Beogradske opštinske novine

358

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (По стенограФСким белешкама држап 20. Августа 1880 год. у Веограду. Почетак у 6 часова по подне. (свршетак) .

П. Видакови^. Молим за реч. Никола Милишиб, доста је било. .. Пера Видаковић. Молим вас г. председнпче. Ја тражим реч, а овај ме Милишић опет преседа н напада. То је један безобразан човек (јаросно). Срам те било зар си тгт за одборника. Кад мене може овде какав Ннкола Милншпћ да малтретира, ја нећу овде да седим. Он је господски пандур и нећу овде с њиме да седим (нзлази п ј седиице). Милан Ж. Маривкови!. Има разлике из- 1 међу говора Иернног и Миловановог. И ја мислим кад је општина имала обичај досада да заказује осветљење, онда је требала и сада. Предсздник. Кад дође од власти ја увек износим пред одбор. Милан Ж. Маринкови '31. А за што само кад дође од властн, оида да се то радп. Председник. Зато што је досада такав обичај био. Ја сам звао седницу у суботу, на што нисте дошли и изнели такав предлог. Ја би га нзнео на решење н сад пе бп ималн шта да говорнте. особито сада, кад је томе прошло време. Од моје стране господо да сте вн учинилн, ја бп с драге воље нристао. Никола Милиши&. Нећу да говорим о ономе што је г. Милан Ж. Маринковић напоменуо: но у главноме хоћу да кажем ово: Г. Видаковић овде излази са неком Фарбом као да цео одбор, цео персонал општински II Влада мрзи на Краљицу мајку нашег Краља. Чудновато је што се I'. Видаковић сам натура те изгледа као да је он сам иоштује, а остали не. И његовој интернелацпјн нема никаква смисла, на за то треба да се пређе на дневнп ред, и ја вас молим г. председниче да њему — Видаковићу — забраните реч, да неговорн овде оно што нетреба. Називн којима ме је ночастио Видаковнћ мало час, не вређају ме, јер ме све пгго долази од г. Видаковића није у стању да увреди. ()н св ју улогу другоме нр.цшва. Познато је г. г. свакоме да Видаковић уме свакога добро да уједе. Предсздник, Ја не могу да забраним одборнику да говорп. Од моје стране одпосно његовог пптања, ја сам учинио свагда, кад год је требало, све што је требало. Св. Ботори!. Ја би молио госиодо; да се нреко ове стварн пређе на дневни ред. Заиста г. Вндаковић 10 ирошле седнице

могао да учиии предлог и ми пе би били иротивнн. Али пошто није било довољно одборника па ни он није дошао, није се ни радило. Сад је то доцкан н нетреба ни говорити. Молим да се нређе на дпевнн ред, Председник. Јесте ли сви госПодо за то, да се преко ове ствари пређе на дневни ред ? (Јесмо.) III. Председник. На основу привременог закона о изборном реду а но чл. 60. треба да изберете одборнике нз своје средине који ће бити чланови бирачких одбора при идућим изборима. Треба свега 6 за чланове н 6 за заменике њихово. Св. БОхОри^. Ја ћу молити да иредложим за сваки кварт (Добро). Ево чујте. За кварт Палилулски: Члан Јован Ж. Ђурић, заменик Живан Бугарчић ; За кварт Теразиски: Члан Милош Обркнежевић, заменик Ђока Нпколић; За кварт Дорћолски : Члан Никола Кпки, заменик Хајим Азријел; За кварт Варошки : Члан Димитрије г Борђевић, замепик Јоца Илић ; За кварт Врачарски: Члан Никола Милишић, заменик Милорад Јанковић ; За кварт Савамалски : Глиша Јосиповпћ заменик Гаденко Драгојевић. Председник. Примали одбор ову кандидацнју ? (Прима.) IV. Председник. Ја сам добио од војене властп један акт, којим се тражи разрез још накпадно потребне коморе за војне потребе, а добио сам и иеке жалбе од сгарих коморџија. Да би се та комора расиоредила и то што пре и праведпије, ја би , вас молио да одредпти једну комисију од 12-торице н то из сваког кварта по двојицу, који ће са војпом властп радити н објаснења давати. Милорад Д. Јанкови&. Овде се тражи комора. Ја сам био једном прпсутан у такој комисији ; иа сам чуо од једиог капетана где вели : ,Мп смо узелп из Веограда све шта треба за запрегу, а што имају дати од њих се не може узетп кад немају, | с тога морамо и за њих узети од грађана. ј Војеиа је власт овде узела општинску власт на себе, п ако она хоће тако да ради, онда не треба ни да се обраћа нама. Председник. Ми да радимо овде оно, што треба и пгго се од нас тражи, а шта чини ко други, то је друга ствар, за то се има где жалити Овде треба гледати да се нраведно одреди шта ко има и може ' да да. Ако усвојите овај мој преддог добро, а ако не усвојите, онда ће те долазити свн. Држим да са 12 одбориика можемо свршити ову ствар. Изволте кандидовати, но имајте на уму да дођу људи из свију квартова п пз свију струка.

Марко Велизари&, Морају ли битн само одборницн, пли се могу и другн грађаии употребити Председник. Само одборници. Раден. Драгови^. Ја мислим да бп најираведннје било, да буду сви одборници при овом послу. Ми можемо изабрати 12-торицу, али не може бити из свију крајева. Ако будемо сви и посао ће се најправеднпје извршитн. Председник. Ако буде 24 одборника то ће само да отежава посао, а нужно је да буде шго нре готов. Кад је цела седиица онда се дешава да не дођете а за оваке ствари не може да се одлаже иосао. Глиша Јоеипови&. Доиста је онравдан овај иредлог да будемо сви, јер више људи познају боље Београд, но поједине људе. Никола Кики Ја мислим да буду ио двојица одборника из сваког кварта, а остали да имају нраво долазити. Свет. ЕоториИ. Ја такође мислим да буду њих 12 и да се они овласте, да иозову још кога у случају кад чије имовно стање незнају, те да се с овим носаветују. То ће тако најбоље најбрже и најправедније носао извршен бити. Димитрије Ђорђевић. Ми морамо одредити људе по квартовима и морамо се иосаветовати. Свет Ботори!. Верујте да ће у таквом случају сваки тражити да да мање иа ће вазда бити разговора. Боље је да одборници самн то раде а нека се и с другим људима но саветују, где им .је што пеиознато. Председник. Ј а сам разумео г. Боторића овако. Да се одреди 12 одборкика. Онп ако нађу, да им је нечије стање пепознато, неће одмах о њему решити, него ће оставити за сутра, на ће се известитн од нзвесних људи и онда ће тек решити. Ено г. Риста Поиадић, дао је једну жалбу г. министру и ова је послата суду да се извиди и човеку да задоволење. Он је у тој жалби изложио готово свију грађана стање п велп кад ја дам оволико тај и тај треба да да 10 иута више и т. д. Хоћете лп да усвојите ово што сам ја предложио, да буду 12. одборника. Жив. Бугарчи^. Господо, ја сам бивао у тим компсијама иа сам видио да се све то ради н одрезује од рамеиа. Треба да буду њих 24 одборника у томе иослу. Ми се свп знате не можемо сложити тако лако, иа је боље да нас буде 24. Предоедник. Па добро. Могли би одредити 24. па једног дана да зовем 12-торицу, а другог дана другу- 12-торицу. Св. Боториа. Ако ви учините и ноделите на ио 12-торицу, онда неће ваљати, јер ће тада долазити други баш онда кад се нрви са иослом упознају и тако ће бити сметње.