Beogradske opštinske novine

ГОДИНА УШ.

— 95 —

БРОЈ 14

препој /учити му, да у свима смртннм случајевтша напомиње парохпјанима својим, како полагање венаца на сандук умрлог рођака и прпјатеља, као и иошење оваквих венаца при сарањмвању умрлих, ннје православни обнчај, и како је штетан, јер се у многим приликама велике суме поваца даду само на веице од којих ни породица умрлог, нити нак друштво имаде кацве користп, до једино онн, који те венце са сгране за багателу набављају, а продају но скупе повце ; и да парохијане своје саветпма склоне, да новац, који би за венце дали — деле сиротињи, која трпи мл <ге оскудице, а које пема чпме да откдони. пошто нема за то срества, нли нека тај новац шаљу каквом друштву које има хуману цељ, као друштву: Црвеног крста, инвалндском Фонду, друштву св. Саве; друштву за напуштену децу ; на школе, болнице, цркве и т. д. Нећеју ли ни то, онда нека заједнички образују какву „закладу" која ће носити име п о к о ј н п к о в о п и.з које — закладе, имао се издржаватн по којн снротан, који се је одао изучавању бпло какве науке, пли тн каквом другом корисном послу п занату, па нема срества за осгварење намере своје. Оваквнм радом, родбина и друговн иокојнпкови доказаће да им као хришћанима лежн на сјрцу сиротиња п иотпомагање свију оннх друштава, која пмаЈу зидатак, да разним пачинпма и п\товпма нриведу у дело свете изреке Господа пашег Исуса Христа; оваким радом спасавају п душу покојпикову, јер поред молнтве за спасење душе његово, чине још у име њихово и добра дела, а ова но учењу наше свете цркве, олакшавају и помажу да се душа умрлога може спасти ; п најзад, оваквпм радом доказаће да су и натриоте, јер не дозвољавају да се новац њихов износи из земље и иде туђину у руке, за набавку венаца. Препоручујемо Вам, да све ово саопштпте подручном Вам свештенству, ради знања и управљања његовог. ЕБр. 159. 22. јануара 1890 год. Архијепископ београдски и митрополит српски М и х а и л.

0ПШТИН0КЕ ВЕОТИ

Наредба. Г1ре кратког времена нагласили смо да ће општинска управа у скоро издати наредбу за грађење тротоара у важнијим улицама, и да с тога сопственици имања имају бити спремни да наредбу изврше на време. Наредбу је општински Суд издао под 25. ов. м и објављујући је у овоме броју, обраћамо пажњу грађана, којих се она тиче на то да ће се двомесечни рок рачунати од данас. Цена хлеба. У седници 26. ов. мес. Одбор је решио да се цена хлебу повиси са једном дин. паром, ношто је поскупило и жито и брашно. Од 28. ов. мес. хлеб се продаје у тежини од 869 грама, за 20 дин. пара. Нов лекар. За општинског лекара у кварту савамалском Одбор општински избрао је г. Др. Едварда Михла. С радошћу бележимо да је нови општински лекар г. Др. Михл не само наш поданик него и родом из Веограда. Клање. Чинимо пажљивим све продаваче меса да се по правилу о слободноме клању и продаји меса, од 1. Априла клање има вршити само на кланици, од 4 до 8 час. из јутра. Ко год противно томе буде поступао, подвргаазаће се казни.

Ванредни састанак. У четвртак 5. ов. мес. Одбор општински држаће ванредни састанак, на коме ће се решавати пред.шзи технпчке комисије о грађењу нове калдрме, пошто се тај посао није могао извршити на састанку 26. пр месеца. — Намера је председништва општине да се грађење коцкасте калдрме што пре продужи. Чнжћење. Председништву општине пошло ]е за РЈКОМ да организује привремену службу за чишћење „књаз-милошеве" и „краљ-миланове" улице два пута неделзно, Посао овај стаће знатних жртава, али општинска управа морала је да се на тај корак реши, тс да се колико толико још овог лета становништву помогне и прашина умањи, кад се без водовода не даје зло одмах п сасма искоренити.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА Всда за Париз. За утеху опих градова којн немају добрих водовода, или их пмају али педовољпнх, може служитп то, што се II у волнкоме Парпзу за неследњих неколико годпна вентилира водоводно питање н непрестапце проучава какву бн воду ваљало довести у Париз, па да сви крајеви буду подједнако задовољени еа што внше здраве а и за сваку потребу добре воде. Нре неколико година изгледало је да ће преопладати мншљење оних који су иалазилн да чоду ваља спровестп из Најенбуршког језера. Сад опет пнжињер Дивијзр поднео је пројект да се вода унотреби пз женевског језера. Вода би се одвела из језера с Француске стран-е п снроводила Иајпре у огроман резервоар да се дестплише а одатле би отицала (на секунду 24 а на дан 2,073.600 куб. мет.) подземно све до Парпза (брда Шатило) гди бн со уливала у 112 метара дубокн резерноар. Дужпна овога водовода износилаби 540 кмст. а грађење коштало 489 милиона дпчара. Толике паре само за водовод једног светског града, а читаве државе могле би мањом од те суме исплатити све своје дугове, па јога п да претекне ! Наоољавааз градова. Статистика тврди, последњег децеппјума у велпкпм градовпма да Је досељавање било све јаче и јаче. Срачуњено је да је у томе деценијуму од 100 душа било домородаца у Лајпцигу 36' 50 у Бечу 37- 4 о У Монакову 37' 52 у Хановеру 39' 9 1 у Франкфурту 41 - 4а Будапешти 42- 72 Бреслави 43 15 Берлпну 43' 9 2 н Хамбургу 54' 2 9.

ЈАВНА ЗАХВАхЛНОСТ Општинској благајни положили су г. Милорад Терзибашић тр^овац 50 и Ћира Петровић каФеџ. 30 динара за сиротињу општипску. Изјављује со у име сиротиње општпнске најусрднија захвалност дародаваоцима. Од стране Суда оншт. вар. Веограда 25. Марта 1890. год. Београд АБр. 527.

С Т Е Ч А Ј При грађевинском одељењу општине вар. Веограда, има да се постави још једап енжењер с годишњом платом од 3500 динара. Који енжењер жели ово место заузетн, треба да се пријави са документима до 15. Априла. Првенство имају они који су српски поданици и београђанн по рођењу. Од стране Суда општине вар. Београда 20. Марта 1890. АБр. 515.