Beogradske opštinske novine

БРОЈ 43

У БЕОГРАДУ ЧЕТВРТАК 15. ДЕЦЕМБРА 1888 ГОД.

ГОДИНА VII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НООИНЕ

В№8И НЕДЕЛН0 ТЕДАКПТТ ЕД Цена ва. Срби.ју: НА ГОДИНУ ЗА II 0.1 А 1'ОДИНЕ 8А 011'АНН ЗЕМЛ.К ИА ГОДИНУ • • •

'АБАКУ (5 дин. 3 дин. Р дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ општј:нског суда

Цена је огласима 6 дин. па|>а од врсге Чретилату ваља слата уиутницом на оамтински суд а све коресиоденције на уредника РУК0Ш1СИ НК ВРАЋЛЈУ СЕ. Н гмаћена г.ио-ла не примају ое.

СДУШБЕНИ ДЕО САСТАНАК одбора општине београ^с^е (По с 1 еногр^Фскиш белошкаЈнп) Д1сжаи 12. Новембра 1888. год. у Београду ПоЧЕТАК У ШЕСТ ЧАС. ПО ПОДНЕ Присуствовали: Председипк општине г. Ж. Карабиберовић, члаи суда г. Јаиаћ М. Јанковић, чланови одбора: г. г. Н. ГЈ. Михајловић, М. Д. Лапковић, Св. Воторић, Р. Драговић, Ст. Летровнћ, Мил. С. Мостић, Милут. Ј. Марковић, Јов. Илнјћ. Др. М. Т. Леко, М. Степановић, Гл. Јосиповић, Нпк. Р. Поиовић, Мплпвоје Јосимовпћ, Јов. Петковнћ, Гргур Мнленковић. К. Д. Г.твинпћ, II. Д. Видаковић, Ник. Вулковнћ н Јаков Бајлони. Председник Молпм вас госиодо. Састапак је отворен. Изволте чути протокол последњег састанка? (Секретар чнта) Има ли ко штЈ1 да нримети ? Др. Марко Леко. Ја мислим да је онде учпњена иогрешка где се каже : „да стуни у проучавање." Треба да се мете „да пде уноредо.« То је мисао ужег одбора. Сем тога, нређе нпје утврђен број лнца за Финанцијски одбор као што је ту казано шест. него је то остављено да се данас о томе донесе одлука. Коета ГлавиниЛ. И мепн је иала у очп та незгодно употребљена реченица и мислим да би требало да буде: да се иреда упоредо. Председник. Ја бшх вас молио, да тај одбор не буде за Финансијска питања само односно водовода, него и за сва осгала Финанспрања, за канализацију, школе и т. д. и да означи груну, по којој ће се моћп свн терети издржати. Тај одбор, којп буде одреЈ^ен, нека све то врши и кад буде готов поднесе одбору на одобрење. Ја мислим госнодо у толпко да се протокол иоправп и допуни. Коста РлашшиИ ,!а се сећам да смо ми примили доиуну г. председника у томе још раније, па то ннје тако стављено у протоколу, а треба да се ставн. Глиша Јосииовић. Ми смо казали: „закупцима и одкуицима", а овде стоји само „одкупцима." Треба и то додати. Председник. Нма ли нначе ко још шта да примети ? (Нема). Сад имам да вам иоднесем извештај, који сам добио од извршног одељка односно ненанлаћене аренде од стрводера. Чујте, (Секретар чита). Из овога извеиггаја госиодо видите каква је то мучна историја овога ириватнога посла, а опет види се и то, да је оиет за осигурање аренде нешто иокривено.

Међу тим вн сге у иоследњој седници решили, кад се ие нлатн на време да се одмах иосле 2—3 дана тражи осигурање н то ће бити од сад моје мерило. Ја сам нређе мпслио, да не упроиастимо одмах човека, већ да му учиннмо неке олакшице да би и општану измирпо, н онет да с радњом не цропадне; и по томе аио у томе има какве кривнце, то је госнодо до мене. Молнм г. ннтернеланта да изјави, да ли је са одговором задовољан. Св. ВоториИ. Ја сам хтео да знам у чему је ствар, а сад, после овога одговора, задовољан сам са истим. Гл. ЈосиаовиЛ. Ја опет мислнм да није добро рађено, јер смо ми морали због тога нонуштити од \ гоиорене аренде, ј н с тпм је онштина оштећена са неколико хнљада дннара. Милан МостиК. Кад је интернелант, који је ову ствар иокренуо, задовољан, онда ја мислим да сад више нема места да се говорн, н сад треба да идемо даље. (Чује се : Тако је). * Председннк. Сад је на реду да нзберете госнодо финапсијски одбор, који ће са мном заједно радити на овим иословима. Ја вам и овом приликом благодарим па поверење у томе. Ви сте, господо, задржали себн ираво да'у првој седннцп изберете тај одбор, који ће бити од шест лица. Дакле пзволте изабрати. Свет. ВоториИ Ја би молио г. Јоснмовића нека он кандидује, па после да се мало ми сиоразумемо. К. ГлавиниИ Ја мпслим да у том одбору треба да буде шест лица, и то: два нравпика, два Финапсијера и два трговца. Тада ће се посао врло брзо свршавати, јер зна се да велнке комисије много снорије раде него мање. Свет. БоториК. Па молим вас, ја сам иредложио, да г. Јосимовић кандидује. Миливоје ЈосимовиК. Ја сам говорно са неким мојим друговима, н мишлења сам н ја, да узмемо два правннка, два Финансијера н два трговца и нредлажем г. г. Др. Мишу Вујића ироФесора в. школе и Светозара Милојевића као Финансијере. Милутина Марковића и Милана Мостнћа као иравннке и трговце: Светозара Карапешића и Николу 'Борђевића. Председник. Има ли још ко шта да говори о томе ? Милан Мостип. Ја не могу да се примим, јер сам спречен многнм иословима и молио би вас да ме не бирате. Др. Марко Леко. И г. Никола Борђевић је спречен својим великим пословима, да не може ни у одборске седвице да долази, па с тога би ја предложио г. Мишу Петковића — Мијајловића. Иредседник. Тај ће Фиианцнјски одбор да регулише терете око тога, што на београдску општину има да принадне; с. тога би требало у тај одбор узети људе, који ће понајвише иовућп тога терета. Глиша ЈосииовиК. Да узмемо још кога од трговаца. Н. ир. г. Јакова Бајлони.