Beogradske opštinske novine

318

ГРАЂАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА

Азбучни спискови свију оних грађана, који за пзбор нар. носланика нмају право гласа у Београду, штампани су у засебним примерцима и растурени у вароши по свима јавним местима Тако се сваки овдашњи грађанин може лако уверити да ли му је име записано у азбучни списак; на, на случај да ипје, има времена да се ради уписа пријавн. Тога ради сваки грађанин, који се жели користити својим бирачким правом на дан избора народних иосланика (4 Децембра 1888) треба да узме број свога имена из азбучног списка било оригиналног (који је изложен на преглед у благајноме одељењу општине), било из штамианог , ма гди да га нађе. На дан избора пмаће право гласа само они грађани, којји су у бирачки сиисак уписани пре дана избора, јер се на дан избора упис никако пе сме (но закону) вршити, те тако сви они грађани који у бирачки списак не буду уписани до дана избора, неће ни моћи гласати.

Нарочито треба да се \вере јесу ли уписани у азбучни списак они грађани који су се не давно настанили у Веограду. — Буде ли који грађанин нашао да у сиисак бирача није уведен, треба да се пријави благајноме одељку општинскога Суда, и то, са пореском листом из које би се видело да годишње плаћа преко 15 динара непосредне порезе. Од стране суда општине вароши Београда 10. Нов, 1888. Ббр. 3470.

СДУЖБЕНИ ДЕО

С АСТАНАК одбора општине београдс^е (по стевограљским белешкама) држан 27 Октобра 1888 год. у Пеограду ПОЧЕТАК У 5 ЧЛСОВА 110 ПОДНЕ (СВРШКТАК) Председнж. Дакле ц то је одобрено. Сад госнодо, иознато вам је да ми имамо једне онштинске новине, и за њнх се сваке године држи лицитација за штампање. Ове године имали смо врло јевтину штамну, али смо ималн и врло много незгода са штампаром, тако, да га за будуће не би могао преноручити. То је била Фирма Кнмнановића и комнаније. Ја сам дакле држао лицитацију за штамиање иаших новина и добио сам на дицитацији ове оФерте : од .лржавне штамиарије, од штампарије Ћурчићеве, и од те штампарије Кимнановића и другова, или Кнмпановића и Медецпјаиа — уираво незнам како се зове. Ова Фирма Кимиаиовића иуди се да прими штампање нашнх новииа за 35 динара; Ћурчић тражн 40 дивара а државна штамнарпја 51 динар. Но осим тога ја сам питао штамиара „Дневног Л.иста" би ли он могао штампати све онштииске стварк у „Дневном Листу" јер ми је дошло у главу да ће се на тај начин најбржепредавати јавности сав наш рад, — јер, ма како да је велики протокол нашег састанка опет бн у течају недеље могао бити готов и иошто тај лист излази сваког дана. Поред тога мп смо ове годнне за саме анонсе потрошили 460 дннара, а, кад то не би платили засебно него би ђутуре нмали лист за све наше стварн, онда би држим било боље.

Ја сам дакле нозвао тога штамиара — г. Николића — н питао, шта би тражио да штампа наше стенограФске протоколе и све огласе. Он је испрва тражио 3000 дннара годишње али је најиосле спустио цену на 2400 дин. с тим. да нам даје 40—50 ек^емнлара његовог листа^безнлатно за одборнике и Суд Гл. ЈосиаовиЛ. Ја бих желео да знам шта нас кошта штамнање годишње онштинских иовина? Председник. — Лане су коштале на 1800 динара а ове године ће коштатп до 820 динара. Гл. ЈосииовиК. — Ја би пристао да се устуии штампање „Дневном Листу" али да нам се не дају новнне цабе, и онда ће држим бити цена јевлшија. II. ВидаковиК. Ја сам мишљења да нпкако не треба укидати општинске новпне. Да ли ће онштина датп 300 дннара више или мање то не чинн млого ; онштина треба да има своје новине. Мн нећемо онда добити то нраво да нам се штамиа у новннама све што хоћемо, п кад хоћемо, ако немадпемо својих новина. Ко зна како ће се стварн код нас развијати. Можда ће се сутра иојавити ко са чланком какав нам треба водовод да буде и. т. п. на зар да то не можемо одштамиати у својим новинама ? Сад, што се тиче штамнарије, мени се чини да напредна штампарија ради најјевтиније. — тај Кимпаповић и Медецпјап чини мн се да и најјевтиније хоће да раде, Председник. Јесте, они су и до сад радпли за 20 динара 600 комада, али у последње време дошли су до немогућности да нам штамнају лист и имали смо триста главобоља са њима. Сад траже да им се ичда нека сума коју су доиста зарадили, али коју им ја нисам смео издати, на основу уговора по коме су дужни бпли лист уредно штампати. Вама, пак, предлажем да пм то нримање одобрите - ио што су људи чак и штетовали ; а тако исто да их од даљег рада разрешите, и тиме од нове штете п одговорностн иоштедите, и ја