Beogradske opštinske novine

ВР ОЈ 33

СРЕДА. 23 АВГУСТА 1889. ГОД.

ГОДИНА VIII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

шази кедељно једг.нп7т нл та5лк7 Цена са Србију: в\ годину 6 дин. ЗЛ ИОЛА ГОДИНК 3 дин. ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉК НА ГОДИНУ ... 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТКНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати уаутницом на оаштински суд а све коресиоденцч.је на уредника РУКОПИСИ IIЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не пг::мају се.

ц„:

БОЈНА НАРЕДБА Сви ниже имеповани резервисти VII. пуковске окружне команде, који су за III. гардијски батаљон одређени, позивају се да 25 ов. мес. пре подне предстану својој команди у горњем граду и то редовп : Петар Николић обућар, Паја Мплетић кројач, Арон Данпћ, Љубомир Петровић, Ђура Петровић, .Бубомир Аксентијевић. Светозар Аксентијевић, Светозар Николић, Наум Наумовић, Коста Ђорђевић, Никола Настић. Димитрије Станковпћ, Милош Јовановић, Јосиф Сузин, Јоца Димитријевић, Сима Ристић, Драгутин Анђелковпћ, Стеван Несторовић. Михаило Јовановић свирачи ђаци : Милош Савић, Светислав Ђукнић, ЈеФта Петровић, Милутии Сарић, Војислав Науновић, Ђока Живковић, Васа Т. Даниловпћ. Триша Павловић , Драгутин Ковачевић, Риста Јаношевић и Сава Лазаревић родом из Турске. Од стране суда ошитине вар. Београда 21. Августа 1889. год.

РАДЊА ОПШТИНСКОГ ОДВОРА САСТАНАК одбора општине београдс^е (По стенограФским сЈзлешкама) држан 1. Августа 1889. год. у Београду. Почетан у 5'/ 2 часова по подаа.

Прнсуствовали: Председник општнне г. Живко Карабиберовић, члан суда г. Коста Томић, чланови одбора г. I 1 . Ј. М. Ђурпћ, Н. X. Поповић, Ж. Бугарчић, Н. Крстић, Ђ. С. Новаковић, Дим. Т. Вељков 1ћ, В. Внторовпћ, М Д Јаиковић, Св. Карапешнћ, Н. Вулковнћ, С. Петровић, Г. Миленковнћ, Р. Драговић и М. Велпзарић.

Садржина : 1.) Допуна одлуке бр. 154, односпо уговора са М. 0. Марковићем за дату службеност земљии1та; 2.) Ирепорука да се лекари општ. преселе у своје квартове; 3.) Накнадно одобрење за претрес калдрме у телеграФској и сибничкој улици, 4.) Раскид уговора са Ртојаном Крстићем за оправку калдрме ; 5.) Откопавање каменог иајдана »Бела Марама«, 6.) Дмцитација за испражњивање нужника и помијара ; 7.) Ли11,итације за изношење ђубрета, и 8.) Оправка школских зграда. Председник. Састанак је господо отворен. Изволте чути -нротокод последњег састанка. (Прочнтан). Има лн ко шта да приметн на протокол? (Нема).

Никплсс ВулковиИ. Ја нпсам бно последњег еастанка ) седницп због мојих пречих и неодложних нослова, те с тога незпам потпуцо како Је то пнтаље утврђено, односно рока о датој службеностн компапнјн, да нреко општннског земљишта подигне нругу до жељезнице. Не чујем нн сада, да лн је у уговору казано н то, да је компаннја дужна у свако доба кад то земљиште општннн устреба, отклоннти шине, илн то друкче стоји. Председник. 0 овоме је доста говорено прнликом решавања и на иослетку је на мој цредлог решено, да се одредн рок од 15. годппа. Овај је рок остављен, да не би доцније било пггете за Фабрику ако би се леснло, да когод из лнчног нерасположења затражп да се одмах дпгну Шпне, а поред тога и због тога што се великн рок п другима оставља. Но у уговор можемо ставптн и тај услов да он пада у случају ако би општнна нојелине делове земљишта продада ; разуме се, за те делове. Раденко ДраговиИ. Кад ће се једпом лекарп општински нреседити сваки у свој кварт. Председник. Суд је издао налог свима лекарнма да за месец дана сваки себи у свом кварту набави квартир. Светотр ЕараиешиК. Ја бп пмао да, учиним једно ни тање. Прошле године ми смо одредили једну комнснју, којој смо ставили у дужност да обиђе све школе. Та је комисија иоднела свој извештај и казала да има много школских зграда које не могу бити употребљене за школу и оставл^ено је време да се те куће откажу и бољим замену. Да ли суд на ово обраћа пажњу јер ево свега још трп месеца до Митрова дне, када се новн уговори закључују. Председник. Наређено је да се свуда откаже закуп где је комисија казала да ннкако школа остати не може. Траже се уверења о сиротном стању. Чујтз. (Секр. чита) За: Милоша Димитрајевића, Марнју Тодоровића, Јована Костића ђака Ш-ег разреда; Косту Младеновића ФилозоФа. Изјављено: да су сви снротног стања. Чујте неколико уверења што иоднц. власт тражи о нмовном стању и владању извесних лица — (Секр. чита). За Мирка Рукавину падзорннка при жељезници, Снму Јовановпћа, Јована Видаковића, Ђорђа Стевановића лађаре и Марију Николић — Ннколајевнћ — (Пзјављено: Непознати). За Влајка Милосављевића општ. тобошара. (Доброг владања. Средњег стања). Молнм вас госиодо. Ви знате а чулисте и из нротокола да је пр. седннце одобрена лицитација која је држана за оправку школа Лошто тада прн овом решавању није бнла потнупа седница, а издатак је велики, питам одобрава ли данашња седница прочитани закључак о онравци шк. зграда. (Одобрава се) Вама је познато господо, да је одобрен прегрес калдрме у улицама: „ТелеграФСкој и Сибничкој". Кад је почето да се ради нађено је да треба да се више оправи, но што је ирорачунато.