samo uredništvo, 8to bi bilo ncrazumljivo. Ka'd smo kod ovog čianka. da napomcnemo fia naslov ne odgovara sadržini. (’.udnovato da saradnica, koja je umcla da nam kažo nekoliko preciznih, jasno iskazaniii i neoborivrh istina, nije umeia da da i naslov svome ra'du. Iz satnog ćlanka so vidi da je upućen kao pisrno urednišlvu, pa bi prcina tome, kako se nama čini, potpuno o'dgovarao nasiov: Nckoliko misli iz pisrna jcdnc Srpkinjo urodništvu „Žonskog Svijeta“. Jer, sama sarailnica jasno ističc da bi volela da da sliku srpske ženo u đanašnjim dogadjajima, ali da nema sađa vrcucna, i da ćo to ttčiniti zrrMduće brojove „Ženskog Svijeta“. Sta je učinilo da so ipak u naslovu prebaciia? Nadamo se, da če l svoj prvi naslov bilo ka'd iskupiti. Ovamo onamo ali mi pre'd sobom imamo jedan vcoma ozbiljan rcvuc, Da ne nosi naslov „Žcnski Svijot" i ka'd nc l>i biio nekoliko ženskih potpisa možda bi neka gospoda posumnjala da li je ženski list i kazala o njcmu mnogo vise pohvalnih reJi. Ja naLazim pak da je najpohvalnijc to ?(.o jo ovaj Ust sasvim siobo'danod svcga onoga što su do sada imali gotovo svi žcnski listovi, to jest od onog deia, koji bi se mogao nazvati kuvarem i od drugoga dcia, tako reći, modnog /.urnai.i; 1 jcdno i dnigo, i modni žuniai i kuvar, više ličr da budu hstovi velikih modnih konfekcija i produzota *a spravijanjo konzeivi. Dravi j'e puL kojim jo pošao ,,Žeoski Svijct“ u borbu za boiju egzistonciju žcne u društvu. Ncka ga nastavi, jer je samo u dobroj ogzistenciji mogtiifan viši duScvnj mzvitak, Stoji do pu-

b’ikc, naročito ženske, da ga saradnjom i protplafom o'drži na udurenoj visini. B.

Irajčetova smrt, Jedtta epizoda iz ratovanja ii Srbiji. Jcdan oficir, moj dobar poznanilc, ispričao mi jc ovu ratinu epizodu: — Došao jc u naš puk, priča mi taj oficir, početkom novembra s prvom partijom reknita. Bio je otuđa iz Maćedouije i imao je sva obciežja svoga kraja, ničim sc nijc izdvajao i isticao od svojiti ostaiiii zetnljaka. Bio je rasporcdjen u moju četu. aii mi jc tek muogo kasnije pao u oči. To je biio jcdnog dana u novembru kad jc uveliko počelo da zahladnjuje i kad su svl naši položaji biii nveliko pokriveni belim ledenim pokrivačem. Tada, jednog ranog jufra primctio sam kako nešto čeprka oko rnojc zclnunice. Na pitanjc, šta nadi. on se prvo nialo zbuni, a zatim, bojeći sc mojc Ijutnje, tiho i izvinjavajući reče, da inoja zemunica prokišnjava, da je on to još jučo primetio i da sa<l pokušava da pronadje to mesto te da ga ,,začepi“. Po govoru primetiii da ic iz Maćedonijc i upit'ah ga, odaklc jc. — Od Resua, odgovori mi on. — Kako se zoveš? Trajko Salević. Dojiadc mi se Trajčetova revuost, dopadc mi sc i sam Trajče i uzcli ga sebi za ordonanca. Zatim nastadošc zli dani. Rdjavo vreme i naše neprestano otstupanjc bešc uuelo neku mrzovolju i apatičnost medju vojnike. Jednoga dana upitaii u šali Tr.Mčeta: — Sta veliš Trajče, alro ovo ovako potrajc, nas će protivnik skoro odjufiti do na tvoj dom. •Trajče me pogleda I rećc:

