Beogradske opštinske novine

БРОЈ 40

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 20. НОВЕМБРА 1888 ГОД.

ГОДИНА VII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ЈШАЗИ НЕЛЕЉЕО ЈЕДАНПУТ НЛ ТДБЛК7 Цена за Срби.ју: НА ГОДИНУ <1 ДИН. ЗА 110.1 А ГОДИВЕ 3 ДИН. ЗА СТГАНК ЗКМЉК НА ГОДИНУ .... 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У УДАЊ5' 7 ОПШТКНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати уаутницом на оиштински суд а све коресиодепније на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Н-.плаћена писма не принају ое.

., ЈЦ,":, м ;/ т ,|. ■);. : Ј м ! ■ .. ' 1 ■■■' 1 ■ - ■""'■. Ц;:"^ ! .,ј; /. зд .цјј;':-:.' ■■*"*;! *■ * Ј:'*"™*"*. * * * ии'" 1 « . . .*,*■ * ' .Ж>

ГРЛХАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДп.

Указом Његовога Величансгва Краља Србије Милана Првог од 16 ов. мес. наређено је да се избори народних посланика за санвану Велику Народну Скупштину, одложе и изврше на дан 4. Декембра ове године. На основу тога, и сходно 25-ом члану изборнога закона скупштинског, Суд општине београдске иозива грађане вароши Веограда да 4. Декембра т. г. дођу у општинску кућу на

ШВОРНУ СКУНШТИНУ ради избора ОСАМ ПОСЛАНИКА ЗА ВАРОШ БШОГРАД за Велику Народну Скупштину која је сазвана за ч 11. Декембар ове године. По члану 27-ом изборнога закона, скупштина за избор народних посланика. отвара се таччо у осам часова изјутра одређенога дана. На скупштини за избор посланика има право гласа сваки српски грађанин који је нунолетан и плаћа држави грађански данак на имање, рад или приход; а грађански данак сматра се да плаћа она који по закону о непосредном порезу плаћа нреко 15 динара на годину (чл. 46. устав а чл. 17. из бор. закона и чл 95. зак. о неносредном порезу). Члан 18-ти изборнога скупштинскога закона, не даје право бирање онима: а), који стоје код другога у служби, под платом или издржањем, а по закону о непосредном порезу не плаћају преко 15 динара данка годишње; б), који су осуђени због злочинства, за време докле се не поврате у права ; в), који су осуђени због преступа, који доноси губитак грађанске части, за време док траје губитак права ; '■ ~ . с - V* ' г), који се налазе у затвору или притвору судском због злочинства или преступа, поменутог у тачци 3. и 4.; д), који су судском пресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, нретњом, поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радили, да за ггосланика изабрани буду, или за које се докаже да су свој глас продали — за време, докле је пресуда одредила ; ђ) којима је стециште отворено, до свршетка ; ж), који су под старатељством..; и з), којима устав (последња тачка 48-ог члана) забрањује бирати. Сваки пуноправни бирач може бити изабран за народног посланика, аво још има и ових услова а), да је навршио 30 година ; б), да плаћа годишње преко 30 динара у име непосредних пореза и в), да не спада у изузете чланом 48-им устава земаљског. Гласање ће отпочети у 8 часова изјутра и трајаће ненрекидно до заласка сунца, а тада ће бирачки одбор. и ако сви бирачи не буду дошли и гласали, по члану 33-ем изборног закона скупштинског, решити и огласити да је изборна скупштина свршена. Сваки бирач може само лично дати свој глас. По закључку седнице општинскога Суда од 17. Новембра 1888. год. у Веограду. АВр. 929. Деловођ Пребседник оиштине београдске спасо хаџи-ристић ЖИВКО КАРАБИБЕРОВИЋ НЗ. Право гласа на изборној скупштини и поред свих испуњених услова, може имати само онај грађанин који је у азбучни списак заведен раније од дана избора скупштине. Према томе треба свакм бирач, ко]и мисли користити се бирачким правом, да до дана скупштине узме из благајног одељка, сам или преко другог, број под којим је заведен. Тако ће и брже гласати.