Beogradske opštinske novine

\ 46

4., За у.шие преко 20 м. ширине пада половина на господара плацева а половина на општпну. 5., Калдрмисање пијаца и отворених простора врши сама општипа о свом трошку. Но приватни притежаоци на тим местима дужни су поред својих имања начинити о свом трошку калдрму на ширини од пет метара. Сва јавна места и нијаце морају се у року од једне године дана од када овај закон ступн у живот или калдрммсати или шосирати или нретворити у паркове. Остајс ранији досада^ви закон одиоспо такса за калдрму, са додатком да општина у вароши Београду па свима улагима у варош може нанлаћивати н калдрмију од оних, који у варош ко.-.нма ућу, а пе припадају општпни. Приход овај од кллдрмије употребљаваће се искључиво па калдрму. Чл. 24. Оаравт и иреиравка калдрме. Оправке па постојећој калдрми врше се о трошку општин. власти. Чл, 25. Тротоари. Сваки госнОдар плаца у већ регулисаним улицама дужан је да за годину дана од кад овај закон у живот ступи, начини гхред својим имањем тротоар о своме трошку. Грађевлнскп савет са општинским одбором прописаће какав се матернјал сме за тротоаре употребпти, као што ће исто тако прописати и ширпну и нагнб тротоара. Ширина песме бити већа од ^ пшрине улице, нагнб опет не сме превазићи део грогоарске ширине. За тротоаре у Београду не сме се употребити цигља ни ломљен камен. Потребпе наредбе за одводење воде из .авлија иа улицу издаваће општннски суд. (наоташгке се.)

ПРАВИЛА за издакнње дућапа и пиљарских места цод аакун и за одржавање 11еда н чистоће у повој пијачној згради на „Цветноме Тргу"

III. 0 сељацима и оељанкама Чаан 12. Сељанке и сељаци, који доносе у мањим количинама на иијацу раане животне памирице на продају, имају иреко унме слободан и бесидатан иристуи у аграду. Њихова су места ио средини зграде исиод слемена,' у два реда, окренута леђима један другом, а у шприни до два метра Радн боље удобности, за н.пх су начињеие, о троигку Друштва, нарочите клуне за седење. IV Опште одредбе. Члаи 13. Закуп дућаиа нли гшљарске тезге рачуна се шестомесечио, и то : од 1. Новембра до краја Аијуила и од 1.Маја на до краја Октомбра сааке годане. Ногођена кирија нлаћа со месечно и то у наиред. Члан 14. В,.,ше дућаиа не може ни једно лице нод закун узети, на макар и ортака имало Ииљари могу узети иод закун највшие две тезге средње величнне (в. члаа 6. ових Правила). Члаи |5. Закуици у новој згради дужии су да своје дућане или своја места одржава'.у свакад у мајвећој чистоћн. Сметлиште (ђубре) мора сваки одмах да износн нз зграде и баца из место које је за то одређено. Сва просторнја у згради мора се свакн дан чиститн. Осим места које заузимакоји закупац у новој згради, сваки је од њих обавезан да чистн сваки дан и иоловину ходника, између стубова по средини згЈ .аде. Чишћење ирозора и прање натоса у целој згради, осим дућана. бива о трошку Друштва. Члан 16. И осветлење средине зграде иде на рачун Друштва. Л.амне се иале знми у . . . сата изЈугра н у ... сата носле подне, а гасе се пзјутра најдоципје у . . • часова, а у вече у . • часова. Члан 17. Зграда се затгара лети у .. . а чими у . . . часовл у вече. Отварање је лети у псто доба, као и зими, Кључеве од врата с Крагујевачке улпце држи један месар, кога свн месарн изберу, а кључеве од других двојих врата држи један пиљар, кога сви пиљари изберу. Све ово бива са знањем и пристанком управног одбора. Онај коме је поверено држање кључа мори бпти сгакад нрвп иајутра на лицу

мбсга, а последњи у вече, кад се зграда затвара, За сваки случај начпњени су од свпх тројих врата п резервни кључеви, који се налазе у друштвеног иоверепика, кога управни одбор одредп. Члан 18. Ко шта иа згради п од њеног намештаја покварп, мора одмах, о свом трошку, оправптп онако како је шта било. Ако то не уради у року које му се одреди. оправку ће извршпти одбоЈ) на његов рачун. У том погледу нема места суђењу. Члан 19. Сваки је закупац дужан да уговорепу кнрију плаћа па време, т. ј. ирвог сваког месеца. Ко не би платио уговорену кирпју у том року, оставл>а му се почек од десег дана, с тим да се за свакп дан почека панлати од њега у име казни, ио иег нара (динарспих) на сваки дпнар уговорене кирије која нринада за цео тај месец. Ономе, који ц у том року своју обавезу не пспунн, отказује се закун, а неилаћена кпрпја и казнп наилаћује се судскнм путет. Члаи 20. Сваком закупцу, којп се не придржава ових Правила, Друштво је у праву да откаже закуп у свако доба, без суда и без икакве накнаде штете. 27' Октобра 1889. У Веограду. 7пЈ.авни одоор Друштва за Улешпавање Врачара.

0ПШТИЕ0КЕ ВЕОТИ

Свршен. Пројект за извршење повог водовода, којн јс по уговору имао израдити г. Смрекер из Мапхајма, свршен је и ово дана поднесен онштини. Одбор је у последњој седници изабрао комисију од четворице познатих наших стручњака (види одлуку бр. 270.) да ирегледа нројект и даде мпшљење да ли је израђен тачпо по уговору и програму који је раније прописала стална техничка комисир. Ово је последњи од претходних послова на водоводноме питању, и тако чим комиоија изврши иреглед и пројекат буде примљен, моћи ће се - с иролећа — приступити и самом грађењу водовода. Дотле пак одбор ће се састарати да се иотребпе суме за иосао ставе на расположење. Постављен. За марвенога лекара општинског поставл.ен јв г. Франц