Beogradske opštinske novine

БРОЈ 3.

_ 14 —

ГОДИНА VIII.

с-ме-тара а на огњиште у кујни око 140 кв-с-тара. и., Ни један оџак несме бити спроведен у други. ђ., Сваки узан оџак мора имати на дон.ем крају и на тавану испод крова по један отвор за чпшћење; на тавапском отвору биће двосгрука гвоздена вратанца, која се у гвозденом оквиру добро закључавају и не емеју бити близу грађе. љ., Сваки оџак мора изнутра бити г.л ° 1 ко омалтерисан. Широки оџаци морају бити затвореии гвозденим канцима и морају имати унутрашње ширине најмање с једне стране 0'45 а с друге 0'48 зидови морају бити дебелн, 0*15 мет. Оџаци за сушење на диму морају бити саграђени тако, да буду сигурни од ватре добро о.пенљони и снабдевени гвозденим вратима и патосом од цигаља. чл. 49. Чунци који служе за одвод дима са огњншта, морају бити од плеха или глазиране иловаче. Ови чунци морају бити спроведени у опште сталне оџаке (камине). Чунке са огњишта. спроводити непосредно кроз околне зидове или кроз кров напоље, забрањено је само при приземннм зградама и то по претходном пристанку суседа и одобрељу грађевинског савета може се од овога одступити. Чункови од пећи не смеју се на већу дужину од 6 мет кроз собе дућане и т. н спроводити. Пивароке сушнице цигљане и кречане чл. 50. Простори у којима се димом суши морају бити засвођени и сваграђа у њимаморабити од несагоривог ма; еријала.

Нове цигљане кречане и остале пећп, које распростиру непријатан мирис, имају се изван вароши подизати на осамљеном месту. Коњушнице и магацини за храну чл. 51. Смештање коњушнпца у полуподземном спрату сутерену може се само онда одобрити, ако је свод тако висок, да прозори од коњушнице стоје над површином земљишта. Иначе морају бити удешене као и остале коњушнице. Коњушнице и магазини за храну над којима има соба за обитавање морају противу ватре сигурне таване имати. Кон.ушнице у варошком реону могу се подизати са стране улице само по одобрењу грађевинског савета но врата на смеју бити са улице, нити прозори смеју бити ближе земљишту од 2 и по мет. рачунећи то од доње ивице. Шупе за дрва чл. 52. Дрва за огрев смешта ће се свагда или у кућне подруме или у шупе осигуране од пожара. чл. 53. Све шупе које додирују суседно имање морају имати са стране суседнога имања свој сопствени зид који ће као н темељ истога зида, бити од цигље или камена. Ме^утавани и патоси а., чл. 54. Међутавани морају бити довбљно јаки. Грађевин. савет у праву је да се о тој јачини и да увери, по потреби нареди да се о трошку господара изврши потребно појачање. б., У сутеренима и подрумима тавани морају бити зидани, без дрвета.

в., Таваница до крова мора бити тако устројена да у случају пожара може издржати рушевину крова а да се не провали. А ради још веће сигурности од пожара, таваннца мора битп одозго иокривена слојем од сурвине (8сћи(;) дебелим 8 с.-метра који ће се слој по том покритп мелез блатом у дебљини од 4 с.-метра или цигљом или црепом у блату или малтеру. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

ОПШТИЕСЕЕ ВЕОТИ Први састанак. Новоизабрани чланови општинскога одбора положилп су заклетву у четвртак, 11. ов. мес. а одмах за тим, тога истог дана, држап је први редовни састанак, на коме је говором председника. општине г. Николе Пашића н одговором одборника г. Милпвоја Јосимовића обележен у крагким потезима правац од сада њег рада председништва и управе општинске. За овим је прпстуиљено дневноме реду — решењу неколико хитнијих нредмета. Други збор. Избор лица за сталнн бирачка одбор пше могао да се пзвршн 7. ов. мес. и за то ће се тај носао извршитии на другом збору, који ће се ових дана држатп. Извештај. Обраћамо парочиту пажњу читалаца наизвештај водоиодног пододбора којп данас доносимо. Због важности његове оштампаћемо га у неколпко следећих првих бројева. Но ко бп желео да има исти извештај и у засебном издању, може га добнти у деловодству општнне. Продајна је цена од комада динар. Овршени избори, У седници одбора 11. ов. мес. извршени су изборп: нореског од-

леша само неблагодарност људска не нризнаде светитељство и ирвенство међу свецима. * Претпли вранци ноказаше се боље, но што се могло мислити. Не иуна два часа и нутници угледаше нрва кућерке иред-вароши К .. Приблпжавао се критичан тренутак. Госпође се иогледаху. Чика-Мија суче леви брк анатмурио чело мнслпш да ће на јатагане. Часак само и чрве саонице, у којима су седели чика-Мија, Др. Ппка, учитељ У1аза и бележник Цветић, беху заустављени. — Молим изволте сићи, да би извршпо ревизију — рече учтиво униФормисани трошарински прегледач — Оне друге саонице ноштедпће због госпођа, — осу се чика-Мија. — Дужност извињава; и соспође морају сићи. Настаде преглед Прегледач је претурао по саоницама. Дође ред п на боце. Сви се оладпше, само чика-Мија не. Л.еви брк усукао као да ће га у иглу уденути, гледајући мирпо и одважно; па нпак једно пуце са атиле постаде жртва његовог нервозног расположења, не због плашње, но од муке што се нреглед врши. — Пз далека иутујете кад су вам се боце охладиле рече прегледач немарно и спустп подигнуту боцу опет у саонпце.

Преглед је свршен. Брзи коњи наставише лакши кас кроз варош. Чика Мија суче десни брк, али сада не из страха, него из зудовољства што је тако „славно" подваљено општнни, подваљено држави. Сви се осуше смејати, чпка — М»ја се тоии од радостп- У тако леиом расиоложењу не сврнути у прву ванварошку гостионицу, било бн просто за осуду. Али наши иутници по Др. Никином, раније нримљелом предлогу, морадоше се ту п одморити. Саонице засекошз у иртнну до иснред самих врата, на којима се брзо указа услужнн гостионичар. * — Само кафу и чашицу вина. Сишло се у веселом кикоту п ако ноге у дама беху одавна као туђе. Госнођу Селешевппу придржа госиодин Селеш а леној Јованци указа помоћ услужип Др. Ннка. Тоилота у гостионицн као наручена. Шали не беше краја 11а инак задржавање ннје смело трајати дуже од часа колико због дате речи г-ђп Селешевици да се о сутону стнгне до њиховог добра, толико и из другпх разлога: кава које — како; вино далеко од ваљаног а ни налик на мнриси и кристални токајац у В. Али кад су се тамо заљубав путника вранци морали дуго трести на цили испред крчме, правда захтеваше да се сада дружиница стрпи док се коњи поодморе.