Beogradske opštinske novine

БРОЈ 38

НЕДЕЈ1А 24. СЕПТЕМБРА 1889. ГОД.

ГОД1П1А VII

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ИЗЛЛЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДЛНП7Т НА ТДБАХУ ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину . . С дин. за иола године 3 дин. ва стране аемље на годину 9 дин.

УРЕДНИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општински суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не иримају се.

0 овим бројем истиче трећа четврт претплатницима нашега листа, и за то молимо све оне, који до данас нису обновили претплату, као и оне који нам што дугују, да крајем овога месеца положе паре разносачима листа, који ће им признанице предати, Нова претплата из уаутрашњости може се слати непосредно уредништву, али је боље предплаћивати се код пошта. За све нове предплатнике, из Београда или унутрашњости, лист кошта до краја ове године само Г50 дин. * * * У последње време ,,Београдске Општинске Новине" стекле су иједан број нових претплатника, а буде ли у скоро и већег одзива, општинска управа вољна је да све суме од нретплате употреби на увећање листа, како би се могао уређивати што нотнуније у правцу његових задатака а у исто време, на задовољење и других захтева ширег броја читалаца, известан простор редовно одвајао за научно — књнжевни и забавни део.

Обраћамо се и онима унутрашњим онштинам које још не држе наш лист, изричући слободно да и њима не само не може бити на одмст нознавање рада представништва прсстонице, него им, поглавито од дана кад се самоуправа општинска уведе у живот, ^гласник нрестоничне општине-у много прилика може и неиосредно користити, бар ради једнообразнога и правилног извођења административних мера. 0 томе имамо

потврде од неких општина, које примају „Београдске Општин. Новине ' Чинићемо услуге и у лист радо пуштати кратке обзнане о аанађурима, лицитацијама и др. саопштењима из унутрашњости, као и расправе оних иитања које се не тичу само Београда него сваке а тиме и свију наших општина. ЗА У НАПРЕДАК (ПОК.ЛИЧ ГРАЂАНИМА ВАР. јзЕОГРАДА.) Крајем ове наступа осма година, од како су покренуте „Београдске општинске Новине" са главним задатком да се радња варошкога представништва подвргава јавној контроли и критици; да се на време обзпањује све оно што је грађанству потребно саопштити, и сем тога да послужи за расираву оних многих и разноврсних питања, која спадају у круг позваности онштине и њенога представништва, и која с тога имају непосредне важности и по саме граћане. Је ли и у колико општински лист допринео користи својим досадањим излажењем, наше није да оцењујемо; али зато опет смемо слободно тврдити да је интересовање грађана за општинске послове постепено расло од онога дана од како радња вар. представништва не остаје између четири зида. Сваким даном даље, у колико се наша варош и иослови општине буду развијали, јавне потребе гранале и предузећа умножавала, биће и ио сваког појединог грађанина више интереса у ономе, што се у општинској кући решава и ради. Па не само то. Начело сзмоуправе општинске, из-

речено Уставом кроз врло кратко време оживотвориће се потпуио специјалним за> оном, а тога дана и нрестопична општина ступа у положај који заповеда да представништво вароши поведе самоуправну радњу правцем стварног, сигурног и снажног наиретка. Ово се може постићи само тада кад је радња вар представништва позната што ширем броју грађана, другим речима кад она иодлежи критици као најјачем јемству да се у решавању и извођењу питања од утицаја на опште интересе не удара странпутицом можда и нсхотично. С овог гледишта општински лист потребан је свакоме грађанском дому: што само преко њега сазнаје грађанство у потиуности послове које представништво ради и извршује; што ће од дана Самоуправе мере општинских власти имати већи и неиосредни значај и по сваког грађанина, и што ће у њему бити од сада по жељи општ. управе резервисан иростор за слободну пзмену мисли увек код поједиии грађани осете иотребу да о општинским пословима и радњи представништва своје назоре изнесу (ма и ананимно). — »Договор само кућу гради," а представништво не губи из вида да у грађанскоме споразуму лежи моћ да сва иитања буду решепа и извршена онако, како би требало и како ћс донети опште корисне резултате. За време досадањег свога излажења, општински лист стекао је приличан број сталних читалаца, али је нотребно и да га држи што већи броЈ грађана. За то „Веогра^ске Огпитинске Новине" куцају данас на вратима домова грађана београдских, којп су најпре позвани да своме листу не одреку претнлатничри одзив.