Beogradske opštinske novine

БРОЈ 15.

ГОД. VIII.

ИЗЛА32 НЕДЕЉНО ЈЕИН П7Т ЦБНА ЗА СРБИ.ТУ : на годину . б дин. за пола године . 3 дин. . за стране земље на годину 9 дин,

Недеља 8. априла 1890.

Дена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутницом на општлиски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ БРАЋАЈУ СЕ Ненлаћсна писма не примају се.

■VII. НАРЕДБА Допунама закона о местима, од 21. Априла 1885. прописано је да се куће и друге зграде варошке могу нодизати само према плановима регулације и нивелације, и да се мимо те планове варош не сме распростирати, нити у и којем случају ширити ван простора, који је одобрењем планова од Господина Министра унутрашњих дела и Госп. Министра грађевина, одређен за зграде. Саобразно овим законским наређењима, у планове вароши, но надлежноме одобрењу, обележено је да се куће и друге варошке зграде могу подизати на нростору који се граничи линијом : од Саве и жељезничког моста дуж мокролушког потока, до моста на друму топчидерско-шабачком; дуж друма преко бившег тунела до раскрснице са цветном улицом ; од раскрснице цветне улице поред болнице за душевне болести и Лаудоновог шанца преко врачарског поља и крагујевачког друма, вододелницом и путем који пролази поред необрађеног Макензијевог имања одвајајући зграде код «девет кочијаша" ван рејона; пресеца празне њиве г. Милоша Симоновића свештеника и г. Милана Банковића и излази на куће и каФане Луке Петровића ; а од куће Луке Петровића полази преко њива Влајка Каленића поред њива „два гроба м (које остају ван рејона) управо на Смедеревски друм и тркалиште до друма идући новом гробљу и ратарској улици, даље иде друмом к' новом гробљу до последње куће на левој страни, а одатле у правој линнји највише поред плотова последњих кућа у лесковачкој улици преко ливада Панте Куртовића и једнога дела Шоповићеве цигљане, која у главноме остаје ван рејона, на источни улаз ; у краљеве коњушнице; по том прелази преко краљевог имања на баштованску улицу и иде путем поред Хаџи-Томиног и општинског имагка до Дунава. Ван овога простора, и линије која је за међу престоничког града (вароши) утврђена решењем Г. М. Ун. дела од 5. Априла ПБр. 2591 и Г. Мин. Грађ. 6. Априла т. г. Вр. 1445, никоме није допуштено подизати варошке зграде ; и за то се овим нареј/ује : да сваки онај који жели градити кућу или дизати какву другу грађевину, има претходно тражити од грађевинског одељења општинскога Суда регулацијону и нивелацијону линију; а нико и никако не сме поди-

зати грађевину, ни ван ни у варошкоме рејону, ако претходно нвје тражио и добио линију. Ван рејона вароши, по § 9. реченога закона, могу се подизати само летње куће за уживање и зграде по баштама и виноградима, и за то ће се линије и одобрења ван рејома моћи давати само за такве грађевине, а ни за какве друге. Ко год противно овој наредби поступи, биће кажњен по закону, а зграда ће се без икакве накнаде порушити. Од стране Суда општине. вар. Београде 7. Анрила 1890. ГБр. 353.

VIII. НАРЕДБА По улицама градским (варошким) прави се велика нечистоћа и тиме што возари земље, песка, цемента, шљунка, ђубрета и других таквих предмета, врше превожњу колима, из којих се уз пут знатне количине просипљу. Да би се овоме стало на пут, општински Суд с ногледом на 1. тачку 36. члана зак. о општинама наређује: да се од оада земља, песак, шљунак, као и други просипању подложни предмети могу превлачити само у нарочито удешеним колима, из којих се не може ни најмање просипати по улицама ; а цемент, ђубре и др. што ветар разноси, има увек бити и покривено. Сандук (канате) на оваким колима за превожњу, морају се тако учврстити да се ни у каквом случају не може угнути, искривити, и на тај начин покварити за време превлачења; а саставци појединих делова сандука. морају се при направци спојити тако, да се ни најмањи део возне садржгше не може уз пут просипати. Сви они који се превожњом баве, имају своја кола удесити по овој наредби до 20. а 21. Аирила т. г. довести их у двориште општинске куће, на преглед и жнговање. Ко се овој паредби не буде одазвао, казниће се по закону. Наредба важи за свакога без разлике, па дакле и за оне, који својим колима за домаћу потребу, што довозе или одвозе. Од стране Суда општнив вар. Београдаб. Априла 1890. ЛБр. 280.