Beogradske opštinske novine

ГРАЂАНСТВУ ВАР. БЕОГРАДА

Азбучни спискови свију оних грађана, који за избор нар. посланика имају право гласа у Веограду, штампани су у засебним примерцима и растурени у вароши по свима јавним местима Тако се сваки овдашњи грађанин може лако уверити да ли му је име записано у азбучни списак та, на случај да није, има времена да се ради уписа пријави. Тога ради сваки грађанин, који се жели користиги својим бирачким правом на дан избора, народних иосланика (4 Децембра 1888) треба да узме број свога имена из азбучног сггаска било оригиналног (који је изложен на нреглед у благајноме одељењу општине), било из штамианог, ма гди да га нађе. На дан избора пмаће нраво гласа само они грађани, који су у бирачки списак уписани пре дана избора., јер се на дан избора упис никако не сме (по закону) вршити, те тачо сзи он I грађши који бирачки списак не буду угшсани до дана избора, неће пи моћи гласати.

Нарочито треба да се увере јесу ли уписани у азбучни списак они грађанп који су се не давно настанили у Веограду. — Буде ли који гра1)анин нашао да у сиисак бирача није уведен, треба да се пријави благајноме одељку општпнскога Суда, и то, са пореском листом из које бп се видело да годишње плаћа преко 15 динара непосредне порезе. Од стране суда општине вароши Београда 10. Нов, 1888. Ббр. 3470.

СЛУЖББНИ ДБО

ВАНРЕДНИ САСТАНАК одбора општине београдс^е (По стенографским белешкама) држаи 3. Новеибра 1888. год. у Веограду ПОЧЕТДК 7 ШЕОТ Ч1С. 110 ПОДНЕ Присуствовали: Председник г. Ж. Карабиберовић, ч.1ан суда г. Јанаћ М. Јанковић. чланови одбора: г. г. Гргур Мнленковић, Миливоје Јосимовић, Никола Р. Поповић, Глиша Јосиновић, К. Црногорац, М. Степановић, М, Велизарић, н. Вулковић, Др. М. Т. Леко. К. Д. Главинић и Св. Боторић. Председник. Молии вас господо. Састаиак је отворен. Изволте чути цротокол носледњзг састанка. (Секретар чита). Марко СтеиановиК. За све крајеве види се, да су изабрани по два одборпика, а за кварт паЛилулскн није тако, већ је осгао само један. (Чује се: Остао је стари г, Вакић). Добро. Председник. И ја би и.чао да учиним једну иримедбу. Нама су казали, да је лицитација дубока осгала на Ђорђа Панђела, а у реФерату стоји на Коту Панђелу, У томе треба да се исиравка у протоколу учини, а у осталом за оиштину је све једгш, само нек се зна, јер ће с Котом опшгина уговор да закључи. Марко ОтеичтвиК. Г, Председниче, приметио сам а и ви сва госнода одборници иримет-иће, да је наш сто стенограФскн остао упражњзн са једшш општинским стенографом г. Поповићем а остао је само г. Васић и бојим се да и без њега не останемо, јер како сам сазнао они би желили према у трострученом нослу да им се и плата увећа.

Долста господо, нослови одбора увећани су мносо више него што су онда били, кад су се они овога посла нри.нили, и праведно је, да се и љима за увећани носао и већа награда даде. Сада се већ и у другима оиштинамаио внутрености траже стенограФИ, угледав се на престолннцу н ми можемо више пута чути од људи у унутрашњости Србије, како се они користе тиме, што могу све радове општинске у најопширнијем и најориђиналнијим говорима одборника читати и одатле и ноуке за своје општинске интересе црпетн. СтенограФИ, то су вештаци, којн Фотографишу све наше говоре у највернцјем смислу, те се неда Фалзициран .е појединих говора, за то мислим да ми нико замерити неће, што ово споменух, јер треба слободно рећи да се је то некада дешавало. Даиашња два стенограФа иоказали су не само сиособност у брзом хватању наших говора него и у верном извођењу пашнх ориђинаших речи, и мислим да им се мора признати са иохвалом. Држим. да ће те н ви сви господо одборницн ово признчти: (То нико не спори) и да ће те не у овоме нраведном предлогу иотномоћи. Престолница наша броји 44 одборннка и кад ее одбор састане он изгледа као каква мала скуиштина. Говорника сада у одбору има хвала Богу доста, и, кад сваки по неколико пута говори мора се признати да то задаје велики посао, особито од пре године дана, од кад су се пословн општииски, може се слободно рећи, утростручили, и одкад је општина ступила у саветовање за многа грађевинска велика иредузсћа. Увећани рад у општинском одбору, мора се признати да задаје и много већи посао, и према томе праведно је. да се и повишица тим радницима, тим вешгацима одобри, како би им се отворила .још већа воља у издржљивост тога труднога носла. Ја ово предлаж^м, а ваше је да се одазовете нравди.