— Oči će gi iskoče dok tam dodje. Mi ćemo ga vrnemo. Nekoliko dana poslijc toga je otpo« čela naša ofcnziva i u borbi na Suvoboru Trajče je ispao jtmak moje čete, zaslužujc da sc ne zaboravi. Borba se vodila ti najvećem Jeku, kuršumi su sipali kao kiša, kađa je irebalo prencti jednu liitmi zapoves' koinandiru četc. Viknnh: — Ordonanc! Dižc sc jedau vojuik iza zaklonn. Ali sc još uije bio ni potpuno ispravio, licprijateljsko ga zrno nogodi posređ čela i on sc izvrte. — Driigi! Drugi. rckrut, mlad kao kaplja, pade ranjcn ispred mcns prijc no što je i primio zapovcst. — Treći! Trajko, koji jo bio na redu, dodjc puzeći do mene, primi zapovest i krcte. Protivnik, brojno nadmoćniji, poče nadirati. Mi smo polako orstupali. Našc otstupanje pratili su jauci i trcsak tcšklh razoruih zrna... 'ct ijl Poslijc poia sata tni smo, gazcći prcko lcšcva, zauzeii naše starc položajc a uskoro i cco Suvnbor. Na jcdnom proplanku, izmeđju našiii položaja i položaja, na komc je u početku borbe bila naša četa. uaišli smo na Icš Trajčcta Salevića. Pored jednog protivničkog vojnika ležao je Trajče sav u krvi. Iz usta kroz krvavu pemi, virllo je nešto belo. Kad smo mu s mukom razdvojili zgrčene vilice, izvadismo hartijicu. To je biia zapovest trećoj četi. koju jc Trajčc u poslednjem trenutku progntao, da nebi protivniku pala šaka. s — r.

Rusko oprovrgavanje o mlrovnjin pregovorima. (Naročlti brzojav ..Beogradsklh Novina“) Petrograd, 27. septcmbra. Pctrogradski brzojavni urcd javIja: Ministarstvo spoljnih poslova javlja: Vijcsti, kojc u posljednje vrijeme donose razni listovi o mirovnim pregovorima, čija se inicijativa pripisuje izvjesnim silama, poipuno su neistinlte: tako su isto neosnovatia i saopštenia o sazvanoj konferenciji u Bcrnu radi ostvarenja trajnog mira, jer s njome ncma nikakva posla ni vlada Rusije ni savezničke vlade. Produženje rastrojstva vojsire. (NaroCiti brzojav „Beogradskili Novina") Rotterdam, 27. septcmbra. ,,M o r n i n g P o s t“ javlja, da Je neposlušnost u ruskoj vojsci opšta. Čitavi četni odjeli napuštaju neprestano i sa svim samovoljno dodijeijene im položaje. Dvolična igra KerenskoVa. (Naročitl brzojav „Bcogradsaih Novlna") Stockholm, 27. septcmbra. „Utro Rosiji“ dopunjuje orkrića Savenkova o Kerenskovoj dvoličnoj igri, kojn je petrogradski lirzojavni tircd samo ukratko saopštio. Prema tome je Kornilovljev pokret biia stvar sporazuma i z m e d j u K » r e nskog i Kornilova. da bi se iskijučio uticaj radničkog i vojničkog savjeta* koji je sve više jačao, i timc se posdgia puna sloboda za reorganizaciJu vojske. Koruilov nije, kako se veli. nikad ni bio uapšen, što tvrdi i okolnost, da je i u prkos tobožnjeg uapšenja još duže vremena upravljao operacijama. Pod pr^iskom, koji je izazvao tobožnji pokušaj Kornilovljev, morao se Korniiov sinijcniti sa svoga položaja. Medjutim će on biti us'coro vraćen na svoje mjcsto. Kornilov pred revolucijoiiim ratnitu sudom. (Naročiti brzojav „Bcograđskih Novina") Stockholm, 27. scptcmbra. Rnski vojnički savezi na jugo-zapađnoin frontu riješili su u sporazumu s radničkim i vojničkim savjetom u Kijevu, da se Kornilov i njegovi saučesnici ne stave na raspoioženje istražnom odboru. kao što jc to predvidjeno, nego da im sr/i revolucijoni ratni sud. Apel tiuskih socijalista. Kb. Petrograd, 27. septembra. „Petrogradska telegrafska agencija“ javlja: Giavni odbor socijaldemokratske stranke u Finskoj objavTjuje jedan apei, upućen ruskoj socijaiističkoj stranci, h kojim sc izjavljuje, da će sadašnji zcmaljski sabor poslijc izbora svu svoju moć predati novoin zemaljskom saboru, a dondje da jc sađašuji sabor priiiudjeu, da radi riješenja liitnih pitanja ponovo drži svoje sjednice. Miuistar Veršovski kozačkim četama. Kb. Petrograd, 27. septembra. Pctrogradski brzojavni ured javlja: Ministar vojni Veršovski je uptitio brzojav kozačkim čctama,’ kojim im iskazuje svoje pitno zadovoljstvo, što su izravnali ncsporazume, koji sti postojali izmediti kozaka i privremene vlade. Što se hetmana Kaledjina tiče, on trcba da se odazove svojim gradjanskim dužnostima, da ode u Mohilov i da tamo iskaže potrebnu izjavu. Anarhiia u balUčkoj fioii. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Petrograd, 27. septembra. Ministar mornarice Verderevs k i jc držao u izvršnom odborti rađničkog i vojničkog savjcta govor, u ko ■ me je izjavio, da je neopravdano liepovjereuje moraara pretna časnicima, jer stožer odličnilt časnika prcdstavlja posljediiji stub fiote. Potrcbno iin jc pokloniti potpuno povjerenie, iiiačc će put neprijatelju biti otvoren. Ministar jc zaniolio potporu radničkog i vojničkog savjeta. da bi so taj cilj postigao, da se fiota lati ponovo svoje redovne djelatnosii i da bi se suzbila nesrctna propaganda. Ministar .ie obećao, da će štititi organizaciju moniaricc. Uzrocl Alcksejcvc osiavkc. (Naiočiti brzojav „Bcogradskih Noviua") Stockliolm, 27. septcmbra. ,,D j e n“ javlja, da jo u posljcdnjoj sjednici stahiog savjeta vojske izbila n o v a k r i z a. Generali R n s k i j, AI e k s e j e v i D r a g o m i r o v nc odobravajti način koji je ministar vojni Veršovski predložio za ponovno uspostavljanje spremnosti vojske. Načeiniku glavuog stožera Aieksejevu je povodom toga nagovijcšteno, da može dati ostavku. Uslijed toga su podnijeli ostavkc i generali R u s k i j i D r a g om i r o v. Još je pitanje, da li ćc Kcrenski uvažiti oslavke.

