Beogradske opštinske novine

105

Не треба изгубити из вида количину и вредност послова надзорника добара; важност и водовођине дужности; деликатни, хумани и безизлазни положај командира пожарне чете ; добар и вредан баштован мало је и до данас био плаћен, јер сем плате нема ништа више, па ни стан; па онда, с погледом на приход од кантара, не може се надконтролору свију кантара не давати ни толико плате, колико има обичан контролор једне кантарске станице, јер приход од кантара много зависи од енергије надконтролора. Тако исто нема места писарима, нзвршиоцима и практикантима одређивати мање плате, но што даје држава. На такав начин никада се неможе општина надати да ће се општинске службе примати лица са већом спремом, а због недовољне спреме тог писарског особља, трпе само послови општинског надлештва у већој мери, но што општина може имати хасне све и кад би се са довољном спремом хтели примати службе по мању нлату. Општински Суд не може да прими на се одговорност за последице које ће наступити, ако би се решило да се број данашњег персонала по напред показаним примедбама буџетске комисије, сведе. На партији ирактикапата воде се и 3 извршиоца, ио томе било би штете да се број практпканта умањи, јер би се морали отпуштати и ;вршитељи, а то би изазвало нагомилање извршних послова, па би на општинску уираву полетале у монго већим размерама жалбе грађана, што им се сгшрови не убрзавају, као што бп и ириходе општинске теже било прикупљати. Три извршитеља за последње В године баве се искључиво са прибирањем општинских нрихода, и по томе умањивати им број, застој иослова произвео би се баш у извршавању пресуда и забрана. У последњој линији комисија чини примедбе на позицијама: а.) За набавку пожарних справа, па је ставила 3000 место 5000 динара. Суд је предвидео ове године речену циФру за то, што се хморају набавити неколико пари добрих коња, пошто је данашња општинска стока посустала и за рад постала неспособна. Па и суцка цифра од 5000, не би била довољна. б.) За храну коња пожарне чете стављајући 5000 место судом предвиђених 6000. Толико ће према показаноме рачуну у првоме реФарату бити мало, те ће се морати прекорачити. в.) За издржање породица умрлих чиновника комисија одређује 1920, а Суд предлаже 3000 дин. Ове године ће се морати дати издржање још двема породицама, ту скоро умрлих чиновника, за то не бп требало ни ову (циФру) партију мењати, г.) За набавку палидрваца и крпа за брисање, комисија ставља 300 дин. а по пројекту је 500, колико ће бити ипак мало, пошто сваког дана све је више Фењера. д.) за набавку нових и оправку старих Фењера комисија ставља 1000 а по пројекту су 1900 колико се и мора платити, јер је лицитацијом толико уговорено, те се мора и платити. Овде се комисији поткрала иогрешка, за то, што је испустила из вида да је лицитацију сам одбор данашњи одобрио по уговору.

ђ.) за школске служиоце комисија опредељује 16.200, међу тим број њихов не може се умањавати, јер је толики број Фамулуса колико их и мора бити. По томе потребно је колико је и предвиђено пројектом (18.000) а врло је могуће, иа случај отварања нових разреда, повећање броја Фамулуса. е.) за огрев канцеларија комисија ставља 2500 а суд мисли да прекорачења неће бити само тако, ако се остави пројектска циФра (3000). ж.) за потребе кланичне комисија опредељује 900 а по иројекту је метуто више 600, да не би било прекорачења За остале позиције, суд је дао мишљење у првоме реФерату.

Поштована госиодо одборници! Као што сте изволели саслушати, буџетска комисија у оцени судског цројекта слаже се са истим пројектом, у колико је имала оценити : да није општински суд предвидео више прихода, но што у ствари може пасти за годину дана. Тако исто комисија је с малим и незнатним изузетком примила и партије расхода, како их је општински суд извео. Према томе главне примедбе на пројект буџета, комисија је учинила у овоме што налази: а.) да треба укинути известан број органа општинске службе, и б.) да треба појединим органима дати мању плату. Ови закључци од огромног су значаја по општинску администрапију, а да би се преко њих могло олако прећи. Комисија их је поставила једино у тежњи, да се што је могуће више уштеди и одвоји за општинске послове. Али, и ако је општински суд и вољан и дужан потпуно и увек придружити се и потпомоћи уштеду свију непотребних издатака, у погледу смањивања плата и укидања толиких органа наше општинске службе, општински суд не само није у стању сложити се са мишљењем комисије, него је принуђен обратити пажњу општинскога одбора на ужасне последице, које би неизбежно наступиле, кад би закључци комисије били примљени и остварени. Никакав буџет није могућно осетно унапредити тиме, ако неколико органа буде мање на плати; али је међутим врло лако могућно да се администрација једнога надлештва веома уназади у свакоме ногледу, кад се и само неколико органа одвоје од текућих послова. Но и да не стоји тај разлог, није ни правилно, нити је могућно, ири решавању буџета смањивати или увећавати број персонала. Питање да ли би се дала упростити администрација наше општине, и тада укинути непотребна звања, сасма је оделите природе, и оно би могло бити задатак само неке нарочите комисије, која би са судом проучила све послове нашег општинског надлештва, и на томе оонову израдила правилник, по коме би се иослови дали упростити и на мањи број персонала разделити. Према томе тек би се по времену и претходној сигурној студији, могло извести оно што буџетска комисија предлаже а ни-