Beogradske opštinske novine

.4: А 7

Гец домородац, и ои је, гго одобрењу избора од стране Господина Мииистра умутраши.их де.да 23. ов. мес. уседен у дужност. Статистика спорова. Данас доноспмо прву статистичку таблицу, к ја садржи нреглед грађаиских спорова код ошптинскога суда у пр. години. Тако ћемо исто пустити у лист преглед и свих осталих до сад посвршаванпх год. послова статистичког биро-а наше општине. Од нове године, моћи ћемо доносити редовно текуће статистпчке радове у недељним и месечним прегледима, што до сада нисмо били у стању чинитп због већих трошкова, којих стаје издавање листа када у њ улазе и таблице ; пошто се њихов слог скупље нлаћа. Сем овога. општинскн је одбор одобрио да се ^татички радови и засебно штампају у годишњицама али ирва таква пзаћи ће пошто се иретходно изврши предложени попис љ.удства, о чему ћемо проговорити у идућем броју. Но&ни чувари. Поводом захтева варошке управе да се број ноћних чувара увећа, општински ће одбор узети то питање у решење на првоме састанку. Наређено је да се дотле снреми извештај о томе како су се до данас ноћнп чувари распоређивали, јер се с многих страна тврди да дапашњи број ноћних чувара иије релативно недовољан, него се они не распоређују на службу тако како ће сви крајеви варошки у свако доба бити подједнако обезбеђенп. Ноћни чувари стају општину знатних сума, али ниак одбор ће учинити све да у овоме погледу јавна сигурност буде већма ујемчена. Преиначено. За ложарну чету имају се набавити још десетак коп.аНабавку ову комисија. н:1је могла извршитп од домаће расе, јер од до сада нуђених није их било довољно са пропиоапим условнма. Пе допуштајући да се набавка учиии са стране, одбор је одобрио да комисија промени услове и тако и ових десетак да купи у земљн.

Обраћамо ттажњу оних који имају и лгелс продати коње, да се " огппт. суду одмах са понудама обрате. Узрож. Прошле ноћи нису се могли палити уличпи светилници због иревеликог ветра.

ОДЗИВ ШТАМПЕ „Напредоваве Београда." Под оваквнм насловом в.кикивдска „Садашњост" донсла је недавно ову белегаку : Београд је, од како је почишћен од Тура;;а, тако леио напредовао, да га не би позпао, који га од турске владавпне на овамо нпје впдео. Данаигња влада пак чпни озбиљне паиоре, да га уздигне на ступањ јевропсках модерних вароши н престоница. Варошке власти сада баш претресају нптање, да се сва варош пивелише, каналише и калдрмише, Јда се спроведе водовод, да се осветли електрицитетом, да се дунавска обала утврди каменом, да се сазидају антрпотп, да сазидају основне школе, варошки суд н кланицу. Рачуна се да ће требати: за нивелисање нола милнона, за каналисање трп милпона, за водовод два и по милнона, за Фабрпку електричнога осветлења но милиона, за утврђење дунавске обале (ке) и антрпоте два милиона, за зидање основних школа, зграде за варошки суд н за варошку кланицу двамилиона, свега дакле дванаест милиона дпнара. Варошка управа мислп да ту своту дигне у зајам, а амортпзацију да нокрпје порезом на локале и трошарином. Та свота изгледа да је велпка и да ће граћанству тешко пастн да је намири, алп је то само привпдно, јер такп трошкови унраво нпсу трошкови, него су тециво, које ће богато да врати утрошени каннтал и камате и још много иознијим коленима да користи. Општинскн ће се прирез на те грађевнне морати узимати само пеколнко година, а носле ће се саме исплаћивати и тако варошп и грађанству трајно користнти. Таким продуктивним иредузећима греба грађанство да се радује п да пх свом снагом својом номаже и унапређује. „Одјек"-ов поздрав. У своме 182. броју „Одјек" је донео реФерат са првог састанка новоизабраие одборске комиспје, која има у задатак питање о изворима за нзвршење реФорама у престоници. Тај реФерат завршен је овако: ...Но овоме нзлази, да је мешовитој комисијн дужпост да изради сталап нлан свих послова, који су иотребни Београду, не само у данашње дане, него н у далекој будућности. Тај с 1 план има извршавати редом и за новећи број година како

су то радпле мпоге варопги, које зовемо данас уређеним и ленпм. Мн желимо, да нрестоница Србпје буде уређепа боље но што је, н да буде л°па. Ми морамо бптп на чисто и с тиме, да ће задовољење тих наших захтева тражптн од нас II пене жртве. Не хтедаемо ли нпгата жртвовати, морамо се задоволити са, оннм што нмамо. Боље је напред одлучити се па једпо, него се варати, да можемо имати све што желимо а са данашњпм жртвама. Ми н данас иеке ствари; купујемо, нир. воду, од неколико стотина саклџија. Њу ћемо куповати п после, алн од једног сакаџпје, миого јевтипије, колпко хоћемо п у свако доба. Тај сакаџпјазваће се водовод општипски. Тако је с малом разликом и са другнм нредузећима. Радити ваља, па ће се носгпћп све. Мн очекујемо жељно видлшве доказе многнх разговора, мп очекујемо рад. Он ће говорнти најбоље, ко је ногодио нрави пут, а ко је лутао ијошлута.

ОДБОРСЕЕ ОДДУКЕ На састанку 20. ов. мес. општинскп је одбор : Бр. 266 — Решно да се набавка коња за пожарпу чету, у колпко до сада пије учињена, пзврпш само од коња. домаће расе а ради могућностп за то, овлашћена је компснја да прнми обичнпје коње; Бр. 267 — Одлучно да комиспја од гг_ одборника: Ннколе X. Поповића, Н. Вулковића, Н. Р. Ноиовића и оп. адв Н. Д. Николнћа констатује кад је извршен иоследњи пут нреглед радње X ЖИиковпћа, докле је био часник општннски, и ко је сем њега одговоран за накнаду штете; Бр. 268 — Прешао на дневни ред преко интерпелацнје г. Милорада Д. Јанковнћа, којом је тврђено да водовод у београдској улпци стојп отворен и у њ нечисгоћа улазп, пошто је комисијским увиђајем констатовано да је тврђење интерпелантово нео-новапо; Бр, 269 — Изјавно да је задовољан са одговором председнпштва на интерпелацију г. Ник. X. Поиовића нз раиије седпице, одобрив уједно да се у болничкој улици може насутп до 600 куб. м. ташмајдаиског песка по 0-80 дин. м. 3 ; Бр. 270 — Решио: дакомисија одгг. Мише Марковића инспектора мпн. грађевина, Тодора Селесковића, еижењера војнотехн. завода у Крагујевцу, Мплана Милашиновнћа ннспектора мпн. грађев. н Мнлогаа Дамјановића одборпика, извргаи преглед пројекта који је за новн водовод израдио г. Смрекер нз Манхајма и да одбору