Pokret za mir. Fraucuska štampa o pitar.iu uiiia. Kb. Bcra, 27. seplembra. Francuska štampa raspravlja i 'd lje piUmjo o miru. ,,l. ibcrte“ i/javljujc l>ovodom rezohicLo nacijouatne libor.Tuo stranko: Mir boz aneksija izglodao jo Njcmatkoj ilo prijo zauzinianja Rico i Jakobstadta povol.an, ati sacl k;o da su sc njemački zahtjevi pooštrili. ,,Tomps“ misli, da se Njomaćka ne sprema na

popuštanjc, ve; da orgnnl/uje : voja gsv%* janja. Njemačka hoće sad da proglast Litavsku autonomnom, da time drži u šahu Poljsku. A pii tom prcdsiavlja stvar tako, kao da jc u inferesu zuvojc. anih nar«ia, da slupe u doBiuku s N'omač* kom. Taj se manevar no suiijo nedO' brovoljno pot)K»magati. Nj mučka hoće da utvrdi svojo gospodstvo na Istoku, da se kasnijo sa većim zahtjcvom ncgo ikada prijc obrati zapadu.

Izbori u Svedskoj. Kb. Stockiiolm. 27. septembrn. Konačni je rezulta: izbora ovaji Druga koinora parlamenta broji 230 poslanika. — Izabrano je: i)8 Brantingovili socijalista; 12 socija'.ista Ijevice: 62 slobodnjaka; 58 konzervativaca, od kojih 9 pripadaju novom seljačkom savezu, a 3 isto tako novom državnonl savezu.- Oba vodja socijaliMa Ijevice; Hoegelund i načelnik Lindliagen, ostall su bez mandata. Desnica je izgubiia 28 mandata, socijaliste Ijevice ’zgubili su 3 manđata. Brantingova strcuika zadobila je 14, liberali su zadobiii 5 mandata. Novoosnovani državni savcz dobio jc 3, a novoosnovani seliački savez 9 mandata.

