Beogradske opštinske novine

107

НЕСЛУШБЕНИ ДЕО

ДИЈУРНЕ СЕОСКИХ КМЕТОВА Да у ком политичком листу износимо мане општинара, многи би рекао, да то чинимо из иартиске тесногрудости. Можда има и таквих случајева, да се дописи баш неверно пишу, али ми на овоме месту иоказаћемо сушту истину, о којој се могу надлежни свагда уверити. Није да су то ретки случајеви, да кметови наплаћују дијурину за сваки њихов излазак из сударника. По читавој Србији кметови наплаћују некакву дијурину за извиђање потрица, горосеча, премеравање земаља, суђења на лицу места, пописа маса, и у опште за све послове за које морају изаћи из сударшша. Дијурна је негле мања а негде већа. Као стална и одређзна дијурнна је 3 динара, премда се и више понегде наплаћује, али нигда мање од 2 динара. — 1Ја се још та дијурина наплаћује за сваког кмета (а у суђењу их има по три) и чак негде и за писара!.. Да се доиста та дијурина наплаћује, не само да ми имамо потпуног уверења, него .би могли штамнати хрпу доказа из званичних акта. И против таквога глобљења ништа се не предузима, него се трпи. Истина пре годину-две дана издата је наредба да кметови за пописивање маса не наплаћују дијурину; али они наплаћују за друге нослове. — Има чак и таквих спорова, где кметони узму више ди.јурине него што вреди спор. Надамо се, да ће садањи министар укратити глобљење сиротнога света и забраиити наплаћивање дијурине кметовима, јер они имају плату за кметовски рад. ДРУШТВО СВ. САВЕ. ЗАХВАхЛМОСТ. Друштво Св, Саве почиње бројати своје лепше дане. Поред обнављања старих пододбора и живљега рада друштвених повереника, оснивају се пододбори и у оним местима, где их до сада није било. Заузимањем појодиних родољуба јавља се све већи покрет у корист овог патриотског друштва. Оно добија своје поборнике и онде, одакле се до сада са необавештености, сумњало у иатриотСки рад славнога одбора и нападало на њ. Број чланова и добровољних прилога множи се с дана у дан све више. Дао би Бог, да се у коло овог патриотског друштва стеку сви родољуби из свију крајева српских, а тада ће, убеђени смо, и Српство бројати лепше дане своје. З'нрава ће се постарати да што скорије изнесе имена свију чланова и добротвора друштвених у кралЈевини. А за сада, у име главног одбора, управа сматра за дужност, да изјави велнку захвалност: 1. Привилегованој народној банци краљевине Србије, Београдској задрузи за међусобно иомагање и штедњу и црквеношколској јеврејској општини у Београду, што се уписаше за чланове добротворе са улогом по 500 динара ; 2. Певачком друштву „Станковић", које се уписало за члана утемељача, и у то име од чистог прихода са приређене забаве у корист друштвене, послало 140 динара ; 3. Г. Ристи Атанацковићу, трговцу, који је поклонио нове „стофс " за десет одежда и један комад вунене материје за 10 счихара, у вредности око 400 динара; 4. Приређивачком одбору забаве у Прокупљу, који је послао чиста прихода 423*15 динара.

5. Густаву Фрајнду, инжињеру из Београда, ко.ји је поред потпуног утемељачког улога дао још добровољна прилога 150 динара; 6. Г. Алекси Јањићу, механџији овд. за добровољни прилог у 60 динара; и 7. Г. Мати Бурмазовићу, из среза мачванског, за добровољни прилог у 28-40 динара. Хвала им на таквом родољубљу ! Д.С.С. Бр. 453 1. априла 1889 год. У Београду. ИРЕДСЕДНИК ДРУШТВА СВ. САВЕ Свет. Николајевић. ТАЈНИК Ср. Ј. Стојковић.

КЊИЖЕВНИ 0ГЛАС. НОВА КЊИГА КАРАКТЕР ПО СМАЈЛСУ «Смајлсова књига не учи само: она ствара карактере. Читаоц њен не раставља се од ње само богатији којом лепом мишљу, или каквом корисном поуком, него се раставља од ње и бољи него што је био кад ју је узео да чита". Свет. Николајеивћ. академик ректор Велике Шноле. «Народу није снага толико у броју колико у чврстини карактера његових синова. Књига Самуила Смајлса негује карактере у народу. За то је треба дочекати с раширеним рукама". М. Ђ. МилићевиЈн академик народни библиотекар. «Ово дело снажно ће утицати на образовање карактера". Д. Јосић ирофесор «Права драгоценост !» Чед. Мијатови^ иредседник Краљевске Академије Може се купити код Валожића и Лихтенбергера књижара — Београд. Цена 2 динара. У КРАЉЕВСКО-СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ И У СВИМА ДРЖАВНИМ КЊИЖАРНИЦАМА МОЖЕ СЕ ДОБИТИ КОСШОГРШЈА СА ОСНОВНИМ АСТРОНОМСКИМ НАПОМЕНАМА ЗА ВИШЕ РАЗРЕДЕ СРЕДЊИХ И УЧИТЕЉСКИХ ШН0ЛА од МИЛАНА Ј. АНДОНОВЕЉА ПРОФ. ВЕЛ. ШКОЛЕ у ^ ебизи има 114 сли^а и 25 тав*лица Београд 1888. Садржина: I. Звездано небо, обртање и подела небекес СФере. II. Астрогнозија видљивих звезданих јата. III. Облик

АКТЕ СМАЈЛСУ