Beogradske opštinske novine

475

Предоедник. Ја мпслим да се нлаћа. Гл. Јосиповић. Ја бих био за то да се тај сиоразум са г. министром не прими и то за то, што по закону не иреди; пего, кад се хоће да се иаилаћује каква кантарија о чему треба да се донесе закон и да се тога ради иоднесе предлог народпој скуиштини, док је на окуп, и ја мислим да би се највише могло прпмити то да се плаћа пола од сто на све увозне робе на пме кантарије, а више ништа да се не наплаћује. Председник. Сад то је друга ствар; што бп народна скупштина решпла оно бп се свршиЈО, алн ово је споразум привремено док се ствар не уреди код нар. скуиштине и владе. Г. Јосипови$. А Јпта вреди тај споразум за онога којц неће да ради но њему кад није осиован на закопњу? Закон јасно каже да се у то нме не плаћа. Предоедник. Вн знате да је тај нредмет био овде на дебати и да је онда већнном гласова нротумачено да ио закону онштина има то нраво па је одређепа комисија да у томе правцу ради и да се сиоразуме са г. министром. Г. Ј ооипови!. Ја се чудим како је министар могао да потнише такав сиора;ум кад се коси са законом ? Предоедник. Ја вас не разуме н г. одборииче како можете то тврдитп, кад су наши правници проштудиралн закон и нашли да овај распис мпнистров ннје на еакону основап и да општина има ово право. Рад. Драгови^. Занста ово је цитање више пута нокретано и кад је ова ствар сада овако уређена онда шта бн ми сад могли још да радимо друго него да то прнмамо; само ми је жао да су они којп су били у комисији обвезали се да трговци дају неке признаппце, јер ће то отежаватп рад. Председник. Али шта ће те кад може бити и таквнх људи који ће и овде куиити на н.еће да илати кантарију. Мора се дакле држати неки доказ да је кантарнја негде плаћена, јер нма људи свакојаких. Милов. Маринкови!. Ми у овој стварн не можемо друкчије да постуиимо него овако како се комисија споразумела са г. министром пародне пивреде. Кад смо тим путем пошли, онда нека тако буде док се та ствар закопом не преиначи. (одобравање). Г - Јосипови^. Моје је мишљење сасвнм нротивно. Ако смо ми сигурни дајезакон на нашој страни, онда треба да тражимо да г. министар тргне своју наредбу, а не да се спсразумевамо да се радп овако или онако.

Н ВулковиБ, Молпм вас г. иредседшче ставите ствар на гласање. Предсздник Добро госно/10, да решимо | ствар. Ео је за то да се усвојн ово шта ј је комисија казааа. (чује се: сви смо за то) — Усвајатз лн то што компсија пред- ' лаже? (Усваја се). Г. Јосиповиа. Ја не усвајам. ј Милован Р. Маринкови^. Молим вас кад ! ћемо једном свршптп опо питање Финан- | сијско? Сваки иут стављате то на последње 1 место! Треба то иитање на прво место да се стави за пдућу седницу, коју можете сазвати за четвртак нли петак. Председник Изволте сад отомерешнти | — оно је на реду. (Вичу: сад је доцне; 8 ј је сати нрошло). ј Добро, онда ће у пдућој седници то бити ! на нрвом месту. Сад пзволте чутн јошједпу малу ствар о продаји леба мг пијацама. Секретар чита тражбу хлебара да се забрани продаја леба на вел. иијаци. ј Председник. Полиција нас пига за ми- ; шљење о овој стварп. Но ја мнслим да је У ннтересу грађанства да па пијаци пма | леба. и да не бп требало да се забрањује продаја. (Вичу: тако је) —• Дакле нримате ли да тако одго.воримо (прима се.) — Састанак је закључен у 8 и четврт сах. ио подне.

НАЦРТ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА | ЗЛ НЛРОШ БЕОГРЛД I (НЛСТЛВАК) Уклававе сметњи. ј Чл. 28. Све нове куће које не леже бар 2 метра далеко од улице морају имати са стране улице на сгреји | лежеће нлп висеће олуке од метала нли другог каквог несагоривог и од воде непробојног материјала, широке у нречнику 18 до 25 см. На суседнн нлац или зграду не сме вода с крова капати и.ш отицатп. Ако су олуци лежећи онда стреја не сме бити шира од 35 мет. Од олука са стреје одводиће воду олучне цепи — чункови — са нолупречником одговарајућим гхотреби. Ове цеви — чункови — спровешће се низ или кроз зид куће, и догшраће до канала улице, ригола или рупа тако, да вода отиче или на улицу или у авлију.

Резервоари за нужнике и помијаре морају бити озидани у цементу, малтерисани и иатосани и морају бити удаљени од бунара најмање 4 5 мет. Поступак при извршеву гра^евина. Чл. 29. Грађевински послови и.ш чри новпм грађевинама или нри оправнама или нри рушењу грађевина са стране улица илп па јавним водама, могу се иредузети под следећим условима. Предузпмач је дужан : 1., Јавпти на нисмено општинској власти врсме, у којој ће рад одпочети. 2., Наместити видљиви зиак за пролазећу публнку, а ако магеријал и скеле на пољу леже онда п ноћу околину добро Фењерима осветлити. 3., Нри коиању темеља поред улице земљиште сасвим добро утврдити. 4., Јавно земљиште испред регулационе линије не сме за океле и слагање грађевинског материјада заузетп више од 1 — 4 м. и то свагда по одобрењу и мери, коју му да општинска власт. Одобрење ово важи, док се извесни делови на грађевини не доврше. Ако рад на грађевини застане дуже од 6 месеци, онда добивена дозвола престаје и господар грађевине мора како скеле тако и материјал уклонити ако пе би међу тим нову дозволу од општ. власти добно. 5., Заузето јавно земљиште за скеле и материјал мора се чврстом најмање 2 м. високом тарабом оградити и вратима, која се изнутра отва рају, снабдетп. Дозволу за иривремени смешта] ! материјала ван ограде даје грађев. | савет. I 6., На захтев власти дужан је | предузимач да начини и пут који ће бити 1 м. широк и за пролазак у| десан. Чим нак буде готов спрат 1 при земљи, иут ће се поред куће ! поставити. Скеле над овим путем имају битп веома добро покривене. 7., Гашење креча, тесање камена 1 и ирављењс малтера на улици, за: брањено је.