Beogradske opštinske novine

121

Мени је чињен предлог да зидање гробнаца уетупамо лицитацијом [предузимачима; али с погледом ва правила и на то, да би гробнице коштале приватне скупље кад их предузимач гради а никада не би биле солидно сагрвђене, пошто он гледа да га што јевтиније коштају — нисам могао дозволити грађе&е гробница другаче но по правилима. Мећу тим чувару зрдвру давани су редовио на помоћ и по два надничара, кад сам се уверио да би иначе било немогуће етићи са послом. Материјал вабављаћемо увек лицитациј ш, као и до сада. * Пожарна је чета имала да укаже помоћ у 22. случаја, од кој»х ]е с&мо један осгао ва узбуна а на свима другим гашена је ватра. Од ових пожара нзјглавнији били су: на здању енглеског пославства, на имању Краљевом, масе Терзибашића, Христодула, Браће Боди; на великој касарни у д. граду ; ва фравцуској лађи (ор. 4); ва има њу бра'-е Лазаревића код Дунава, и на кући г. Моте Калдерона у дубров&чкој улици. Сем тога у две прилике било је једне исте ноћи по два пожара, орви пут у таковској и скадарској улици (имања г. Младеновића и Жабарца) а други пут у васиној и господској улици (имање Панђеле и г ђе Германке). На свима овим пожарима пожарници су се одлаковали а чарочито на пожару Фраацуске лађе, куће енгдеског посланства, у граду на васарни, и имању М. Калдерона. Бнглески посланик, ооред похвале, обдарио их је са 300. динара, г. минисгар војни јавво заблагодарио командиру г. Хранисављевићу а друштво „ асигурациони генврази и поклонило 100. динара. (Наставиће се)

ОПШТИНСКИ ОГЛАСИ Спискоби војника из сва три позива Седме вуковеке команде ечда еу при Суду општи«е београдеке, и нредаће ее јавноети еа идућом недеље.

ОБЈАВА Према члану 5-ом закона о чувању пољског имања ошптински је Одбор одредио, следеће казне за потрице, и то; а) код стрмних жита и ливада за погажени један квадратни метар 010 дин. б) код кукуруза за један струк 0.01 дин. в) код винограда за један упропашћени чокот 0-40 динара. г.) код баште квадратни метар 0'20 двн. д. код воИњака, иагињака и браника , од квадратног метра 0-10 дин. Ово се јавља грађанству ради Јзнааа Од стране општине вароши Београда 10 априла 1887 год. АБр. 229.

ЈАВНО ЕАЈШМЉЕЊЕ ДЕЦЕ Ставља се до знања грађанству вароши Београда да је јавно калемњење деце крављим богињама отпочело и врши се сваке недеље по подне у 3 сахата у здању општинског суда у великој сали. Позива се грађанство да децу уредно доноси на калемљење, иначе ће се применити најстрожије законске мере. Из седнице суда општине вароши Београда С Ј\@ 4990 16 маја 1887 год. у Београд.

НА ЗНАЊЕ По § 128-ом закона о судском поступку. пареичари, којима је рочиште одређево пре подне, треба да буду код суда до 9 саеи, а они, којима је одређено рочиште после подне, треба да буду код суда до 3 сат«. Но, како се, противно овоме законскоме наређењу, догађа, да парничари код суда општине вар. Беогркда закашњачају на рочашта. чиме се у сваком случају отежава рад судсчи, а и она штете, то се овим јавља грађанству, а нарочито оном делу који чешће има пооаа код овооишгипског (?уда: да ће се у будуће редовно подвргавати казни по гореаоменутом чла^у за«. судском поступку сви они пардичари којж на р чиптте закаоне а изостанаж не оаравдају по § 130-ом истога закона Из седнице суда општине вар. Београда 28 марта 1887. Бр. 2940.

НАРОДНА ПРИВРЕДА (пчепарство) Подпором ооштине вмроши Београда подиго с»м на доњем градском пољу (кали-мегдану) тамо где је општинока стаклена башта; „Уљаник" (кованлук). У истом сваке недеље а и сваког празничног дана, од 2 до 6 часова по подне у случају лепог времена, држати предавање теоричних и практичаих о пчеларењу. П. г. проФесори и учитељи са својим ђацима нека мзволе доћи у речене дане на уљаник а тако пчелари из унутрашњости имкју у овом згодну прилику да се упознгду са реционалним ичеларством. Уљаник је у свако доба отворен и приугуп је сваком слободан. Петар Периновиб. писар управе вар. Београда и ччелар (Умољавају се сва уредништва српских листов«) да овај оглас одштампају).

ВБОГ нагомиланог службеногматерила мораоје изоетати цео неелужбеви део из овог броја