Beogradske opštinske novine

БРОЈ 42

У ПЕОГРАДУ НЕДЕЉА 4. ДЕДЕМБРА 1888 10Д.

ГОДИНА VII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛАЗИ НЕДЕЛНО ЈЕДДНПУТ НА ТЛБАКУ Цена за Србију:

ИА ГОДИНУ ЗА НОЈЈА ГОДИВЕ 9А СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ

6 дин. 3 дин. 0 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНОКОГ ОУДА

Цена је огласима (» дин. пара од врств Претилату ваља слати упутпицом ча оаштински суд а све коресаодепције па урелнма РУКОПИОИ 11К ВРАЋАЈУ СЕ. Нбплаћена писма не примају ое.

■шшмЛмКкШПпи „пЛћлЛмв* ■

ГРАЂАНСТВУ ВЛР. БЕОГРАДЛ

Указом Његовога Величанства Краља Србије Милана Првог од 16 ов. мес. наређено је да се избори народних посланика за сазвану Велику Народну Скупштину, одложе и изврше на дан 4. Декембра ове године. На основу тога, и сходно 25-ом члану изборнога закона скупштинског, Суд општине београдске позива грађане вароши Веограда да 4. Декембра т. г. дођу у општинску кућу на

ИЗБОРНУ СКП1ШТИНУ ради избора •ОСАМ ПОСЈГАНИКА БА ВАРОШ БЕОГРАД за Велику Народну Скупштину која је сазвана за 11. Декембар ове године. По члану 27-ом изборнога закона, скупштина за избор народних посланика, отвара се тачно у осам часова изјутра одређенога дана. На скупштини за избор посланика има право гласа сваки српски грађанин који је пунолетан и плаћа држави грађански данак на имање, рад или приход; а грађански данак сматра се да плаћа она који по закону о непосредном порезу плаћа преко 15 динара на годину (чл. 46. устав а чл. 17. из бор. закона и чл 95. зак. о непосредном порезу). Члан 18-ти изборнога скупштинскога закона, не даје право бирање онима: а), који стоје код другога у служби, под платом или издржањем, а по закону о непосредном порезу не плаћају преко 15 динара данка годишње; б), који су осуђени због злочинства, за време докле се не поврате у ирава ; в), који су осуђени због преступа, који доноси губитак грађанске части, за време док траје губитак права ; г), који се налазе у затвору или притвору судском због злочинства или престуна, поменутог у тачци 3. и 4.; д), који су судском иресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, претњом, поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радили, да за посланика изабрани буду, или за које се докаже да су свој глас иродали — за време, докле је пресуда одредила ; ђ) којима је стециште отворено, до свршетка ; ж), који су под старатељством ; и з), којима устав ('последња гачка 48-ог члана) забрањује бирати. Сваки пуноправни бирач може бити изабран за народног иосланика, ако још има и ових услова а), да је навршио 30 година ; б), да плаћа годишње преко 30 динара у име непосредних пореза и в), да не снада у изузете чланом 48-им устава земаљског. Гласање ће отпочети у 8 часова изјутра п трајаће ненрекидно до заласка сунца, а тада ћв бирачки одбор, и ако сви бирачи не буду дошли и гласали, по члану 33-ем изборног закона скупштин ског, решити и огласити да је изборна скупштина свршена. Сваки бирач може само лично дати свој глас. 11о закључку седнице ошптинскога Суда од 17. Новембра 1888. год. у Веограду. АВр. 929. Деловођ Председник оаштине београдске спасо хаџи-ристић ЖИВКО КАРАБИБЕРОВИЋ НЗ. Право гласа на изборној скупштини и поред свих испуњених услова, може имати само онај грађанин који је у азбучни списак заведен раније од дана избора скупштине. Према томе треба сваки бирач, који мисли користити се бирачким правом, да до дана скупштине узме из благајног одељка, сам мли преко другог, број под којим је заведен. Тако ће и брже гласати.