Budućnost Elsas-lotaringije. Izjava trgovinskib komora i opštiaskfh uprava EIsas-Lotaringiic. (Naroćlti brzojav „Beottndskth Novina") Ziiricli, 27. septembra. Kako ,,J o u r n a 1 d e G e n c v e' javlja izaćiće uskoro zajcdnićka izja* va trgovinskih komora i opštinskih uprava EIsas-Lotaringije, u kojoj će biti izkazaua želja, d a o v e o r o v i ticije ostanu i da 1 jc poJ Njem a č k o tn.

Neograničeni podmornički rat. Teške posljcdice neogranićeiiug podmorničkog rata za Englesku. Kb. Berlin, 27. septembra. W o 1 f f o v u r e d javlja: Kak'o ,,N i e u w e C o u r a n t“ donusi, piše ,,D a i 1 y M a i I“: Lord R o n d e jt opomeiiuo, da nema više dovoljno živofnih namirnica, da bi se zeinlja mo-' gia snabdjeti s pouebnom količinom za potrošnju. Ne samo da je mnogo manje životnih naniirnica nego što je bilo prije rata, nego je mnogo manje i brodskili prostora. Veliki dio živntnih namirniea, koje se šaMu za Englesku, rcdovno se još na moru uništava. Mi još ne možeino da savladamo podniornice; Admiralitct još ne niože da obnaroduv je^ one rezultate, koie narod od njega očekuje. Osim toga ie sistem dobrovolj* nog ograničavanja, koji Ronde misli ponovo da priinjeni, već ranije oproban. Poslije vrlo opsežne proraganđc nijc se pojavila uštedida 12 i 15, ncgo satno od 5 l / g %. Od početka rata potrošnja životnih namirnica ueprestano je rasla, tako, da u opšte nije bilo nikakvih ušteda. Dobrovoljno ograničenje nijc imalo većeg uspjelu od dobrovoljnc vojne obveze. Ima samo jeđno sredstvo, a to je prinuda, i to nepremjena. „Sundey Times“ piše: Činjenica postoji, da životnih tiainirnica nema toiiko, da se može pođmiriti potreba. Kb. Haag, 27. septembrav Prema ,,N I e u w e B u t e a n“ obnarodovao je ,,D a i 1 y E x p r e s s“ razgovor svog zastupnika s novim direktorom engleskog departementa za životne namirnice. On je izjavio: Broi brodova koji stoje na raspoloženju n ij e d o v o 1 j a n d a s e p o d m i r i p otrošnja naših saveznika, pa n i o n d a, k a d p o d m o r n i c e n e b i p o t a p a 1 c b r o d o v e. Dobrovoljna nšteda nc će biti đovoljna, da uštedi odredjivanjc prinudnog obroka. I poslije rata će štcđnja biti pctrebna. Nestašica brodova u Holandiji. Kh. Amstcrdam, 27. septembra. ,,T e 1 e g r a f“ javlja, t’a je holandska vlada zaplijeniia 25.00B tona brođskog prostora, đa bi mogla prenijeti 100.000 tona uglja, koje ioj jc Engleska obećala. Brodovi će vrlo skoro, možda već sutra otpioviti. Najnovije brzojavne vijesti. Kom'crencija Lloyda Georgca sa Painleveoni. Kb. London, 27. septeinbra. Reuter javlja: Lloyd George je u poncdjeljak uveče otputovao u Francusku. U njcgovoj se pratnji nalazi načelnik glavnog stožera, Sir Wt!Ham Robertson. Minlstar prcdsjednik je u utorak konferisao s francuskim ministrom prcdsjednikcm P a i n 1 c v c om. Posllje toga Jc posjetio u engieskom glavnoni statni vrltovnog zapovjcdnika Haiga. Noćas se Llovd Georgc vratio u London. • Zavjcra protiv američke vlade. (N iročiti brzojav .JJcograUskih Novitta') Ziirich, 27. sepl«mbift. „Totnps" juv’ja da se u51o n trag ve!ikoj auarhističkoj zavjei i proliv amcričko vladc. Sr.Hli5t*> z.avjoro sc nalazi u vje/baMškom iogoru miticije.