Beogradske opštinske novine

\ \

БРОЈ 21.

ГОД. Ш1.

ИЗЛЗИ НВЛЕЉНО Ј323 П7Т ЦЕНА ЗА СРБИ.ТУ : на годиву ва лола године

3 дин. 3 дин. аа стране 8емље на годину 9 дин.

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати улутницом на ошптииски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НБ ВРАЋАЈУ СЕ Непллкена писма пе примају се.

ГР а ЂАНСТВУ вар. веограда У седници својој 18. тек. месеца, Одбор општине вар. Београда донео је ове одлуке : „1.) Да се општина београдска за грађење зграда за основне школе, за грађење водовода, кеа, кланице и канализације, за суделовање у грађењу антрпоа и за грађење модерне калдрме, задужи са 10 милиона динара ефективних, и да у најкраћем року изнесе збору грађана ово решење на одобрење ; 2.) Услови зајма да буду ови : а) Интерес и отплата на еФективни капитал не смеју бити већи но што је то одобрено законом о варошкој трошарини у Београду, од 13. јуна 1884. год. који у своме 3-ћем члану каже : „но усдови овога зајиа немогу бити тежи него што су код управе Фондова;" б.) Да рок отплате не сме бити краћи од 23у, нити дужи од 50 година ; 3.) Да би се осигурало уредно плаћање интереса и отнлате на овај зајам, и за време грађења као и после, одбор решава, да се на основу закона о варошкој трошарнни у Београду, од 13. јуна 1884. године, у споразуму са владом Његовог Величанства уведе V најкраћем року трошарина на оне предмете који је могу поднети без штете за сиротни сталеж београдског грађанства, и за које се може трошарина лако и без великих издатака наплаћивати. Предмете на које ће се така трошарина ударити, одредиће одбор општински. 4.) Осветлење вароши Београда, да се да у концесију. 5.) Чим збор грађана одобри предложено задужење, одбор ошптински изабраће контролни одбор за контролисање употребе и трошења овога зајма, и то на следећи ничин: изабраће за тај одбор из своје средине З.члана, из најугледнијих грађана ван одбора 6 чланова и умолиће Владу Његовог Величанства и Уираву Народне Банке да и они од своје стране одреде по једно лнце, те да се према томе цео контролни одбор састоји из 11 чланова."

Да би се извршењу, у првој одлуци побројаних великих реФорама, могло без одлагања ггриступити, а грађење водовода одмах отпочети, Одбор општински у истој седници, на основу тачке в. у 13. чл. закона о општинама, решио је : да се ради потребнога одобрења по 8-ој тачци чл. 70. реченога закона са-

Ч||1"« '|1М зове збор општински на дан 29. ов. мес. према трећем ставу чл. 18-ог закона о општинама. Предајући одлуке одборске јавности, Суд општине вароши Београдз позива грађане београдске, да 29. Маја ове, 1890. године дођу на општински абор и гласају, да ли олобравају или неодобравају: 1.) Да се онштина београдска за грађење зграда за основне школе, за грађење водовода, кеа, кланице и канализације, за суделовање у грађењу антрпоа и за грађење модерне калдрме, задужч са 10 милиона динара еФективних. 2.) Услови зајма да буду ови: а.) Интерес и отилата на еФективни капитал не смеју бити већи но што је то одобрено законом о варошкој трогаарини у Београду од 13. јуна 1884. год. који у своме 3-ћем члану каже: „но услови овога зајма немогу бити гежи него што су код управе Фондова б.) Да рок отплате не сме бити краћи од 23 1 /, нити дужи од 50 година.

Ираво гласања на оиштииском збору имуу свп нунолетни чланови општине, који плаћају 15 динара годишње непосредне норезе, а који нису под старатељством, или који по ирописима чл. 16. и 17. овог закова право гласања немају или су га изгубилн. У задрузи имају право гласања на збору сви задругари, ма сви скупа неплаћалн 15 динара непосредне порезе, ако нису чланом 16 и 17. изузети. Тако исто имају право гласања и она лица која су ослобођена од илаћања порезе по чл 61. тачке в. и г. закона о иеопсредноме порезу, што су постала неспособна за рад, или су инвалиди, или они, који примају милостињу из државне касе. Немају нраво гласа на оиштинском збору : 1., они, који су осуђени због злочинства, докле своја ирава не поврате, или који су лишени грађанске части, за време иресудом одређено, као и они који су осуђени због преступа, који безчасте и јавни морал вређају, док не прође година ^ана од дана издржане казне ; 2, који се налазе под судским ислеђењем за дела нод 1 наведена; 3, који су пали под стедиште за време док стециште траје; 5, који ма колико дугују у име порезе осим текућег полгођа. Официри и војницп сталног кадра не учествују по 16-ом члану закона у саветовању општинскога збора. Доказ за довољно и уредно илаћени норез само је порезна признаница или оверен извод из књига, у које се заводи плаћање порезе. Збор овај почеће у 8 часова изјутра а бирачи могу долазити на изборно место до 6 часова у вече тачно, у које ће време нрестати иуштање гласача на биралишге.